Rubriky
Zprávy

Zaměstnávání bez rizika

Děčín, Ústí n/L – Najít si práci není snadný úkol, zvlášť když máte zdravotní postižení. Najít spolehlivého a výkonného zaměstnance není také ani trochu jednoduché. Služba Sociální rehabilitace-Podporované zaměstnání toto usnadní a vede k dlouhodobým pracovním vztahům mezi zaměstnanci, firmami i Agenturou Osmý den, která služby poskytuje.

Člověk s postižením potřebuje podporu při hledání zaměstnání. Firma zase komplexní poradenství v oblasti zaměstnávání lidí se zdravotním postižením a doporučení vhodného uchazeče. Agentura Osmý den tyto služby na ústecku a děčínsku dlouhodobě rozvíjí a vytváří letité funkční a spolehlivé vazby.

Proč to dlouhodobě funguje
SP-Top s.r.o. provozuje McDonald’s v Ústí nad Labem – v posledních letech pobočka zaměstnala již šest lidí s postižením. „Spolupráce mezi SP-Top a Agenturou Osmý den funguje od roku 2005. Za tu dobu jsme se zaměstnáváním lidí se zdravotním znevýhodněním získali velmi dobré zkušenosti. Do pracovního kolektivu se zpravidla zařadí bez problémů a zaměstnání si opravdu váží.“ upřesňuje Soňa Paveleková, majitelka firmy. Michaelu zde již pátým rokem chválí za její pracovitost a zodpovědnost. Pracuje na lobby – má na starosti úklid a pomocné práce. Na začátku dostala potřebnou podporu, nyní má své zaměstnání a své peníze. „Mám svou práci ráda, jsou tu fajn lidi. Na začátku mi pomohla Agentura Osmý den. Potřebovala jsem pomoct s hledáním práce, vyřízením pracovní smlouvy a taky mi ze začátku pomáhali přímo v práci – radili mi, jak to mám správně dělat.“ říká o své kariéře. „Já pracuji v McD 9 měsíců a jsem tam spokojený. Je tam dobrý kolektiv lidí, pohoda, občas nějaký vtip. Líbí se mi tam. Svou práci mám rád“ říká Honza, další z úspěšnných zaměstnanců. Bez Podporovaného zaměstnávání by patrně trávil dny v ústavu za nemalé peníze z daní a s přidělovaným kapesným.

Firmy často kontaktují Agenturu sami. „Největší poptávka je na pomocné a úklidové práce. Zaměstnavatelé oceňují dobrou připravenost našich klientů. Je znát, že výhody zaměstnávání lidí s postižením si uvědomuje stále více firem“ potvrzuje Alena Maternová, pracovní konzultantka agentury.

Firma získá ochotného a motivovaného zaměstnance. Člověk s postižením získá placené zaměstnání a tím i možnost žít „normální“ život. Stát – tedy my všichni – ušetří peněžní prostředky na ústavní péči. To jsou tři dobré důvody pro spolupráci s Agenturou Osmý den.

Kontakt: Jitka Kurusová, propagace a PR, Agentura osmý den, e jitka.kurusova@osmyden.cz, t 774 775 008Odkaz www.osmyden.cz

Foto: klient v McDonalds