Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci slaví bronz!

Válečníci se rozloučili s aktuální sezónou Kooperativa NBL bronzem! Ve druhém duelu dokázali po vyrovnaném prvním poločasu přetlačit domácí Novou huť, a po druhé výhře v této sérii si pověsili na krk bronzové medaile. Domácí stále postrádali zahraniční trio Madden, Stevens a Rhodes, naopak Děčín nastoupil v plné síle a hnán rozehrávačskou dvojicí Ogundiran – Walton ovládl poslední zápas sezóny a získal desátou medaili v historii klubu.

Utkání zahájily dvě trojky domácího M. Svobody, na ně odpověděl rovněž trojkou kapitán Děčína, Pomikálek – 6:3. V polovině této čtvrtiny to bylo po třetí trojce M. Svobody 11:5, pak ale Válečníci začali pomalu manko stahovat, a po třech bodech Ogundirana to bylo 11:10. Pak se ovšem děčínský útok zasekl úplně, naopak Ostrava dokázala odskočit na 17:10, a teprve z posledního útoku zlomil Boškovič děčínské trápení – 17:12. V úvodu druhé desetiminutovky skóroval jako první Walton, ale domácí odpověděli pěti body v řadě a utekli na 22:14. Po děčínském oddechovém čase zapsal Walton koš s faulem, jenže Majerčák trefil trojku a Williams košem zvedl náskok svého týmu na dvojciferný – 27:17. Děčín pak především zásluhou Svobody snížil na 29:23, ovšem Ostravané znovu trochu odskočili – 32:23. To do konce první půle zbývaly ještě čtyři minuty, avšak Nová huť už v nich přidala jen jediný bod, naopak Walton trefil dvě trojky, k nim přidal jednu šestku, Kroutil zapsal dva body a poločas skončil vyrovnaně 33:32.

Druhý poločas odstartoval koš Kroutila, M. Svoboda sice kontroval další trojkou, jenže Kroutil vyrovnal na 36:36. Domácí byli ve vedení ještě 40:38, jenže Ogundiran proměnil trojku s faulem, vzápětí získal další faul a dal jednu šestku – 40:43. Válečníci si začali s velikou jistou chodit pro fauly a Pomikálek i Ogundiran byli bezchybní – 40:47. Ostravský mladík Janů trojkou snížil, ale Macháč přidal dva body a Kroutil proměnil oba trestné hody – 43:51. Stejný hráč na koš s faulem Majerčáka odpověděl úplně stejnou mincí, navíc po protestech domácího trenéra proměnil jeden trestný hod a bylo to 46:55. Ostravským se však před poslední periodou povedlo snížit na 50:57. V jejím úvodu přišlo poslední vzepětí Nové huti, která se přitáhla na 55:57. Jenže další drama odmítla trojka Ogundirana, tentýž hráč pak přidal dvě šestky a bylo to 55:62. Následovala trojková přestřelka, po které byl stav 63:70. Následně Ogundiran třemi trestnými hody za technický faul Heinzla, který se vyfauloval, a technickou chybu domácí lavičky zvýšil na 63:73. Ostrava  ještě trojkou M. Svobody vykřesala malinkou naději, kterou ale zhasly domácí nepřesnosti a fauly, po kterých Štěrba a Ogundiran zvedli náskok na 66:77. V závěru se pěti body rozloučil s domácím fandy pivot Williams, na druhé straně ale odpověděli Svoboda a Ogundiran, a tečku za sezónou udělal koš a trojka Waltona – 71:86.

Utkání přineslo pomalejší rozjezd Děčína, vyrovnaný první poločas a herní převahu Válečníků po poločasové přestávce. Domácí se snažili, dokonce soupeře přestříleli (26/65:24/58), když byli lepší především v trojkách (12/38:8/25). Ve dvojkách zvítězil o kousek Děčín (14/27:16/33), jenž ale dominoval v trestných hodech (7/19:30/34), a to rozhodlo. Válečníci byli také lepší na doskoku (32:45), na body z druhých šancí vyhráli 2:6. V asistencích zvítězila Ostrava (19:11), ve ztrátách to byla skoro remíza 20:21, v bodech laviček se zrodila úplná plichta (20:20). Válečníci ale drtili domácí v bodech z brejků (16:26) a měli více zisků (10:14).

Děčín táhl nejmenší hráč na hřišti, Jordan Ogundiran, který nastřílel 24 bodů (TH 14/16), k tomu přidal 9 doskoků, 5 asistencí, 5 zisků a 9 získaných faulů. Parádní výkon na závěr! Walton si v závěru polepšil na 17 bodů, k tomu měl 6 zisků, Pomikálek a Kroutil přidali shodně po 12 bodech. Unavený Matěj Svoboda zapsal 9 bodů. Ostrava se spoléhala na Michala Svobodu, který trefil 6 trojek a celkem dal 20 bodů. Williams přidal 18 bodů, 9 doskoků a 8 asistencí, ale nešli mu šestky (1/7). Majerčák a Škranc dali po 11 bodech, Janů nastřílel 7 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Nám se v zápasech nedařilo, hráči už byli z poloviny vypnutí a uhráli jsme obě utkání spíš silou vůle. Za bronzovou medaili jsme ale hrozně moc rádi. Nechci vyzvedávat jednotlivce, chci vyzvednout náš tým. Zahráli jsme pasáže na velmi dobré úrovni, a byť jsme měli i špatné zápasy, teď máme bronz, což je pro nás skvělý výsledek. My jsme v této sezóně necílili nikam, protože po té loňské sezóně, která byla nejúspěšnější v historii BK Děčín, jsme tuto nezačali vůbec dobře a musel jsem hráče vracet zpět na zem. Liga byla nesmírně vyrovnaná, což třeba potvrdila i série mezi Opavou a Ostravou, kdy Ostrava zvládla play-in a vyřadila loňského mistra z Opavy. Pro nás bylo velmi důležité, že jsme se dostali do první osmičky, pak jsme se posunuli do první čtyřky a čtvrtfinále jsme začínali doma. V semifinále jsme to chtěli urvat, ale bohužel jsme prohráli 4:3 na zápasy, což nás bude ještě dlouho mrzet. Ale bronzová medaile toto všechno maže a sezónu musíme brát jako úspěšnou, protože nejlepší věc je, končit sezónu vítězným zápasem.”

Adam Choleva, trenér NH Ostrava: „Nejsem zklamaný, ale mrzí mě konec sezóny, kdy jsme se zdravotně rozsypali. V plné sestavě by to vypadalo jinak. Na druhou stranu, vše zlé je k něčemu dobré a někteří kluci dostali veliké a důležité minuty. A ukázali, že tu šanci si zaslouží pokud budou makat. Jsem na kluky hrdý a z mého pohledu jsme byli v obou zápasech lepší, než Děčín, který si ale za celou sezónu placku zaslouží. Podali jsme bojovný výkon, v té sestavě, ve které jsme byli, jsme se toho nebáli a byli jsme nebezpeční a dokázali si vytvořit dobré situace. Také jsme hráli obranu, která nás dostala přes Opavu, takže jsem hrdý na celý mančaft.”

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Když se na bronzové medaile podíváme s nějakým odstupem, určitě je oceníme. Tím nechci říct, že bych teď nebyl rád, protože s Ostravou to byly dva těžké zápasy a všechen kredit pro ostravský tým, který se z outsidera dostal až do role velmi nepříjemného soupeře. Naše cesta letošním play-off je trochu hořká, protože jsme vypadli v semifinále s Ústím nad Labem, naším velikým rivalem, a to 4:3 na zápasy. Stále to v nás je a mrzí nás to, protože jsme chtěli do finále a bojovat o titul, což byl náš hlavní cíl na začátku play-off. Na jednu stranu jsme tedy zklamaní, ale na druhou víme, že třetí místo se počítá a je to úspěch. Oba zápasy začaly z naší strany ospale, šli jsme do nich zklamaní a vyčerpaní ze semifinále. Trošku jsme se museli přemlouvat a bylo jen otázkou času, než se dostaneme do tempa a potvrdíme roli favorita, obzvlášť poté, když Ostrava přišla o tři klíčové hráče. Pro ostravské kluky to byla ale motivace, hecli se a předvedli super výkon. Pro nás to byla veliká zkouška, jsme rádi, že jsme tuto sérii zvládli a máme bronz.”

Štěpán Svoboda, křídlo NH Ostrava: „Teď jsme zklamaní, protože vidina medaile tam byla. Ale ve finále o je pro nás skvělá sezóna. Byli jsme na posledním místě, ale pomalu jsme se dostávali vzhůru, nakonec jsme vyhráli „ádvojku“ a měli historickou sérii s Opavou. Po jedenácti letech jsme byli zase v semifinále. Takže super sezóna, i když ten konec nám nevyšel. Oba zápasy s Děčínem se tak nějak překulily ve druhých poločasech. Začali jsme super, chtěli jsme a šli jsme si pro medaili. Jenže měli jsme zranění, neměli jsme rotaci, na kterou jsme zvyklí. Byli jsme možná unavení a Děčín měl více zkušeností. Všechno se to dalo do kupy a soupeř nás přejel.“

Základní sestavy
Ostrava: Majerčák, Š. Svoboda, M. Svoboda, Williams, Heinzl
Děčín: Walton, Ogundiran, Svoboda, Pomikálek, Šturanovič

NH Ostrava – BK ARMEX Děčín 71:86
Body Ostravy: M. Svoboda 20 (6x 3, 7 doskoků), Williams 18 (1x 3, 9 doskoků, 8 asistencí, 5 získaných faulů), Majerčák 11 (1x 3, 9 asistencí), Škranc 11 (3x 3, 4 zisky), Janů 7 (1x 3), I. Svoboda 2, Heinzl 1, Š. Svoboda 1, Snopek 0, Čank 0.

Body Děčína: Ogundiran 24 (2x 3, TH 14/16, 9 doskoků, 5 asistencí , 5 zisků, 9 získaných faulů), Walton 17 (3x 3, 7 doskoků, 6 zisků, 6 získaných faulů), Pomikálek 12 (2x 3, TH 6/6), Kroutil 12, Svoboda 9 (1x 3), Šturanovič 4, Štěrba 2, Macháč 2, Slowiak 2, Boškovič 2, Mach 0.
Střelba za 2 body 14/27:16/33, za 3 body 12/38:8/25, TH 7/19:30/34. Doskoky 32:45 (útočné 7:10), asistence 19:11, ztráty 20:21, fauly 30:17.

Čtvrtiny: 17:12, 16:20, 17:25, 21:29

Rozhodčí: Matějek Ivor, Pokorný Štěpán, Vávrová Veronika

Komisař: Večeřa Pavel

Diváci: 1 115

Zdroj: BK Děčín