Rubriky
Sport Zprávy

Nymburk tentokrát nad síly Válečníků

Válečníci předvedli na palubovce Nymburku solidní výkon v útoku, ale stále sílící domácí tým nedokázali zastavit na obranné polovině a inkasovali třetí prohru v nadstavbové skupině A1.

Děčínu se nepovedl vůbec vstup do utkání, domácí za minutu a půl vedli 8:0 a trenér Grepl si musel vzít oddechový čas. Hned po něm ale zvýšil Gordon na 10:0 a teprve pak dal Svoboda první body Válečníků – 10:2. Nymburk byl střelecké chuti, pomáhal si i trojkami a v polovině první části vedl po trojce Bohačíka 19:7. Hráči Děčína se snažili, jenže domácí přidali další dvě trojky a odskočili na 25:12. V závěru se pak Ogundiranovi a Waltonovi povedlo srazit manko pod deset bodů (25:17), jenže poslední slovo měl Sanders, který čtyřmi body upravil na 29:17. Druhou desetiminutovku načala jedna šestka domácího Sehnala, dva fauly Macháče a tři zisky Waltona v rychlém sledu. Ovšem z nich Válečníci vytěžili jen jeden bod – 30:18. Pak se Děčínu začalo v útoku dařit podstatně lépe, a po trojkách Svobody a Kroutila a koši Macha to bylo 33:26. Domácí ještě jednou odskočili na dvojciferný rozdíl, avšak přišly skvělé okamžiky Kroutila, který za pět minut nasázel do koše soupeře celkem čtyři trojky, k tomu přihodil dvě dvoubodové trefy a rázem to bylo 46:42. Nymburk ale dokázal vždy odpovědět, a po tříbodové akci Mathona skončil poločas 51:44.

V úvodu druhé půle se Válečníci opět nemohli dlouho prosadit, navíc Walton si rychle udělal třetí a čtvrtý faul a musel střídat. Až po třech minutách zapsal Pomikálek z trestných hodů první body. Naštěstí ani domácím se příliš nedařilo a stav byl 54:46. V polovině této desetiminutovky však přišly slepené trojky Gordona a Bohačíka, po kterých se náskok Nymburku vyšplhal opět na 13 bodů (62:49) a kouč Děčína si raději vzal time-out. Ve zbytku čtvrtky se hra vyrovnala, Válečníci bojovali a několikrát srazili manko pod dvojcifernou hranici, ovšem soupeř vždy odpověděl a před poslední periodou byl stav 75:61. Tu načaly dva body Šturanoviče, který dal o chvíli později další koš, k němu se přidal i Štěrba a bylo to 76:67. Nymburk však žádné drama nedopustil, rychle trestnými hody odskočil na 79:67, navíc se opět začal trefovat za tři body, čímž vymazal trojky Svobody a Waltona – 89:75. V závěru pak vyšplhal náskok domácích až na 20 bodů (97:77), hosté sice v posledních 90 vteřinách zabrali a snížili na 99:86, ale necelé tři vteřiny před koncem Kovář trefil dva body a Nymburk zvítězil 101:86.

Zápas se rozhodl vlastně hned na začátku, kde domácí získali dvojciferné vedení, které pak drželi po většinu času. Klíčová byla také produktivita obou týmů. Děčín sice vyprodukoval o 14 střel více, ale Nymburk byl přesnější (32/57:28/71). Veliký rozdíl byl ve střelbě za dva body, kde Nymburk měl skvělou úspěšnost 71% (20/28:17/35), byl také lepší v trojkách (12/29:11/36) i šestkách (25/36:19/28).

Na doskoku vyhráli domácí 44:31, na body z druhých šancí ale Válečníci 9:15. Ti měli také více zisků (9:11), méně ztrát (17:13) a dali více bodů z brejků (16:28). Naopak Nymburk měl více asistencí (26:19) a jeho lavička porazila tu děčínskou 50:37.

Děčín měl nejlepšího střelce ve Filipu Kroutilovi, který dal 16 bodů, všechny ve druhé čtvrtce. Mrštný Ogundiran zapsal 14 bodů, Pomikálek a Walton se v závěru dostali na 12 bodů. Štěrba a Svoboda pomohli 8 body, Mach a Šturanovič dali po 4 bodech, do listiny střelců se nakonec zapsali i vyfaulovaný Macháč, Slowiak a Bobek.
Domácí táhl Bohačík s 20 body, Gordon přidal 16, Kříž 12, Stephens 11 a Sanders 10. Také v nymburském dresu se bodově prosadili všichni hráči až na Nováka, který nastoupil na poslední dvě minuty.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Začneme zápas a po dvou minutách prohráváme 10:0. Za to bychom si zasloužili sami sobě nafackovat. Takto pustit Nymburk do zápasu, to si jen tak někdo dovolit nemůže. My si tento luxus dovolili. Nechápu své hráče. Jedeme hrát takto skvělý zápas proti evropskému týmu a místo toho, abychom nastoupili s tím, že si to chceme užít se vším všudy, tak začneme takhle špatně. To je ale asi jediná věc, kterou bych svým hráčům vyčetl. Zbytek zápasu jsme prohráli o pět bodů, což je pro nás skvělý výsledek. Můžeme být sami na sebe naštvaní, že jsme to nestlačili pod deset bodů, to by pro nás bylo velké povzbuzení do dalších zápasů. Příště budu muset na hráče více kleknout. Čeká nás totiž Brno, a to je pro nás velmi důležité utkání, kde si takové výpadky nemůžeme dovolit. Když jsme pak začali bránit a běhat, tak to bylo o něčem jiném. Když si budeme myslet, že můžeme hrát s Nymburkem na pohodu, bude to jasné od začátku do konce. Pak jsme se ale probrali a nutili jsme Nymburk hrát naplno až do konce. Nymburk je letos rozhodně silnější, než v minulé sezoně, a na hřišti je to vidět. Ve chvíli, kdy jsme přiskočili blíže, zapnul naplno a v tu chvíli nemáme šanci. Ale už teď se těším na další zápas s Nymburkem. Nedáme mu zas nic zadarmo.”

Francesco Tabellini, trenér ERA Basketball Nymburk: „Dnes jsme nehráli náš nejlepší zápas a hodně to souviselo s tím začátkem, který nám vyšel dobře, a proto následovalo polevení. To nás trápí, že nedržíme kvalitu hry ve chvílích, kdy se nám zdá, že se zápas vyvíjí dobře. Po dobrém začátku jsme zpomalili. Zásluhu na tom ale má i soupeř, který pak začal hrát hodně tvrdě a my trochu ztratili sebevědomí, které jsme měli na začátku. Na tom musíme rychle zapracovat, abychom byli schopni to tempo držet a nepolevovat. Už ve středu nás totiž čeká Varese, které hraje jeden z nejrychlejších basketbalů v Evropě. Ale důležité bylo, že když se soupeř dotahoval, byli jsme schopni mu zas odskočit a v klidu dohrát zápas k vítězství. Nebylo to ale jen o tom, že jsme byli schopni proměnit v důležitou chvíli trojky, ale že jsme byli schopni pro naše střelce vytvořit dobrou střelu, která má větší šanci na úspěšnost. Raději bych, abychom hráli konzistentně celý zápas, ale ve chvílích, kdy jsme to potřebovali, jsme byli schopni zapnout a hrát dobrý basketbal. Věřím, že ve středu budeme schopni hrát naplno celý zápas. Moc bych si přál, aby fanoušci přišli a zaplnili halu a hnali nás dopředu. My jim můžeme slíbit, že necháme na hřišti všechno a budeme se snažit, aby na nás byli pyšní. My potřebujeme jejich pomoc, a pokud bude plná hala, tak si to všichni opravdu užijeme. A myslím si, že za to, co jsme dosud v Europe Cupu předvedli, si zasloužíme, aby bylo plno.”

Hráči po utkání
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Začátek byl od nás naprosto hrozný. A ten náskok, co si domácí vytvořili na začátku, se pak táhl celý zápas. V poslední čtvrtině už nám pak došly síly. Já ve druhé čtvrtině jen využil šancí, které se mi naskytly. Já nejsem typ hráče, který se v útoku do něčeho nutí. Spíše těžím z toho, co vytvoří ostatní, a když to na mě vyjde, tak střílím. Když jsme dal první a druhou střelu, tak jsem si více věřil a více jsem se do toho pouštěl. Většinu zápasu jsme hráli zónu, což není naše hlavní obrana a bylo vidět, že jsou tam ještě nějaké nedostatky, které domácí dobře přečetli a vytvořili si dobré pozice. Díky tomu si udržovali to vedení až do konce.”

Jakub Tůma, rozehrávač ERA Basketball Nymburk: „Jsme moc rádi za ten úvod. V této sezóně máme se začátky často problém, ale dnes nám vyšel velmi dobře. Jenže pak jsme trochu polevili a neudrželi to tempo. To musíme ještě zlepšit. Náskok ze začátku jsme si ale drželi až do konce. Škoda bylo, že jsme ve druhé čtvrtině nechali jejich střelce Filipa Kroutila často volného a on nás trestal. To by se nám nemělo stávat. Ale i my jsme si pomohli trojkami. Navíc jsme ve druhé půli zlepšili obranu i doskok. Navíc zvláště Boči s Tyem Gordonem dali v důležitých chvílích trojky a pomohli nám náskok udržet. Poslední zápasy i tréninky jsme vypadali docela dobře, jsme v dobré kondici a rytmu, takže věřím, že jsme na ten středeční zápas s Varese dobře připraveni.”

Základní sestavy
Nymburk: Gordon, Rylich, Bohačík, Bell, Mathon
Děčín: Walton, Ogundiran, Svoboda, Pomikálek, Macháč

ERA Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 101:86
Body Nymburku: Bohačík 20 (4x 3), Gordon 16 (2x 3, 3 zisky), Kříž 12 (1x 3), Stephens 11 (2), Sanders 10 (6 doskoků), Mathon 9 (6 doskoků), Sehnal 6 (7 asistencí), Tůma 6 (2x 3), Kovář 5 (1), Bell 4, Rylich 2, Novák 0.
Body Děčína: Kroutil 16 (4x 3), Ogundiran 14 (3 zisky), Pomikálek 12 (1x 3, 6 získaných faulů), Walton 12 (2x 3, 7 asistencí, 3 zisky), Svoboda 8 (2x 3, 6 doskoků), Štěrba 8 (1x 3), Šturanovič 4, Mach 4, Macháč 3, Slowiak 3 (1x 3), Bobek 2.
Střelba za 2 body 20/28:17/35, za 3 body 12/29:11/36, TH 25/36:19/28. Doskoky 44:31 (útočné 11:14), asistence 26:19, ztráty 17:13, fauly 25:26.

Čtvrtiny: 29:17, 22:27, 24:17, 26:25

Rozhodčí: Blahout Petr, Salvetr Rudolf, Nejezchleb Petr

Komisař: Andrle Petr

Diváci: 399

Zdroj: BK Děčín