Rubriky
Sport Zprávy

Ani na třetí pokus se Válečníkům nepovedlo porazit v této sezóně mistrovskou Opavu

Ani na třetí pokus se Válečníkům nepovedlo porazit v této sezóně mistrovskou Opavu, i když tentokrát měli k zisku skalpu soupeře, s nímž v minulé sezón bojovali o ligové zlato, nejblíže. Děčín postrádal na lavičce nemocného trenéra Tomáše Grepla, a tak se koučování chopil Robert Landa. Opava se zase musela obejít bez zraněného hlavního rozehrávače Jakuba Šiřiny.

Skóre utkání otevřely dva body opavského Mokráně, následovala trojka Zbránka a soupeř vedl 0:5. První body domácích obstaral kapitán Pomikálek, poté Šturanovič vyrovnal na 6:6. Opava si pomáhala trojkami, Děčín zase držel ve hře Šturanovič, který tři minuty před první přestávkou snižoval z šestek na 14:16. Po trojce Kroutila pak Děčín poprvé vedl a stejný hráč udělal také tečku za první čtvrtinou, když proměnil jednu šestku – 20:19. V té druhé začali lépe pro změnu Válečníci, kteří po čtyřech bodech Svobody a trojce Pomikálka utekli na 27:21. Hosté ale ihned kontrovali, trefili dvě trojky, a v polovině této části už zase vedli – 29:31. Po bodech Ogundirana, Macháče a Waltona to bylo 36:32, Townes však rychle vyrovnal na 36:36. Konec první půle vyšel lépe svěřencům trenéra Czudka, když především trojky Švandrlíka a Mokráně se podepsaly pod poločasový výsledek 39:43.

Druhý poločas zahájily tři šestky Slavíka, na druhé straně ale Svoboda odpověděl rovněž třemi šestkami a vzápětí přidal přesnou trojku – 45:46. Po trestných hodech Waltona to bylo 47:46 a tuhá bitva zuřila i nadále. Hosté znovu zapsali dvě trojky, Válečníci však rychle odpověděli, takže po pěti odehraných minutách byl stav 54:54. V závěru třetí čtvrtiny se blýskl Ogundiran pěti body v řadě, Svoboda přidal dvě šestky a Děčín vedl 63:56. Opava ale stihla v poslední minutě dát šest bodů a snížila na 63:62. V závěrečné periodě to bylo dlouho koš za koš, takže pět minut před koncem byl stav 73:73. Pak se Slezanům povedlo dát čtyři body v řadě, na to odpověděl Svoboda trojkou – 76:77. Následně mohli Válečníci jít do vedení, ale Walton ani Štěrba neproměnili trestný hod, naopak Mokráň byl po útočném doskoku přesný – 76:79. Následně si Děčín dvakrát došel pro faul, Opava jednou, ale střelci byli vždy úspěšní jen napůl – 78:80. Další útok Opavských dokázal zablokovat Svoboda, bohužel nájezd Waltona body ani faul nepřinesl a Pecháček jednou šestkou posunul na 78:81. Po oddechovém čase se Válečníci pokusili o vyrovnání, ale bohužel trojkové střely Waltona i Svobody nebyly přesné.

Oba týmy střelecky nijak nevynikly. Děčín byl lepší ve dvojkách (18/37:16/44), Opava měla naopak lepší trojky (5/24:9/26). Rozhodčí rozkouskovali zápas celkem 63 odpískanými fauly, po kterých se házelo 78 šestek (!). Válečníci jich zahodili třináct (27/40), Opava dokonce šestnáct (22/38). Hosté byli lepší na doskoku (42:52), ale především rozdrtili domácí na body z druhých šancí (6:22). Na asistence to bylo vyrovnané 13:13, Děčín měl o jednu ztrátu méně, dal o šest bodů více z brejků (22:16), ale bohužel jeho lavička prohrála s tou opavskou 25:38.
Děčín táhl opět Matěj Svoboda, autor 23 bodů, 3 zisků a 5 získaných faulů. Walton dal 16 bodů, k tomu měl 8 doskoků i asistencí a donutil soupeře k 13 faulům! Šturanovič pomohl 13 body a 7 doskoky, bohužel 7 minut před koncem dohrál pro pět faulů. Ogundiran zapsal 12 bodů, Kroutil 6, Pomikálek 5 a Macháč 3. Štěrba, Slowiak, Rozsypal i Mach zůstali na nule, což bylo při konečném počítání patrné.

Opava měla nejlepšího střelce v Mokráňovi (15), Townes dal 14, Pecháček 11 a Švandrlík 10. Na listinu střelců se nakonec dostali všichni Opavští, byť například Puršl zapsal jen jeden bod a nedohrál pro pět faulů, ale v celkovém součtu to na Děčín stačilo.

Základní část Kooperativa NBL je tedy za námi a Děčín vstupuje do nadstavbové skupiny A1 ze 4. místa s bilancí 13 výher a 9 porážek. Třetí Ústí ma proher 8, druhá Opava a první Nymburk po pěti. V úvodním kole „ájedničky“ bude Děčín hostit v sobotu 27. ledna Pardubice.

Trenéři po utkání 
Robert Landa, trenér BK ARMEX Děčín: „Připravili jsme se na to, že potřebujeme pokrýt obranný doskok, což se nám nepodařilo a Opava nás přeskákala. Připravovali jsme se na fyzické, kontaktní utkání, což se potvrdilo. Já nejsem vůbec spokojen s tím, jak hráči řeší vývoj utkání na hřišti, jak řeší své emoce. Kdybychom dali více energie do soustředění se na vlastní výkon, do naší hry, mohli jsme být o ty tři, čtyři body šťastnější. Jinak to byl velice těžký, urputný a kontaktní zápas. Pro rozhodčí to bylo velice těžké na pískání a zápas byl strašně dlouhý a asi ne moc divácky atraktivní. Těch přerušení tam bylo opravdu moc. Co dnes rozhodlo? Za mě jednoznačně body z druhých šancí.”

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Dnes se toho na můj vkus pískalo hodně, mohlo se to víc pustit. Házelo se hodně trestných hodů a délka zápasu se natahovala. Soupeř byl velmi dobře připraven, my také, nebyly žádné výstřelky, žádné provokace. Rozhodčí tam ale hledali věci, které tam prostě nebyly. My jsme se snažili hrát chytře až do konce, ale nakonec vyhrál šťastnější, nikoliv lepší. Oba týmy se hrozně trápily na trestných hodech, za to procento by se styděli i žáci.”

Hráči po utkání
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Vývoj zápasu byl takový divný. V prvním poločase jsme my i Opava nemohli najít ten správný rytmus a nedařilo se nám něčeho chytnout. Hodně jsme ztráceli na doskoku. O přestávce jsme si to v kabině vytkli, a ve druhé půli jsme to zlepšili. Také jsme začali více běhat, byli jsme agresivnější, měli jsme nějaké zisky a dali jednoduché koše. Tím jsme se dostali zpět do zápasu. Porážky je opravdu škoda, protože dnes se dalo vyhrát. Opava byla k poražení, ale v koncovce byla šťastnější. Dnes bylo utkání přísněji posuzované, bylo hodně faulů a často se kontrolovalo video. Pak tam padaly i nějaké technické chyby, což je škoda, protože jsme chtěli udržet chladné hlavy, ale to se nepovedlo. Tři technické chyby jsou tři šestky a my prohráli o tři body. To bolí.”

Marques Townes, rozehrávač BK Opava: „Jsem spokojený s tím, jak jsme dnešní zápas zvládli. Největší rozdíl mezi námi a Děčínem byl v koncovce v soustředění se na momenty na palubovce. Na utkání jsme se tvrdě připravovali, a to celý týden, takže jsem rád, že jsme zvítězili. Ohledně mého dalšího působení v Opavě už rozhodnutí mám, ale samozřejmě ho nejprve sdělím svým spoluhráčům.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Macháč
Opava: Townes, Slavík, Zbránek, Mokráň, Puršl

BK ARMEX Děčín – BK Opava 78:81
Body Děčína: Svoboda 23 (3x 3, 3 zisky), Walton 16 (TH 10/15, 8 doskoků, 8 asistencí, 13 získaných faulů), Šturanovič 13 (7 doskoků), Ogundiran 12, Kroutil 6 (1x 3), Pomikálek 5 (1), Macháč 3, Štěrba 0, Mach 0, Slowiak 0, Rozsypal 0.
Body Opavy: Mokráň 15 (3x 3, 9 doskoků), Townes 14 (1x 3, 4 asistence), Pecháček 11, Švandrlík 10 (2x 3), Farský 9 (1), Slavík 8 (9 doskoků), Zbránek 5 (1x 3), Jurečka 3 (1), Kouřil 3, Gniadek 2, Puršl 1.
Střelba za 2 body 18/37:16/44, za 3 body 5/24:9/26, TH 27/40:22/38. Doskoky 42:52 (útočné 14:23), asistence 13:13, ztráty 16:17, fauly 30:33.

Čtvrtiny: 20:19, 19:24, 24:19, 15:19

Rozhodčí: Kučírek Martin, Salvetr Rudolf, Jeřáb Jan

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín