Rubriky
Sport Zprávy

Na Nymburk Válečníci nestačili

Nymburk zřejmě postupně nalézá svoji ztracenou suverenitu v české lize, kde vyhrál už pátý duel v řadě. K tomu navíc přidal dvě vítězství ve FIBA Europe Cupu a je v herní pohodě. Přesvědčili se o tom také Válečníci, kteří neodehráli špatný zápas, ale domácí nemilosrdně trestali jejich chyby.

Nymburk se v úvodu ujal vedení 5:0, ale Šturanovič košem s faulem a trojky Svobody a Cartera rychle otočily na 7:9. Děčín pak držel krok se soupeřem, v polovině úvodní čtvrtiny dokonce utekl po trojce Kroutila a bodech Cartera na 13:19. Nymburk však ihned kontroval a těsně před přestávkou se přitáhl na 22:23. Poslední slovo měl ovšem Pomikálek, který upravil na 22:25. Vstup do druhé desetiminutovky měli lepší opět Nymburští, když Rylich šestkami a Gordon trojkou otočili na 27:25. Válečníci se díky trefám Šturanoviče ještě zkraje drželi (31:30), ovšem s dalšími minutami získávali domácí náskok, který v polovině této části byl už dvojciferný – 40:30. Šturanovič však byl při chuti, dokázal překonávat obranu soupeře a díky němu skončil poločas 49:41.

Start druhé půle zastihl Děčín v dobrém rozpoložení a dva koše Svobody a trojka Kroutila snížily manko na 51:48. Nymburk ale přitáhl šrouby v obraně, Válečníci několikrát ztratili míč a soupeř toho ihned využil ke skórování, takže po pěti odehraných minutách byl stav 62:51. A stejný rozdíl platil i před poslední periodou – 66:55. V ní se Děčané museli stále vyrovnávat s agresivní hrou domácích, kteří pomalu navyšovali své vedení. Po trojce Pomikálka to bylo sice 76:64, ale Válečníci se na každý bod strašně nadřeli, kdežto domácí si v závěru pomohli dvěma trojkami Rylicha a odskočili na 92:70. Děčín díky koši Šturanoviče a trojce Svobody snížil na 92:75, jenže poslední slovo měla smeč Bella, který pečetil na 94:75.

Nymburk byl v utkání střelecky plodnější i přesnější, takže vyhrál jak statistiku dvojek, tak i trojek a také trestných hodů. Na doskoku sice vyhrál Děčín 32:36, ovšem na body z druhých šancí byli lepší domácí (10:9). Válečníci měli více asistencí (19:22), jenže se dopustili 24 ztrát a Nymburk dal 20 bodů z brejků. Navíc lavička domácích rozdrtila tu děčínskou poměrem 43:14.

Válečníky tentokrát táhnul pivot Šturanovič, který zapsal 19 bodů a 9 doskoků. Svoboda přidal 18 bodů a 7 doskoků, ale také vyrobil 8 ztrát. Dvojciferným střelcem byl ještě Carter s 11 body. Walton se musel celý zápas vyrovnávat s agresivní obranou Gordona a nakonec dal jen 4 body z šestek. K nim ovšem přidal 12 asistencí. Pomikálek nastřílel 9 bodů, Kroutil 6, Macháč 4 a Slowiak také 4.

Domácí měli tři střelce za 14 bodů, a to Gordona, Mathona a Svejcara. Bohačík přihodil 12 bodů, Rylich 11, Collins zapsal 8 bodů, 6 doskoků a 6 zisků. Osm bodů dal také Bell, Kříž pomohl sedmi a tři body dali Sehnal a Tůma.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme začali výborně první čtvrtinu, povedla se nám nad očekávání dobře. Stejně se nám povedl i začátek druhého poločasu, když jsme se dokázali přitáhnout až na tři body rozdílu. Bohužel sudé čtvrtiny nám nevyšly vůbec v obraně. To byl jeden z důvodů, proč je skóre o tolik bodů záporné. Druhým důvodem je dvacet čtyři ztrát. Nejsme schopni si vážit míče, a proto je výsledek takový, jaký je. Opticky jsme mohli odehrát o trochu lepší výsledek, ale na druhou stranu nejsme tam, kde bychom chtěli být. Dnešní zápas byl hodně intenzivní a my takto chceme hrát, jít do každého zápasu naplno. My jsme přinutili Nymburk k sedmnácti ztrátám, tedy naše obrana především v první a třetí čtvrtině nebyla špatná. Pokud chcete v Nymburce uhrát lepší výsledek, není možné míče tolik ztrácet. Myslím si, že pro vývoj zápasu nebyla klíčová sekvence, kdy jsme se dotáhli na domácí, kteří nám zase za chvíli utekli. Klíčové bylo, že Nymburk vydržel hrát celých čtyřicet minut ve vysokém tempu s maximální agresivitou. S Nymburkem je těžké hrát, když je necháte udělat několik bodových šňůr, jako tomu bylo ve druhé, třetí i čtvrté čtvrtině. V obraně jsme z různých důvodů stále na padesáti procentech loňského výkonu, máme tedy na čem pracovat. Věřím, že příště budeme zase o trochu lepší.”

Francesco Tabellini, trenér ERA Basketball Nymburk: „Děčín je vždy těžký protivník a dnes si opět zasloužil svou přezdívku Válečníci. My jsme hráli solidní utkání a nejvíce mě těší, že se na výhře podíleli všichni a každý přidal nějakou cihlu do zdi. Poslední týdny jsou hodně intenzivní, teď máme jeden den na odpočinek, ale rozhodně nemůžeme relaxovat, protože ve středu máme další velký zápas. Pak bude trochu více času na to vypnout i hlavu. Věřím, že ve středu nám lidi zas přijdou pomoci k výhře, protože tento tým si to zaslouží. Trochu nám dělal problémy Šturanovič, ale to nebylo jen o našich pivotech, bylo to spíše o týmovém bránění, protože největší problémy nám Šturanovič dělal, když jsme propadli na perimetru, a pivoti museli vypomáhat. Za každou situaci na hřišti je zodpovědný celý tým. Vždy je to týmová práce. A také jsme to jako tým vyřešili v průběhu zápasu. Dobře jsme bránili Waltona, Ty Gordon si to vzal jako osobní výzvu a tím mě potěšil. Snad mu takový zápal vydrží do dalších soubojů. Velký vliv na zápas měl Fanda Rylich, ale nepodceňoval bych ani výkon Jakuba Tůmy, který šel do začátku a dobře tam bránil a dal i trojku. Fanda nám pomohl hlavně tím, jak šel za každým nerozhodným míčem jako bestie a získal ho pro nás. Toho já si hodně vážím. Udal tón a hodně nám tím pomohl. Ale jak jsme říkal, každý něčím přispěl a bylo to hlavně týmové vítězství.”

Hráči po utkání
Maksim Šturanovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Konečné skóre asi úplně neodpovídá tomu, co se dělo na hřišti. My dnes hráli velmi dobrý poločas. Na začátku druhého jsme byli pozadu jen o tři body, ale pak přišly zbytečné chyby, snažili jsme se rychle zakončovat a chyběla nám větší trpělivost. Nakonec je to skoro o dvacet bodů. Bylo to od nás dobré, ale na Nymburk to nestačilo. Byl silný a uměl potrestat každou naší chybu. Výhru si zasloužil. Nymburk bránil dobře, ale dnes jsem měl šťastnější den a míče se mi dostávaly do rukou v dobré pozici. V Děčíně jsem se zabydlel velmi dobře. Tým mě skvěle přijal a cítím se jako součást rodiny, jako bych tu hrál už mnoho let. Věřím, že to od nás bude jen a jen lepší, až se ještě více sehrajeme.”

František Rylich, guard ERA Basketball Nymburk: „Do souboje s Děčínem jdeme vždycky s tím, že to nebude lehký zápas, ať jsou okolnosti jakékoliv. Každý zápas s Děčínem je prostě bitva a každý míč může rozhodovat. Já se snažím vždycky při svém příchodu na hřiště dodat týmu energii a zvýšit intenzitu. K tomu patří obrana a soustředím se hodně na balón, proto se mi občas ho povede získat i podkošovým hráčům. Podařilo se mi zastavit hráče tak, že nebyl schopen pět sekund rozehrát a dal jsem i nějakou trojku. Ale říct, co mi z toho dává větší radost, asi nedokážu. V tu chvíli mi radost udělá obojí. Myslím, že se v poslední době zvedá naše týmové sebevědomí. Po dvou prohraných zápasech na USK a v Nymburce s Brnem máme sedm výher v řadě včetně FIBA Europe Cupu. Každá další výhra nám morálku posouvá výš. Ve středu nás čeká další důležitý zápase v evropském poháru, tedy čas na odpočinek není. Až potom máme volný víkend, to budeme moci trochu více zregenerovat.”

Základní sestavy
Nymburk: Gordon, Tůma, Bohačík, Bell, Mathon
Děčín: Walton, Carter, Svoboda, Pomikálek, Macháč

ERA Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 94:75

Body Nymburku: Gordon 14 (2x 3, 6 asistencí), Mathon 14, Svejcar 14 (1x 3), Bohačík 12 (1), Rylich 11 (3), Bell 8 (1), Collins 8 (6 doskoků, 6 zisků), Kříž 7 (1x 3), Tůma 3 (1), Sehnal 3, Kovář 0.
Body Děčína: Šturanovič 19 (9 doskoků), Svoboda 18 (2x 3, 7 doskoků, 8 ztrát), Carter 11 (1x 3, 3 zisky), Pomikálek 9 (1x 3), Kroutil 6 (2), Walton 4 (12 asistencí, 3 zisky), Macháč 4, Slowiak 4, Mach 0.

Střelba za 2 body 22/32:20/36, za 3 body 10/31:6/19, TH 20/29:17/26. Doskoky 32:36 (útočné 9:10), asistence 19:22, ztráty 17:24, fauly 19:21.

Čtvrtiny: 22:25, 27:16, 17:14, 28:20

Rozhodčí: Matějek Ivor, Pokorný Štěpán, Vávrová Veronika

Komisař: Macela Miroslav

Diváci: 480

Zdroj: BK Děčín