Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci převálcovali Opavu a finále tak pokračuje!

Válečníci konečně zlomili prokletí finálových zápasů, protože doposud nevyhráli ani jedno utkání v bojích o titul. To se však změnilo dnes, v tom nejnepravděpodobnějším scénáři. Děčín totiž nastupoval bez dvou zraněných klíčových hráčů základní sestavy – rozehrávače AJ Waltona a kapitána Tomáše Pomikálka. Navíc pak ve třetí čtvrtce přišel o vyloučeného Filipa Kroutila, přesto dokázali domácí hráči rozdrtit Opavu o 22 bodů, k čemuž jim pomohly famózní výkony Matěje Svobody a Ty Nicholse. Ti dohromady nastříleli 56 bodů, tedy skoro stejně jako celý tým hostů! Stav série je tak 1:2 na zápasy a finále bude pokračovat ve čtvrtek 1. 6. v Opavě.

Úvodní rozskok vyhrál děčínský Bruner, který vzápětí vybídl ke skórování Macháče, jenž otevřel skóre zápasu. Na druhé straně ale kontroval Šiřina trojkou a opavský rozehrávač byl v úvodu velmi střelecky produktivní. Za necelé čtyři minuty nasázel deset bodů a jeho tým vedl 6:12, po trojce Gniadka pak dokonce 6:15. Na to reagovala děčínská lavička oddechovým časem, po kterém Svoboda s Nicholsem snížili na 11:15. Jenže Opavští cítili jistotu v trojkové střelbě a Slavík už čtvrtou trefou z perimetru posunul skóre na 11:18. Pátou trojku Slezanů pak proměnil Jurečka a hosté vedli 14:23. Ovšem konec první periody se povedl především Nicholsovi, který nasázel šest bodů v řadě a přitáhl Děčín na 22:23. Poslední slovo měl ale Kouřil, jenž zapsal šestou trojku Opavy – 22:26. Vstup do druhé desetiminutovky patřil hostů, kteří utekli na 22:30. Ovšem domácí se nechtěli vzdát, v útoku začal ještě více úřadovat Svoboda a především díky jeho bodům to bylo po třech minutách 29:32. Navíc obrana Děčína začala utahovat své šrouby a hosté dvakrát nestihli vystřelit ve 24 vteřinách. Na palubovku tam musel opět Šiřina, který hned dal čtyři body, Gniadek přidal jednu šestku a bylo to 29:37. Dvě minuty před poločasem vedla Opava po smeči Mokráně již opět o devět bodů, naštěstí konec tohoto  dějství si vzal do režie Matěj Svoboda a sedmi body v řadě vrátil Děčín zpět do hry – 42:44.

Během poločasové přestávky si Válečníci řekli, jak lépe bránit a ihned po návratu na palubovku to začali plnit. Jejich defenzíva dělala soupeři problémy, naopak v útoku jim to šlapalo a Kroutil, Bruner a Josipovič za ohromného řevu znovu vyprodané haly otočili na 48:44. Opava začala chybovat, ztratila jistotu v ofenzívě a náskok Děčína začal narůstat, takže po dalším koši Josipoviče to bylo 54:47. Pak se Slezanům přece jen na chvilku povedlo zastavit děčínský útok a přitáhli se na 54:53. Jenže také často faulovali a Svoboda třemi trestnými hody vrátil trochu klidu do týmu Děčína – 57:53. Hosté to často zkoušeli za tři body, ale nebyli přesní, naopak Válečníci zlepšili svůj doskok a mohli vyrážet do protiútoků. Navíc měli ve svých řadách Svobodu, který trefil trojku, poté získal koš s faulem a zvýšil na 63:53. Hra hostů začala kolabovat jak v útoku, tak obraně, což pak vyvrcholilo těsně před koncem třetí čtvrtky, kdy Gniadek loktem zasáhl doskakujícího Macháče do obličeje. Děčínský pivot, který chvilku před tím zvýšil na 65:53, se skácel k zemi a opavský pivot se ještě divil. To už bylo příliš pro Filipa Kroutila, který srazil Gniadka na zem a rozhodčí pak dlouhé minuty přezkoumávali celou situaci. Nakonec ji vyhodnotili tak, že Gniadek dostal nesportovní faul, Kroutil byl diskvalifikován a musel z palubovky, ze střídaček pak byli diskvalifikováni také opavský asistent trenéra a AJ Walton. Ještě více oslabený Děčín si ale výhru vzít už nenechal. V poslední periodě sice skóroval jako první opavský Kouřil, ovšem následně mladý děčínský rozehrávač Jansa vypálil za tři body, trefil se a hala málem spadla – 68:55. V dalších minutách už Válečníci hráli chytře na dlouhé útoky a dokázali odpovídat na ojedinělé opavské trefy. V polovině této části to bylo po trojce Šiřiny, jediné opavské od první čtvrtiny, 70:60, jenže Josipovič po útočném doskoku navýšil náskok na 72:60, poté zapsal Nichols pět bodů v řadě a Děčín vedl 77:62. Domácí v těchto chvílích drtili soupeře v obraně i útoku, po trojce Svobody to bylo 81:62, po dalším koši Nicholse dokonce 83:62. To už chyběly do konce jen dvě minuty a trenér Grepl vystřídal nejprve Svobodu, poté i Nicholse a oba si užili mohutný potlesk od fanoušků. Svůj díl slávy si pak vychutnal také Bruner, který nejprve trefil trojku a poté odešel střídat – 86:62. Opava poté třemi šestkami snížila, to ovšem vzápětí vymazala druhá trojka Jansy. Tečku za zápasem udělaly dva body Carla – 89:67.

Zápas se hrál znovu v elektrizující atmosféře vyprodaného ARMEX Sportcentra a přinesl opět vyrovnané statistiky. Oba týmy vyprodukovaly shodně 61 střel, ovšem Děčín jich proměnil 30, kdežto hosté jen 23. Ve dvojkách dominovali Válečníci (23/34:16/36), v trojkách to byla remíza (7/27:7/25)), trestných hodů házeli o trochu více domácí, kteří měli ale daleko větší úspěšnost (22/31:14/29). Na doskoku vyhrál Děčín 46:33, z toho pak pramenily také body z druhých šancí (16:4). Válečníci byli lepší rovněž v asistencích (15:8) a dali více bodů z brejků (13:5). Opava naopak vyhrála v ziscích (2:5) a její lavička porazila tu děčínskou 14:28. Na ztráty to bylo takřka vyrovnané (11:10).

Hlavním motorem Děčína byl Matěj Svoboda, který nastřílel skvělých 33 bodů (TH 13/15), k tomu přidal 5 doskoků a 12 získaných faulů! Zdatně mu pak sekundoval Ty Nichols, který odehrál takřka 39 minut a stihl dát 23 bodů, získat 8 faulů a zapsat 9 asistencí. Josipovič proměnil všechny čtyři střely z pole a měl 8 bodů. Kroutil pomohl 7 body, Macháč, Jansa i Bruner (+ 17 doskoků!) dali po 6 bodech.

Opavu táhl rozehrávač Šiřina, který dal 21 bodů, ale sám na všechno nestačil. Kouřil nastřílel 13 bodů, Mokráň 8, Farský 6 a zbytek týmu paběrkoval.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme se neskutečně semkli poté, co nám vypadli dva hráči základní sestavy. První poločas to nebylo tak dobré, protože někteří děčínští hráči stále nechápou, jak je nutné tyto zápasy hrát. Opava hrála lépe, byla všude o krok dřív a měla útočné doskoky. Ve druhém poločase to už byl ale úplně jiný příběh. Jakmile jsme vyrovnali doskakování a šli dokonce v doskoku přes ně, byli jsme velmi dobří. Kdybychom tento výkon zopakovali v Opavě, máme šanci. Ale víme, že to bude těžké.”

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Dnes jsme to prohráli v našich hlavách, V šatně jsme si něco říkali, ale na hřišti bylo úplně něco jiného. Nezačali jsme špatně ten zápas, ale pak jsme asi čekali, že Děčín nám dá zápas jako dárek. Ale domácí se semkli, excelentní výkon podali Svoboda a Nichols a tihle dva na nás stačili. My jsme byli všude pozdě, nepůjčili jsme si balón, hráli jsme staženě a je vidět, že ten poslední krok je těžký i pro nás. Teď musíme zregenerovat, říct si, jak hrát nebudeme a doufat, že nás žluté peklo dotlačí k vytouženému titulu. Ale jak jste dnes viděli, Válečníci jsou Válečníci a mohu jim dnes jen pogratulovat    .”

Hráč po utkání
Petr Macháč, pivot BK ARMEX Děčín: „Hodně nám dnes chyběli zranění AJ Walton a Pomikálek, ale jak jsem už říkal před zápasem, basketbal není o dvou hráčích, což jsme dnes ukázali na hřišti. Myslím si, že to nebyl moc hezký basketbal, spíš jsme se většinu času s Opavou rvali. Také tam bylo hodně emocí. Nakonec jsme to ale urvali velikou bojovností a věřím, že jsme schopni uspět také v Opavě a vrátit sérii do Děčína. Prvním klíčem k úspěchu bylo to, že nám Opava v první půli příliš neutekla a poločas skončil jen o dva body. Druhým klíčem bylo, že po přestávce jsme hodně zlepšili obranu, zlepšili také doskok a byli jsme kompaktnější. Opava se naopak proti naší obraně trápila. Rozhodující byl ale výkon Matěje Svobody, který dnes předvedl skvělý střelecký výkon. Máme samozřejmě velikou radost, ale ještě není konec a musíme se k tomu tak postavit. Musíme i ve čtvrtém finále bojovat až do poslední vteřiny a snad uspějeme.”

Základní sestavy
Děčín: Nichols, Kroutil, Svoboda, Macháč, Bruner
Opava: Šiřina, Slavík, Švandrlík, Mokráň, Gniadek

BK ARMEX Děčín – BK Opava 89:67
Body Děčína: Svoboda 13 (2x 3, TH 13/15, 12 získaných faulů), Nichols 23 (1x 3, TH 6/7, 9 asistencí, 8 získaných faulů), Josipovič 8, Kroutil 7 (1x 3), Bruner 6 (1x 3, 17 doskoků), Jansa 6 (2x 3), Macháč 6, Žikla 0, Bobek 0, Mach 0.
Body Opavy: Šiřina 21 (3x 3), Kouřil 13 (1x 3, 4 asistence), Mokráň 8 (8 doskoků), Farský 6, Slavík 5 (1x 3), Carl 5, Gniadek 4 (1), Jurečka 3 (1), Zbránek 1, Švandrlík 1, Kavan 0, Mička 0.
Střelba za 2 body 23/34:16/36, za 3 body 7/27:7/25, TH 22/31:14/29. Doskoky 46:33 (útočné 16:13), asistence 15:8, ztráty 11:10, fauly 25:32.

Čtvrtiny: 22:26, 20:18, 23:9, 24:14

Rozhodčí: Hruša Petr, Matějek Ivor, Salvetr Rudolf

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín