Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci jsou ve finále!

V rozhodujícím sedmém utkání semifinálové série sice v prvním poločase brnkali na nervy svých fanoušků, když nestačili na chytře a velmi efektivně hrajícího soupeře, který vedl už o 13 bodů. Po přestávce však Válečníci s navrátilcem Ty Nicholsem vyrukovali se svojí tvrdou obranou, začalo se jim dařit také v útoku a následoval pardubický kolaps a děčínský triumf o 21 bodů.

Zcela opět vyprodané ARMEX Sportcentrum sledovalo na začátku skvělý start Pardubic, jež se po koši Švrdlíka a trojce Čolaka ujaly vedení 0:5. Na to však odpověděl trojkou Bruner, Svoboda s Pomikálkem přidali po dvou bodech a bylo to 7:5. Jenže hosté znovu utekli, a po trojce Pekárka vedli 7:10. Pak přišel jeden z klíčových okamžiků tohoto vypjatého duelu, když po nepřesné děčínské střele přišel souboj několika hráčů o míč na polovině hřiště, jako vítěz z něj vyšel Nichols, který si zasmečoval a snížil na 9:10. Při souboji však došlo ke zranění rozehrávače Vyorala, který s pochroumaným kotníkem musel na lavičku a už do utkání nezasáhl. Místo něj naskočil Dickerson, který se hned uvedl ziskem faulu na Nicholsovi a třemi šestkami. Soupeř si pak udržoval mírné vedení až do závěru, kdy Rikič smečí zvýšil na 17:23. Poslední slovo měl ale Nichols a upravil na 19:23. Ve druhé čtvrtce sice nejprve Svoboda pěti body snížil na 24:25, po trojce Pomikálka to bylo 27:28, ale na pardubické straně se rozehrál Neal, který zapsal sedm bodů v řadě. Od poloviny této čtvrtiny se začal děčínský útok zadrhávat, obrana byla děravá a Pardubičtí toho bez slitování využili, když Neal svými dalšími dvěma body zvyšoval na 31:44. Naštěstí v posledních dvou minutách dokázal Svoboda trefit dvě šestky, Pomikálek přihodil trojku, Bruner se rovněž trefil za tři a rázem to bylo přijatelných 39:45. Tečku za poločasem pak udělala šestka Švrdlíka – 39:46.

Druhý poločas zahájila další trojka Brunera, Rikič sice kontroval košem a jednou šestkou, ale děčínská obrana začala dělat soupeři problémy a náskok Pardubic se pomalu rozpouštěl. Po přenádherné smeči Pomikálka to bylo už jen 47:49 a hala řvala nadšením. Další decibely pak diváci přidali po trojce Pomikálka, jenž otočil na 50:49. Rikič poté sice ještě jednou překlopil vedení na stranu Pardubic, ale děčínský válec se už rozjel a začal drtit svého soupeře. Po kritice rozhodčích z úst Vyorala si mohl hodit Walton jednu šestku, čím vymazal nulu na svém bodovém účtu a zvýšil na 56:51. Pardubickým se nedařilo, netrefovali se ani z šestek, přesto po trojce Dickersona vyrovnali na 56:56. Jenže Walton zavelel k dalšímu náporu a čtyřmi body zařídil vedení 60:56. Po koši Nicholse to bylo už 62:56 a Švrdlíkův koš jen korigoval na 62:58. Start do poslední periody měli Válečníci náramný, protože Walton nahodil míč nad obroučku a lítající Pomikálek předvedl monstrózní smeč – 64:58. Tím ještě více vybudil diváky, kteří jásali s každým povedeným zásahem Děčína a hlasitě kvitovali pardubické nezdary. A že jich bylo, protože hra soupeře se rozpadala každou minutou. Po čtvrté trojce Brunera to bylo už o deset, následně Josipovič obral o míč Dickersona a zvýšil na 73:71. Následovalo střídání Dickersona, jeho komentář na adresu kouče Repeši, který se tak rozzuřil, že ho asistent musel držet ze všech sil, aby nedošlo ke konfliktu s Dickersonem. Ten byl pak trenérem vykázán z lavičky do šaten a už si nezahrál. Další zmar přišel s nepovedenou smečí Rikiče, naopak na druhé straně ukázkově zasmečoval Svoboda a ještě hecoval už tak burácející publikum. To pak spokojeně ryčelo po bloku Brunera, který „smázl“ střelu Neala. O chvíli později sice přišel Děčín o vyfaulovaného kapitána Pomikálka, ale to nevadilo, protože Nichols zvedl náskok na 77:61. Necelé čtyři minuty před koncem zatloukl pomyslné hřebíčky do pardubické rakve Svoboda, který v rychlém sledu trefil dvě trojky a bylo to 83:64. To už bylo jasné, že Děčín půjde do finále, což navíc umocnil další koš Nicholse, který trefil i trojku – 88:64. V závěru se už jen dohrávalo a Pardubice snížily na konečných 90:69.

Střetnutí přineslo dva rozdílné poločasy a ukázalo, že Děčín má v sobě nezlomného ducha a umí si poradit s nepříjemnými situacemi. Válečníci opět soupeře přestříleli a navíc byli přesnější. Ve dvojkách proměnili 24 střel z 38 pokusů (úspěšnost 63%), soupeř dal 19 košů z 33 pokusů (57%). Veliký rozdíl byl v trojkách – 12/29:6/23. Hosté házeli daleko více šestek, ale nedařily se jim (6/10:13/23). Na doskoku to byla remíza 33:33, na body z druhých šancí už vyhráli ale Válečníci 16:8. Ti byli také lepší v asistencích (21:12), měli více zisků (9:4), méně ztrát (10:13) a drtili soupeře z brejků (17:1). Souboj laviček opět vyhrály Pardubice, ale jen málo – 31:40.
Lídrem Děčína byl navrátilec Ty Nichols, který naskočil po dvouzápasové stopce, a hned se blýskl 23 body (dvojky 10/13) a 4 zisky. Skvělý byl opět Matěj Svoboda, jenž zapsal 22 bodů a měl 6 doskoků i 7 získaných faulů. Kapitán Tomáš Pomikálek pomohl 15 body, pivot Bruner ukázal přesnou ruku při trojkách, když dal čtyři z šesti pokusů. Celkem nastřílel 14 bodů. Dobrou práci odvedl Josipovič (8), AJ Walton sice zůstal na 5 bodech, ale neztrácel míče a měl 14 asistencí! Tedy víc, než celé Pardubice dohromady.  Kroutil přidal jednu trojku, šanci otestovat se v sedmém zápase semifinále dostali také Macháč, Mach i Jansa.

Pardubice měly nejlepšího střelce v Nealovi, který ale zlobil jen v prvním poločase, ve druhém byl umlčen děčínskou defenzívou. Zraněný Rikič, dokud mohl, nastřílel 13 bodů, zbytek týmu zůstal pod dvojcifernou hranicí.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Postup chutná moc dobře, protože zápas jsme nezačali vůbec dobře a byli jsme bez energie, která nás zdobila v minulých zápasech. Pro nás bylo obrovské štěstí, že jsme v poločase prohrávali jen o sedm bodů. Navíc, když se podívám do technického zápisu, Pardubice vedly dvacet tři minut, kdežto my jen čtrnáct minut a padesát jedna vteřin. Z tohoto pohledu odehrály Pardubice výborný zápas a konečné skóre je až nezasloužené. V celé sérii jsme se trápili střelecky, ale dnes se to najednou protrhlo, a ve druhém poločase jsme byli prostě lepší. Důvodem byla i naše zlepšená obrana, protože obrana u nás je alfa i omega. Když nebráníme, nemůžeme nikoho porazit. Ale když dobře bráníme, daří se nám relativně také v útoku. A když trefíme ještě něco zvenčí, jako dnes, jsme velmi dobrý tým. Někteří hráči však ještě nechápou, co je v play-off semifinále, navíc v sedmém utkání, na hřišti odevzdat a podle toho to v prvním poločase na hřišti vypadalo. Ve druhém poločase jsme proto stáhli rotaci na šest, sedm hráčů, kteří to vzali za dobrý konec a výsledek je takový, jaký je. Pomohl nám také návrat Nicholse, ale tým hrál dobře i bez něj. Zranění Vyorala? Z mého pohledu nám spíš uškodilo, protože naše obrana na něj byla připravena, ale pak nastoupil Neal a dal nám třináct bodů za poločas.”

Dino Repeša, trenér BK KVIS Pardubice: „Zápas jsme kontrolovali, ale pak se zranil Vyoral, Pekárek měl tři fauly na začátku druhé čtvrtiny a my měli méně kvalitních hráčů do rotace. Ve druhém poločase nám chyběla už energie. Zkoušeli jsme dávat víc míčů pod koš, protože Dickerson dnes neměl svůj pozitivní den v útoku. Chyběla nám rozehrávka, takže jsme to zkoušeli dávat pod koš, ale Rikič byl zraněný, hrál tak na šedesát procent, což bylo vidět ve druhém poločase. Gratuluji Děčínu a trenéru Greplovi za skvělou sérii a další skvělé utkání. Teď se musíme připravit na důležitý boj o medaili. Ano, poslal jsem Dickersona do šatny, protože dva, tři útoky hrál sám a nelíbil se mi pohyb míče v útoku. Střídání se mu nelíbilo a já ho poslal do šatny. Máme v týmu nějaká pravidla a každý hráč je musí respektovat. Je tady hierarchie, která se musí dodržovat.”

Hráči po utkání
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín:
 „Nějakou roli v prvním poločase hrála i naše nervozita, ale spíš to bylo o naší špatné obraně. Dostat přes čtyřicet bodů je moc. Ovšem současně musím vyzdvihnout soupeřův útok, protože trefil snad každou střelu. O přestávce jsme si řekli, co chceme a nechceme dělat, trenér nás skvěle nahecoval a druhý poločas jsme odehráli opravdu dobře. Pomohla nám naše zlepšená obrana, a tím se lepšil i náš útok. Divácká kulisa byla skvělá a možná by to chtělo halu trochu zvětšit. Dnes bylo opět vyprodáno, tedy dvanáctset lidí, ale já měl pocit, že tady bylo snad pět tisíc. Atmosféra neskutečná a moc veliký dík všem, kteří přišli fandit. A soupeř do finále? Je to jedno. Nymburk je lepší kvůli dojíždění, ale oba celky jsou velice vyspělé, takže je to opravdu jedno jestli Nymburk nebo Opava.”

Kamil Švrdlík, pivot BK KVIS Pardubice: „Štve mě to, když to řeknu slušně. Od nás to ale byla opět špatná druhá půlka tady v Děčíně, úplně stejná jako v pátém zápase. Na konci jsme se úplně rozsypali, to nepochopím a mrzí mě to. Rikič byl sice zraněný, ale dalo se to zvládnout i bez něj.”

Základní sestavy
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Bruner
Pardubice: Vyoral, Šafarčík, Pekárek, Čolak, Švrdlík

BK ARMEX Děčín – BK KVIS Pardubice 90:69
Body Děčína: Nichols 23 (1x 3, 4 zisky), Svoboda 22 (3x 3, 7 získaných faulů), Pomikálek 15 (3x 3), Bruner 14 (4), Josipovič 8, Walton 5 (14 asistencí), Kroutil 3 (1x 3, 7 doskoků), Mach 0, Jansa 0, Macháč 0.
Body Pardubic: Neal 16 (2x 3, 3 zisky), Rikič 13, Šafarčík 9 (1x 3, 5 doskoků), Čolak 7 (1x 3), Dickerson 7 (1x 3, 5 ztrát), Švrdlík 6, Pekárek 5 (1x 3), Vyoral 2, Štěrba 2, Potoček 2, Burda 0.
Střelba za 2 body 24/38:19/33, za 3 body 12/29:6/23, TH 6/10:13/23. Doskoky 33:33 (útočné 11:11), asistence 21:12, ztráty 10:13, fauly 22:19.

Čtvrtiny: 19:23, 20:23, 23:12, 28:11

Rozhodčí: Vyklický Robert, Matějek Ivor, Baloun Jan

Komisař: Volejník Pavel

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín