Rubriky
Sport Zprávy

První finálový zápas proti Opavě odehrají Válečníci na domácí půdě

Letošní play-off Kooperativa NBL se hraje pod sloganem „Předem nevíš“. A ten se naplnil absolutně. Po cestě, jejíž cílem je finále, se postupně ztratilo Brno, které dlouhou část sezóny vedlo tabulku a do play-off vyrazilo z 2. místa, poté zabloudil i český multišampión z Nymburku, jenž tak letos zůstane bez trofeje z Českého poháru i ligy. A kdo tedy bude novým českým mistrem? Buďto děčínští Válečníci, které už hřeje premiérový zlatý triumf z Českého poháru, nebo po dlouhodobé části šestý tým tabulky, zkušená Opava.

Ta musela nejprve do předkola play-off, kde vyzvala pražskou Slavii, která Slezany sice patřičně prověřila, dokonce je doma porazila 92:87, ale nakonec padla 2:1 na zápasy. Ve čtvrtfinále tým trenéra Petra Czudka narazil na Brno, jež bylo pasováno na jednoho z favoritů na titul, ale Opava vyhrála oba úvodní zápasy na brněnské palubovce, čímž založila pevné základy svého postupu. Brno pak ještě snížilo na 2:3, ovšem v šestém střetnutí podlehlo Opavě 97:65 a bylo vyřazeno. V semifinále opavská ekipa vyzvala Nymburk, který vyhrál první zápas 94:81, jenže ve druhém neudržel výhodu domácího prostředí a prohrál 75:94. Tím Opava srovnala na 1:1, doma pak porazila obhájce titulu 84:77, následně ho zdemolovala 90:58 a získala tři mečboly. Nymburk sice dva odvrátil po výhrách 90:70 a 77:89, ale v rozhodující sedmé bitvě doma padl 66:81 a Opavští postoupili do finále, které si zahrají potřetí v řadě a počtvrté z posledních pěti play-off. Pro Děčín to bude páté finále, v předchozích čtyřech však nikdy nestačil na Nymburk, proti kterému neurval ani jedno vítězství.

Válečníky čeká velmi silný soupeř, sehraný a složený z ostřílených borců, kteří mají zkušeností na rozdávání. Opavu táhne rozehrávač Jakub Šiřina, který má v zápasech play-off průměr 15,8 bodu, téměř 5 doskoků a 5 asistencí na zápas, k čemuž přidává přes 6 získaných faulů. Slezané mají velmi vyrovnaný kádr, což dokazují čísla dalších hráčů – křídelník Jakub Slavík má průměr v play-off 9,9, Filip Zbránek 9,2, Jakub Mokráň 9,0, Radovan Kouřil 8,8, Martina Gniadek 7,7, Jan Švandrlík 7,4, Radek Farský 7,2 a Luděk Jurečka 6,2 bodu na utkání.

Finále se hraje na tři vítězná utkání systémem 1-1-1-1-1 a Děčín jako lépe postavený tým bude mít výhodu domácího prostředí. To pomohlo Válečníkům zdolat ve čtvrtfinále Ostravu 4:1, a poté vyřadit i ambiciózní Pardubice 4:3 na zápasy. Týmy Děčína a Opavy se v této sezóně potkaly už čtyřikrát a vždy platilo, že vyhráli domácí. Přijďte tedy opět do ARMEX Sportcentra a pomožte svým fanděním Válečníkům, protože „Předem nevíš“.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Opava je zkušený a vyzrálý tým, který je ošlehaný, jak ze zápasů play-off, tak z evropských pohárů. Široká rotace hráčů, zkušenosti, osobnosti na pozici rozehrávačů dělají z Opavy velmi silného a těžkého soupeře, který se dostal ve vrcholící části sezóny do vynikající formy. Víme, že budeme čelit skvělé trojkové střelbě, trpělivosti v útoku, různým zónovým obranám s defenzivními pastmi a výbornému útočnému doskoku. Tohle všechno jsou atributy, které zdobí opavský tým a my jim budeme čelit. Potřebujeme ještě doléčit drobné šrámy, lehce potrénovat a co nejsvědomitěji se připravit na první finálový zápas.“

Anthony Lamont Walton, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Jsem super nadšený, že jsme finále. Tohle je fakt plnění snu. Tyto zápasy budou nejtvrdší v play-off. Čeká nás těžká Opava – hodně zkušený tým, který ví jak hrát basketbal. Jsou sehraní a dlouho spolu. Pro takový vrchol sezóny každý hráč či sportovec trénuje, tvrdě pracuje a těší se na něj. Jsem šťastný i za klub, že můžeme tohle zažívat.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín – BK Opava 65:63
Pomikálek 15, Svoboda 12, Nichols 11 – Slavík 18, Kvapil 11, Farský 10.
BK Opava – BK ARMEX Děčín 97:80
Slavík 15, Mokráň 15, Šiřina 14 – Walton 18, Nichols 18, Svoboda 15.
Vzájemné zápasy ve sk. A1:
BK ARMEX Děčín – BK Opava 95:90
Svoboda 19, Pomikálek 19, Bruner 16 – Šiřina 23, Mokráň 17, Kvapil 15.
BK Opava – BK ARMEX Děčín 93:76
Kouřil 23, Švandrlík 14, Mokráň 11 – Svoboda 22, Pomikálek 16, Nichols 16.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Hlaváček Pavel

Zdroj: BK Děčín