Rubriky
Sport Zprávy

Od Černé hory až po Rakousko. Nevidomý sportovec Ondřej Zmeškal zahájil svou závodní sezónu a připravuje se na mistrovství světa v Norsku.

Na první triatlonový závod v tomto roce vyrazil Ondřej se svým trasérem Markem do hlavního města Černé Hory Podgorica. Město je ze všech stran obklopeno krásným pohořím a má blízko k moři. Organizačně byl pro ně tento závod výzvou, protože jeho start byl v národním parku u Skadarského jezera a končil v hlavním městě Podgorica. To znamenalo, že každé depo bylo na jiném místě. Na start plavání nás v neděli 30. dubna 2023 dovezly autobusy z hlavního města, kde jsme se setkali s organizátory, kteří Ondřejovi a Markovi poblahopřáli hodně štěstí do závodu.

„Pocitově mi voda přišla v den závodu o něco teplejší než předchozí den. První letošní plavání bylo dobrý, jen jsem měl menší problémy se šňůrou, co máme s parťákem mezi sebou – občas se mi zamotala kolem ruky a ztratil jsem tím pár vteřin. Do prvního depa jsme po 1,9 kilometrech plavání doběhli za nějakých čtyřicet minut,“ hodnotil nevidomý sportovec plaveckou část.

Z neoprenu se dostali k části, kde absolvovali 90 km na tandemovém kole s průměrnou rychlostí 37 km/h. A následoval běh v celkové délce 21 km.

„Tahle trasa pro mě byla zatím jednou z nejlepších, co jsem kdy běžel, protože jsem se mohl konečně věnovat běhu a nepřekvapily mě žádné překážky nebo technické pasáže, které mi kvůli mému chybějícímu zraku věc ztěžují,“ popisuje Ondřej podmínky na běžecké trati.

Celý triatlonový závod v Černé Hoře a jejím hlavním městě Podgorica dokončili v čase 4:58:45. Následovala krátká regenerace a dvoutýdenní příprava na další triatlonový závod v rakouském Sankt Pölten.

Závod v Rakousku startoval brzy ráno. V 7:20 už byl Ondřej se svým trasérem Markem ve Viehofner See, kde absolvovali první část. Následně je čekal přeběh do Ratzersdorfer See, kde dokončili plavecký úsek závodu. Teplota vody v obou jezerech měla během závodu okolo 16°C. „Nohy jsem měl jak dva kusy ledu. Myslím, že to skvěle fungovalo jako příprava na chladné moře v Norsku, které nás čeká začátkem srpna,“ popisuje Ondřej náročné podmínky.

Cyklistická trať v délce 90 kilometrů zavedla Ondřeje s jeho trasérem na desetikilometrovou část po dálnici a následně do krásných vinařských koutů a za neuvěřitelnou přírodou světového dědictví Wachau podél Dunaje. Depo bylo v areálu závodu, kde čekaly davy fanoušků, kteří dodávali sílu svým mohutným potleskem. Ondřej a jeho trasérem nebyli výjimkou. Díky divákům zvládl nevidomý sportovec i poslední, běžeckou část. Po dvaceti jedna kilometrech byl Ondřej rád v cíli s celkovým časem 5:27:14. Nyní ho čeká další regenerace a tréninková příprava na další závody.

Ondřej má totiž v letošní sezóně skvěle našlápnuto. Na pražském půlmaratonu se mu podařilo dosáhnout té nejvyšší mety. Nevidomý sportovec, který ve svých 19 letech ztratil zrak, jednadvacet kilometrů pokořil v čase 1:32:06, čímž vytvořil český rekord na této trati mezi nevidomými. „Byl to krásný závod na příjemné trase, je to skvělý start do nové sezóny a těším se, co mě ještě čeká,“ uzavírá nevidomý sportovec Ondřej Zmeškal. V následujících měsících čeká nevidomého sportovce například závod Czechman v Dolanech u Pardubic, světový pohár ve francouzském Besanconu a pomyslným vrcholem letošního roku bude pro Ondřeje mistrovství světa v extrémním triatlonu Norseman v norském Eidfjordu.