Rubriky
Dětem Zprávy

Další ročník výtvarné i vědomostní soutěže vyhlášen

I letos Správa Národního parku České Švýcarsko vyhlašuje další ročník soutěží – výtvarné i vědomostní. Na účast ve vědomostní soutěži mají zájemci čas ještě celý květen. Prostor pro tvorbu děl, která budou jejich tvůrci chtít přihlásit do soutěže výtvarné, trvá do poloviny října. V obou soutěžích mohou účastníci získat věcné ceny v podobě publikací a dobročinných suvenýrů z řady Wolfie.

Vědomostní soutěž
V červenci 2022 zasáhl České Švýcarsko jeden z největších požárů v novodobé historii České republiky. Naše země se tak přidala k řadě evropských zemí, které v létě 2022 sužovaly větší či menší požáry. Z evropského pohledu sice požár v Českém Švýcarsku nepatřil k největším a ani nejničivějším, ale i přesto jsme jako téma letošního ročníku vědomostní soutěže požáry v Českém Švýcarsku a především vývoj přírody po nich zvolili. Téma je velmi aktuální a se změnami klimatu se s požáry v přírodě budeme pravděpodobně setkávat častěji.

Otázky k soutěži jsou umístěny na webu správy národního parku, své odpovědi ale můžete také vyplnit přímo v on-line formuláři. Soutěž je určená všem bez rozdílu věku a trvá do 2. června 2023. Ze správných odpovědí budou vylosováni vždy tři výherci z každé věkové kategorie, kteří obdrží publikace o Českém Švýcarsku a produkty řady Wolfie (např. termoska nebo plecháček).

Odkaz na webovou stránku soutěže: https://www.npcs.cz/vedomostnisoutez

Výtvarná soutěž
Tématem letošní výtvarné soutěže je NÁŠ DOMOV JE V PÍSKOVCÍCH. Posláním národních parků je především zachování přírody a druhové rozmanitosti v daném území i pro další generace, které přijdou po nás. Národní parky umožňují, aby příroda mohla fungovat přirozeně a převážně bez zásahů člověka, aby byl zachován životní prostor druhů, které už na jiných místech kvůli činnosti člověka téměř vymizely. Náš Národní park České Švýcarsko byl vyhlášen v unikátní oblasti pískovcových skal, která je domovem celé řady živočichů i rostlin. Každý návštěvník národního parku by proto měl během svých návštěv přistupovat s respektem k jeho obyvatelům z rostlinné a živočišné říše i jejich životnímu prostoru.

Zapojte se do naší soutěže a vydejte se poznávat Národní park České Švýcarsko, který je domovem sokolů, vlků, výrů, ale i plchů, užovek, mloků, nepřeberného množství hmyzu a zajímavých rostlin, stovek druhů mechů a lišejníků. Zapátrejte v knihách i ve své fantazii a vytvořte obrázky Národního parku České Švýcarsko jako domova živočichů i rostlin, který je třeba chránit, aby měli kde žít. Výtvarná soutěž potrvá až do 15. října 2023 a velikost díla je omezena do formátu A3.

Odkaz na webovou stránku soutěže: https://www.npcs.cz/vytvarna-soutez-nas-domov-je-v-piskovcich

Výsledky soutěží
Výsledky obou soutěží budou po jejich skončení zveřejněny na webu národního parku. Více se dozvíte na https://www.npcs.cz/souteze. Přejeme všem účastníků mnoho úspěchu i tvůrčího elánu a těšíme se na vaše odpovědi i díla!

Zdroj: www.npcs.cz