Rubriky
Sport Zprávy

Stovka pro Slunetu!

Po zlatém triumfu ve finále Českého poháru mužů si Válečníci připravili pro své fanoušky další sladký bonbónek, a to drtivé vítězství v derby s ústeckou Slunetou, v němž navíc poprvé v sezóně nadělili soupeři „stovku“.

Zlaté víkendové omámení nebylo na hráčích Děčína vůbec vidět, naopak derby začali s velikou lehkostí. Hned první útok zakončila trojka Nicholse, poté přidal i trojku Walton, který následně zvyšoval na 8:2. Po druhé trojce Waltona to bylo 13:6, pak přihodil čtyři body Svoboda, a když Josipovič proměnil oba trestné hody, byl náskok Válečníků poprvé dvojciferný – 19:8.  Sluneta se samozřejmě s podobným vývojem nechtěla smířit a především díky Svejcarovi se jí dařilo držet s rozjetými Válečníky krok, takž necelé tři minuty před koncem první čtvrtky platil stav 21:15. Pak ale Walton proměnil dva trestné hody, Nichols sice jen jeden, ale na další koš Svejcara odpověděl Walton svojí třetí trojkou v této části – 27:17. Po dvou bodech Svobody narostl náskok domácích na 29:17, ústecký Martin pak už jen snížil na 29:18. Také druhou čtvrtku bodově načali jako první domácí a Walton s Nicholsem navýšili náskok na 33:18. Hosté sice kontrovali sedmi body v řadě, ovšem Válečníci ihned kontrovali, takže po dvojkové střele Josipoviče vedli opět dvojciferným rozdílem – 42:28. Pak se zase chvilku dařilo více Slunetě, která se po trojce Svejcara přitáhla na 46:39, ale konec první půle patři jednoznačně Děčínu. Bruner zapsal v posledních pěti minutách pět bodů, Walton přidal dva a Pomikálek proměnil obě šestky – 55:40. Tečku za prvním poločasem pak udělal ústecký Hicks – 55:42.

Vstup do druhé půle se vydařil více Slunetě, když Pomikálek sice trojkou vymazal dva body Daileyho, ale vzápětí trefil Svejcar svoji další trojku a následně Johnson a Hicks snížili na 58:51. Děčínu se ale podařilo nápor soupeře vždy otupit nějakým košem, a tak v polovině této desetiminutovky vedl po čtyřech bodech Kroutila 66:54. Ústecká lavička se pokusila další nápor Děčína zastavit oddechovým časem, ale to se nepovedlo. Slunetě se nedařilo střelecky, faulovala a naopak Válečníci sázeli do koše hostů jeden míč za druhým, takže necelé tři minuty před poslední přestávkou to bylo po čtyřech bodech Josipoviče už o dvacet – 74:54. Soupeř pak sice dal pět bodů, ale to samé množství obstarali Svoboda s Machem na druhé straně, takže před poslední periodou platil stav 79:59.

Navíc v jejím úvodu proměnil Svoboda obě šestky, Mach přidal dva body a bylo to 83:59. Poté Svejcar zapsal první body Ústí v této čtvrtce, jenže rozjetý Děčín byl k nezastavení, což doložila parádní smeč Brunera po nahození Svobody – 89:61. Následoval další time-out hostů, po kterém se Slunetě přece jen začalo dařit umazávat manko, navíc na straně Děčína se vyfaulovali Pomikálek a Macháč. I tak si ale Válečníci udržovali náskok okolo dvaceti bodů, což platilo tři minuty před koncem, kdy faulovaný Svoboda proměnil všechny tři trestné hody – 99:79. Ústí pak znovu snížilo, ale trojka Svobody rozbouřila halu, protože Děčín poprvé v sezóně překonal magickou hranici sta bodů – 102:83. Na druhé straně sice kontroval trojkou Martin, ale hned další útok domácích přinesl trojku Žikly – 105:86. Poslední slovo v utkání měl Karlovský, jenž jedním trestným hodem pečetil na 105:87.

Děčín svého soupeře v důležitém utkání jednoznačně přestřílel, když vyprodukoval o 14 střel více. Oba celky měly vysokou produktivitu ve dvojkové střelbě, ale Válečníci nasázeli o šest košů více (33/47:27/36). V trojkách dal Děčín o jednu více, v trestných hodech se Slunetě nedařilo a měla úspěšnost jen 48% (15/31), kdežto domácí dali 18 z 25 šestek (72%). Na doskoku vyhráli Válečníci 31:25, na body z druhých šancí 7:2, měli více asistencí (23:15), více zisků (8:2), méně ztrát (12:17), dali více bodů z brejků (25:20) a dokonce vyhráli souboj laviček (34:32). Zkrátka zasloužené vítězství.

Tahounem Děčína byl opět Matěj Svoboda, který proměnil 9 z 11 dvojkových střel, k tomu přidal jednu trojku a sedm z 8 šestek = 28 bodů. Také doskočil 5 míčů, zapsal 4 asistence a získal 4 fauly. Přes bolístky z Final Four se AJ Walton blýskl 17 body a 11 asistencemi, s teplotou hrající Nichols zapsal rovněž 17 bodů. Na výkon z finále ČP navázal Josipovič, autor 12 bodů, Bruner dal 9 bodů a doskočil 9 míčů. Kapitán Pomikálek pomohl 7 body, Mach proměnil všechny své střely a dal 6 bodů. Pochvalu ale zaslouží vlastně celý tým.

Ústí mělo lídra v Martinovi, jenž nastřílel 17 bodů a měl 6 asistencí. Jeho krajan Hicks dal 16 bodů a získal 9 faulů, další Američan Svejcar měl 15 bodů. Dvojcifernými střelci byli také Johnson, Pecka a Karlovský, všichni zapsali 10 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ze svých šrámů jsme se léčili celé pondělí a úterý, takže ani dnes ráno jsme vlastně nevěděli, kdo z hráčů nastoupí. Ale adrenalin po víkendovém úspěchu zafungoval a jediný, kdo to odstonal byl Tomáš Jansa. Ostatní se zvedli a dřeli celých čtyřicet minut. Vedli jsme skoro celých čtyřicet minut, takže pro nás skvělý zápas. Já jsem ale nečekal, že by to mohlo dopadnout takhle. Jsme za výhru rádi, je to sladší o to, že to bylo v derby.”

Jan Šotnar, trenér Sluneta Ústí nad Labem: „Dnes bylo vidět, že se potkaly dva týmy s rozdílnou formou. Děčín je po poháru nahoře a hraje s obrovskou energií. S tou bojovností, která je mu vlastní, a která je navíc teď umocněna posledními výkony. My jsme naopak na opačném pólu. Měli jsme velmi smutné Final Four a bohužel nás to ovlivnilo více, než jsme si myslel. Hráči byli před zápasem dobře namotivovaní a chtěli ukázat, že v lize si vedeme dobře. Ale bohužel bojovnost Děčína byla dnes úplně rozdílná. K tomu se pak přidaly nějaké naše věci, třeba trestné hody. Ale základ byl v té energii a bojovnosti Děčína.“

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Myslím si, že všem nám dnes spadl kámen ze srdce, protože tyto zápasy jsou velice nebezpečné. V neděli jsme vyhráli pohár a mnohdy toto může udělat s hlavou divy, protože si myslí, žer je nesmrtelný. Dnes jsme ale ukázali charakter a přistoupili jsme k tomu maximálně zodpovědně. Prezentovali jsme se stejným basketbalem, jako ve Final Four. Hráli jsme agresivně, hráli jsme rychle dopředu, byli jsme na doskoku a plnili jsme pokyny. Jsme za dnešní výhru velmi rádi, obzvlášť, když to bylo derby. V ájedničce jsou všechny týmy silné, a je jasné, že když se nepovede poločas, přijde v tom druhém tlak. A to se dnes naplnilo. My jsme ale nápor Ústí ustáli a na začátku čtvrté čtvrtiny jsme zápas definitivně zlomili na naši stranu. Škoda možná toho závěru, že se Ústí přece jen trochu dotáhlo, ale v tu chvíli už se moc nebránilo, hodně se prostřídalo a zápas se jen dohrával.”

Johan Haiblík, křídlo Sluneta Ústí nad Labem: „Chtěli jsme do zápasu vstoupit tak, že budeme s Děčínem bojovat na maximální úrovni. Že se budeme prát, protože víme, že Děčín jsou prostě válečníci. Chtěli jsme být tvrdí, ale bohužel to nešlo tak, jak jsme chtěli. Děčín se navíc dnes trefoval. Jsem rád, že jsme zápas dobojovali, že jsme to úplně nevzdali. Dokázali jsme se několikrát přiblížit, ale Děčín si vždy pomohl nějakou těžkou trojkou nebo šestkami. Bohužel to dnes nevyšlo.”

Základní sestavy 
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Macháč
Ústí: Hicks, Svejcar, Dailey, Pecka, Johnson

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 105:87
Body Děčína: Svoboda 28 (1x 3, TH 7/8, 5 doskoků, 4 asistence), Nichols 17 (1x 3, 4 asistence), Walton 17 (3x 3, 11 asistencí), Josipovič 12, Bruner 9 (9 doskoků), Pomikálek 7 (1x 3, 6 získaných faulů), Mach 6, Kroutil 4, Žikla 3 (1x 3), Macháč 2, Rozsypal 0, Bobek 0.
Body Ústí: Martin 17 (2x 3, 6 asistencí), Hicks 16 (9 získaných faulů), Svejcar 15 (3x 3), Johnson 10, Pecka 10 (6 doskoků), Karlovský 10, Dailey 4, Nábělek 3 (1x 3), Haiblík 2, Maděra 0, Heinzl 0.
Střelba za 2 body 33/47:27/36, za 3 body 7/20:6/17, TH 18/25:15/31. Doskoky 31:25 (útočné 10:5), asistence 23:15, ztráty 12:17, fauly 29:24.

Čtvrtiny: 29:18, 26:24, 24:17, 26:28

Rozhodčí: Blahout Petr, Salvetr Rudolf, Jeřáb Jan

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 1 200

Zdroj: BK Děčín