Rubriky
Kultura Zprávy

V tomto týdnu začíná bezpečnostní těžba v Kyjovském údolí, trasa bude uzavřena do dubna

V tomto týdnu bude zahájena plánovaná bezpečnostní těžba smrkových souší v Kyjovském údolí na Krásnolipsku. V důsledku těžeb a odvozu dřeva bude údolí pro veřejnost v úseku od soutoku Sýrového potoka a Křinice až k Brtnickému mostu zcela uzavřeno. S uzavírkou správa parku počítá do konce dubna letošního roku, k uvolnění některých úseků může v závislosti na postupu prací dojít i dříve. V souvislosti s probíhajícími pracemi dojde ke změně dostupnosti některých návštěvnických cílů:

  • nedostupná bude Jeskyně víl
  • přechod do NP Saské Švýcarsko v Zadní Doubici bude dostupný pouze od osady Kopec nebo po cyklotrase č. 3031 od Doubice
  • Brtnické ledopády (pokud počasí umožní jejich vznik) budou dostupné pouze od Brtníků nebo údolím Vlčího potoka od Vlčí hory, a to v režimu „tam a stejnou cestou zpět“

Zajištění bezpečnosti trasy vedoucí Kyjovským údolím obnáší vytěžení souší v celkovém objemu téměř 14 tisíc krychlových metrů dřeva. Většina dřevní hmoty, tedy zhruba 12 tisíc krychlových metrů, musí být z oblasti vyvezena.

Z důvodu vysokého nebezpečí úrazu Správa Národního parku České Švýcarsko požádala orgán státní správy lesa o vyloučení vstupu do Kyjovského údolí pro veřejnost. Státní správa lesů žádosti vyhověla (rozhodnutí viz níže), do konce dubna je tedy zákaz vstupu v platnosti.

Správa Národního parku České Švýcarsko děkuje veřejnosti za pochopení. Realizace těžeb je základní podmínkou pro to, aby turistická trasa Kyjovským údolím mohla během nadcházející turistické sezóny opět sloužit návštěvníkům.
>Mapa uzávěry v Kyjovském údolíMapa uzavírky v Kyjovském údolí. Zdroj: www.mapy.cz

Rozhodnutí státní správy lesa o vyloučení vstupu pro veřejnost
Znění rozhodnutí

Zdroj: www.npcs.cz