Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na palubovce nováčka zvítězili v prodloužení

Válečníci mají za sebou vítězný vstup do roku 2023, kdy na palubovce nováčka soutěže zvítězili v prodloužení. Někdo by mohl nabídnout, že je to „až“ v prodloužení, ale je nutno si uvědomit, že Děčínu chyběli Tomáš Pomikálek (svalové zranění) a Petr Macháč (kotník), navíc Slavia je doma hodně nebezpečný soupeře, o čemž by mohli vyprávět Nymburští či Opavští, kteří zde prohráli. Takže výhra má svoji váhu a udržela Válečníky na 2. místě tabulky.

Utkání otevřel domácí rozehrávač Dworsky, na druhé straně ale ihned vyrovnal Žikla, který dostal šanci v základní sestavě, poté Válečníci využili trojkových minel Slavie a díky bodům Svobody, Josipoviče, Nicholse a Macha vedli po pěti minutách hry 2:15. Pak ale Pražané zabrali a snížili na 9:15. Naštěstí hosté dokázali nápor soupeře přibrzdit, a po koši Svobody vedli opět dvojciferným rozdílem 11:21. Jenže domácí byli v útoku efektivní, během poslední minuty dali šest bodů a úvodní čtvrtina tak skončila 21:26. V té druhé se Válečníkům přestalo dařit, nepřesně stříleli  a Slavia vedla po odehraných pěti minutách 31:28. Pak sice Kroutil trojkou a Nichols dvěma body otočili na 31:33, jenže přišlo další děčínské střelecké sucho a devatenáctiletý křídelník Kheil a pivot Jelínek brzy vrátili svému celku vedení, které v poločase bylo 41:35.

Druhou půli bodově odšpuntoval děčínský Svoboda, Walton vzápětí přidal trojku a bylo téměř vyrovnáno – 41:40. V polovině této čtvrtky se povedlo Waltonovi a Nicholsovi dokonce otočit na 43:45, jenže domácí rychle odpověděli a Jelínek s Páleníkem poslali svůj tým opět do vedení – 50:47. Smeč Macha a jedna šestka Svobody pak přiblížily Válečníky na dosah jednoho bodu, ale poslední minuta této desetiminutovky se povedla lépe Pražanů, kteří si do poslední periody nesli vedení 56:50. V jejím úvodu čtyři body Josipoviče opět pozvedly akcie Děčína, v dalším průběhu se ale střelecky příliš nedařilo ani jednomu týmu a skóre rostlo jen pomalu. Po koši s faulem Svobody to bylo 59:57, tři minuty před koncem základní části trojka Svobody otočila na 60:61. Jenže americký rozehrávač domácích, Dworsky, ihned kontroval trojkou, vzápětí Páleník přidal třetí trojku Slavie a následně P. Pumprla proměnil jednu šestku ze dvou, takže Pražané vedli dvě minuty před koncem 67:61. V koncovce ale Válečníci ukázali opět své bojovné srdce. V poslední minutě získal Walton míč a snížil na 67:63, na druhé straně Rožánek trefil jen jednu šestku, naopak Nichols ukázal pevné nervy a trojkou upravil na 68:66. Následoval domácí oddechový čas, po něm faulovaný Rožánek nedal ani jeden trestný hod a Josipovič vyrovnal na 68:68. Po dalším time-outu stihli slávisté ještě jednu střelu, ale Dworsky nebyl přesný a šlo se do prodloužení.

V něm ukázali větší zkušenosti hráči Děčína, kteří povolili domácím pouhé dva body, když Dworsky snížil na 70:72. Slavia zkoušela často střelbu za tři body, ale nebyla přesná, naopak Svoboda s Nicholsem atakovali koš Pražanů a každý čtyřmi body dotáhli Děčín k výhře 70:80.

Zápas rozhodla větší zkušenost, bojovnost a lepší střelecká muška Válečníků. Ve dvojkách byla sice větší procentuelní úspěšnost na straně domácích, Děčín dal ovšem v této statistice o deset bodů více. V trojkách Slavia pohořela a dala jen tři z 30 střel, Válečníci pět z devatenácti. V šestkách byli lepší Pražané, ale minuli hned 11 hodů z 24 pokusů, což jim zlomilo vaz. Slavia vyhrála na doskoku 46:44, dala také 13 bodů z druhých šancí, kdežto Děčín jen osm. Válečníci byli naopak lepší v asistencích (9:16), také ovládli body z brejků (4:14). Na ztráty to bylo vyrovnané 14:13, jenže Děčín trestal ty domácí důsledněji (6:14). Klání laviček ovládla ta slavistická (40:10), ale souboj základních sestav vyzněl jasně pro hosty (30:70).

Děčín bodově táhl opět Matěj Svoboda, jenž zapsal double-double za 23 bodů a 11 doskoků. Velmi blízko triple-double byl AJ Walton, který nasázel 14 bodů, k tomu přidal 15 doskoků a 9 asistencí. Pod košem si skvěle vedl Josipovič, když proměnil 8 z 11 střel a dal tak 16 bodů! Důležité trefy zapisoval na konci duelu a v prodloužení Nichols, jenž zaknihoval 15 bodů a získal na sebe 7 faulů. Svým dílem přispěli k vítězsví také Mach, Kroutil a Žikla. Mladý Jansa opět dostal poměrně dost času, téměř 12 minut.
V dresu Slavie byl nejlepší pivot David Jelínek s 16 body a 8 doskoky, Kheil dal 11 bodů stejně jako Dworsky a Rožánek. Posledně jmenovaný získal 6 faulů, ale ze šesti šestek dal jen jedinou. Pivot Bruner zůstal bez bodu.

Trenéři po utkání 
Pavel Beneš, trenér SK Slavia Praha: „Dneska vyhrál spíš šťastnější, než lepší, ale to asi každý vidí. My jsme bohužel měli střelbu z tříbodové vzdálenosti 3/30, v posledních devadesáti vteřinách jsme netrefili pět šestek. Když utáhnete Děčín na šedesát osm bodů, ale nedáte doma víc než sedmdesát, je prostě těžké vyhrát. Gratuluji Děčínu a víc k tomu nemám co říct. Kluci hráli dobře, snažili se, hráli jsme s druhým týmem tabulky, intenzita tam byla dobrá, bohužel jsme prohráli dnešní zápas na útočné polovině. Tak to je a musíme se z toho poučit.”
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme začali naprosto famózně, kdy jsme vedli myslím 2:15. Bohužel, pak asi jsme si začali trochu myslet, že to půjde samo a domácí, jakmile se dostali trošku do zápasu, a my jsme jim trošku v obraně dali volný prostor, ukázali, že jsou velmi dobré družstvo. Ve druhé čtvrtce nás jednoznačně přehráli. Potom jsme ale neskutečnou bojovností v poslední čtvrtině a řekněme i tím, že nám konečně spadli dvě, tři těžké střely ze střední i delší vzdálenosti, dokázali ten zápas dostat alespoň do prodloužení. To prodloužení už pak byla bavlnka. Dostali jsme se v něm do vedení a už jsme na vítězství dosáhli. Nicméně, já bych chtěl pogratulovat Slavii k takovému výkonu, protože hráli velice dobře a pro nás je to velice cenná výhra.”

Hráči po utkání 
Pavel Pumprla, křídlo SK Slavia Praha: „Těžko se hodnotí takový zápas, který vypadá prvních pár minut, že bude prohraný po první čtvrtině a pak několikrát vypadá, že už je vyhraný, ale takové zápasy jsou. Trošku se ukázala nezkušenost z vyrovnaných koncovek, zatím jsme buď všechno vyhráli relativně v pohodě anebo prohráli ne sice o moc, ale tak, že tam ta vyrovnaná koncovka nebyla a s tím, to si nebudeme nalhávat, Děčín má větší zkušenosti. Tam se to projevilo, nicméně zápasy, které se vedou o šest bodů, čtyřicet vteřin do konce a balón v držení, by jsme prohrávat neměly. Doufám, že už je prohrávat nebudem, že se z toho poučíme. Nicméně proti druhému týmu tabulky to nebyl úplně špatný zápas. Ukázala se zase spousta pozitivních věcí, které si z toho musíme vzít. Zápasů máme spoustu a důležitějších, než byl ten dnešní.”

Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Byl to rozhodně zápas velice divácky atraktivní, přece jenom srovnat šestibodové manko takhle minutu a půl do konce, to nebylo nic jednoduchého. Takže pro diváka je to až lahodné, ale pro nás velice stresující. Je škoda, že jsme začali v první čtvrtině takhle skvěle a pak ve druhé jsme to vedení ztratili, je škoda, že jsme nehráli zápas jako tu první čtvrtinu, ale vítězství se počítá.”

Základní sestavy 
Slavia: Dworsky, Rožánek, R. Pumprla, Bernáth, Bruner
Děčín: Walton, Nichols, Svoboda, Žikla, Josipovič

SK Slavia Praha – BK ARMEX Děčín 70:80 po prodl.
Body Slavie: Jelínek 16 (8 doskoků), Dworsky 11 (1x 3), Rožánek 11 (3 zisky), Kheil 11 (1x 3), P. Pumprla 7 (3 asistence), Páleník 6 (1x 3), R. Pumprla 5, Bernáth 3, Bruner 0.
Body Děčína: Svoboda 23 (1x 3, 11 doskoků), Josipovič 16, Nichols 15 (1x 3, 3 zisky), Walton 14 (2x 3, 15 doskoků, 9 asistencí, 3 zisky), Kroutil 5 (1x 3), Mach 5, Žikla 2, Jansa 0.
Střelba za 2 body 24/41:29/54, za 3 body 3/30:5/19, TH 13/24:7/13. Doskoky 46:44 (útočné 16:12), asistence 9:16, ztráty 14:13, fauly 19:24.

Čtvrtiny: 21:26, 20:9, 15:15, 12:18 – 2:12

Rozhodčí: Vyklický Robert, Linhart Tomáš, Výborný Dominik

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 257

Zdroj: BK Děčín