Rubriky
Dětem Kultura Sport Zprávy

S adventem přichází bohatá nadílka akcí

Advent už je v plném proudu a s ním i vánoční program. Lidé se mohou těšit na hudební večery s děčínskými DJs, vánoční zpívání se svařákem, swap nebo Rockové Vánoce s Krampus čerty. Nebudou samozřejmě chybět ani tradiční vánoční trhy na zámku nebo u muzea.

Prosinec v Děčíně bude nabitý akcemi. Zkraje tohoto měsíce se uskuteční první vystoupení v rámci DJ´s advent tour. V pátek 2. prosince tak před městskou knihovnou zahrají Phobiacs, kteří experimentují s prvky housu, techna, hip hopu či r&b. Další hudební večery s děčínskými diskžokeji jsou naplánované na 9., 16. a 23. prosince. Lidé se mohou těšit na reggae trio Young Selektazz, Decksters group a djovskou skupinu DCGround.

Další hudební akcí je Vánoční zpívání se svařákem na Husově náměstí. To se koná každou prosincovou středu až do 21. prosince. Akce začne vždy ve dvě odpoledne a na šestou se přesune do Křížové ulice, kde bude rovněž možnost se zahřát nad hrnkem svařeného vína. Pro fanoušky tvrdší muziky jsou naplánované Rockové Vánoce s Krampus čerty, které se uskuteční 4. prosince před knihovnou.

Na své si ovšem přijdou i rodiny s dětmi při Pohádkovém dni před íčkem nebo fanoušci Icemana o vánočním dni pro otužilce. V plánu jsou i Vánoční koledy s Karlem Suchánkem nebo koncert ukrajinské zpěvačky Lumary.

Pokud někdo plánuje vánoční úklid svého šatníku nebo ho naopak chce obohatit o zajímavý , kousek, může se 6. prosince stavit na Vánoční swap pod knihovnou. Lidé mohou přinést své staré nenošené oblečení, které organizátoři vystaví a následně ho budou nabízet zadarmo ostatním. Na swap se mohou podívat i ti, kteří žádné módní kousky nepřinesou, ale budou si chtít jen něco pěkného odnést. Neudané oblečení se odešle potřebným.

K děčínskému adventu neodmyslitelně patří i tradiční vánoční trhy. První z nich se budou konat v Podmoklech před děčínským hostelem, další se uskuteční u muzea, na Husově náměstí, na zámku nebo také v Křížové ulici. Ve čtvrtek 15. prosince budou vánoční trhy i pod knihovnou, kde bude možné nakoupit produkty s regionální značkou Českého Švýcarska. Své trhy budou mít letos i Podmokly. První se bude konat 10. prosince, další 17. prosince. O program se postará stálice adventních trhů Dům dětí a mládeže se svými pěveckými a tanečními vystoupeními, Ondřej Ruml, SaH, Radka Fišarová nebo Nina Radnická. Svůj adventní program plánuje i děčínská zoo. Lidé se budou moct účastnit Čertovského reje nebo Čekání na Ježíška, při kterém bude možnost přinést různé dobroty pro zvířata.

Město zároveň láká na novinku letošních Vánoc, a tedy vánočně laděné fotopointy. Jeden je umístěný pod městskou knihovnou, další na Husově náměstí, v Křížové ulici nebo na Smetanově nábřeží.

Podrobnosti k adventnímu programu se pravidelně aktualizují na webu www.idecin.cz a také na facebookové stránce Děčín pro turisty. Pro bližší informace se hodí sledovat i facebookové události konkrétních akcí. Vánoční program je zároveň rozvěšený na různých místech v Děčíně – na Husově náměstí nebo na autobusových zastávkách na Tyršově a Myslbekově ulici.

Zdroj: Magistrát města Děčín