Rubriky
Zprávy

Tyršův Děčín 2022 aneb Děčín v pohybu

190 let od narození jednoho ze zakladatelů Sokola Dr. Miroslava Tyrše a zároveň 160 let od založení Sokola – dvě významná výročí se budou oslavovat v polovině září od pátku do neděle 16. až 18. září 2022 v Děčíně. Hlavním dějištěm letošních oslav bude děčínský zámek a podzámčí. Těšit se můžete na program, který ukáže pohyb v nejrůznějších podobách. Můžete se jen dívat, můžete se zapojit a nebo se můžete aktivně zúčastnit.

Pátek patří školám
Tyršův Děčín startuje v pátek dopoledne překážkovým závodem Raptor pro školy, kde se utkají týmy z přihlášených škol a porovnají své dovednosti na trase vedoucí od Smetanova nábřeží. Překážky budou využívat váhu vlastního těla, přírodu, ale i sílu.

Sobota pro všechny
V sobotu v 9 hodin se do překážkového závodu Raptor může zapojit kdokoliv – děti i dospělí. Trasy budou přizpůsobené jednotlivým kategoriím. Hlásit se můžete na www.sokol-raptor.cz.
Od 12 hodin pak budou Jižní zahrady zámku patřit pódiovým skladbám, o které se postarají sokolové z celé republiky. Na děti pak čekají dvě stezky – od 14 hodin Tyršova stezka pod taktovkou ZŠ M. Tyrše, která prověří fyzickou zdatnost, a Stezka odvahy DDM Děčín ve večerních hodinách. Od 17 hodin bude hostit děčínská synagoga dva pěvecké sbory – Děčínský pěvecký sbor a Pěvecký sbor Gaudium Praha z T. J. Sokol Královské Vinohrady.

Neděle – uctění památky a sportovní odpoledne
Poslední den uctí sokolové památku Dr. Miroslava Tyrše pietním aktem u jeho sochy na Smetanově nábřeží a následným průvodem městem, který skončí na hlavním nádvoří zámku. Poté bude slavnostně odhalená Tyršova lavička na Severních cestách zámku (cesta ze zámku na Smetanovo nábřeží). Odpoledne – od 14 hodin – bude patřit prezentaci sportovních oddílů a pohybových aktivit na Mariánské louce – příležitost, jak najít ideální sportovní aktivitu pro vaše děti. A od 17 hodin bude Tyršův Děčín zakončen hudbou u Rogala.

Kromě toho bude od pátku na zámku zpřístupněná výstava o Sokole, prohlídkové okruhy vás zavedou i do Tyršovy světničky a za zmínku stojí také zahradnická a zemědělská výstava Libverda.

Veškeré informace o akci, podrobný program a další důležité údaje najdete na www.sokol.eu

Zdroj: Magistrát města Děčín