Rubriky
Sport Zprávy

V úvodním zápase předkola play-off s Hradcem Králové to nevyšlo o bod

Válečníci sehráli v úvodním zápase předkola play-off s Hradcem Králové vyrovnanou a dramatickou bitvu, ve které nebyli daleko od vítězství, ale nakonec padli těsně 78:76. V pondělí musí tedy doma vyhrát, aby si vynutili třetí a rozhodující duel.

Děčín začal střetnutí stylově, když Kroutil hned první útok přetavil v trojku. Domácí pak sice otočili na 4:3, ale Svoboda košem a trojkou vrátil svůj tým do vedení 4:8. Sokoli však postupně přebrali otěže do svých rukou, začalo se jim dařit za tři body a tři minuty před první přestávkou zvyšoval Pavlovič na 20:12. Hostům se nedařilo v obraně, často faulovali a domácí proměnili v této čtvrtce všech osm trestných hodů. Naštěstí v poslední minutě dokázali Osaikhwuwuomwan a Pomikálek snížit na 29:20. Ve druhé čtvrtce se hra vyrovnala, Válečníci začali zastavovat hradecké útoky a navíc hned v úvodu dobře nabudil tým Mach, který čtyřmi body snížil na 30:24. Soupeř sice znovu získal výraznější vedení, a to především díky trojkám, jimiž si pomáhal proti solidní děčínské obraně. Minutu před poločasem trefil Šoula už sedmou hradeckou trojku a jeho tým vedl 47:36. V samém závěru se ovšem zdravě naštval Nichols, jenž nejprve zaznamenal koš s faulem, poté přidal trojku a Válečníci byli rázem zpět ve hře – 47:42.

Třetí desetiminutovka byla z děčínské strany ta nejpovedenější. Hned po několika vteřinách zachytil Svoboda přihrávku Stamenkoviče a Alston svůj odvážný nájezd proměnil. Po něm přidal dva body Pomikálek, a následně ukázal Osaikhwuwuomwan, že umí i za tři body – 47:49. Sokoli však nástup Děčína zachytili, a po dalších trojkách Stamenkoviče a Pavloviče vedli 54:52, respektive 57:56. A po koši Vujoviče to bylo 59:56. Jenže v posledních třech minutách už Děčín nedovolil soupeři skórovat, naopak Nichols zapsal čtyři body, Svoboda dva a poslední brejk této části zakončil Pomikálek nekompromisní smečí – 59:64. Bohužel, pohodu do poslední periody si Válečníci nepřenesli, střelecky se trápili a dlouhých pět minut nedali ani bod. Domácí toho samozřejmě využili a otočili na 69:64. Teprve za tohoto stavu zlomil Nichols trápení Děčína a zaznamenal první body svého týmu, jenže Pešakovič trefil trojku a Sedmák šestkami zvýšil na 74:66. Ale Válečníci ještě zabojovali, zpevnili obranu a přitáhli se na 74:71. Pak ovšem soupeř odskočil na 77:71 a protože do konce utkání zbývala už jen minuta, zdálo se být rozhodnuto. Jenže Svoboda dal koš, Nichols si došel pro faul (dal ale jen jednu šestku) a Šiška z dalšího nájezdu upravil na 77:76. Hradec měl míč a před sebou posledních dvanáct vteřin, ovšem Děčín dvakrát rychle fauloval a Peterka po druhém faulu dal jen jednu šestku. Válečníci měli ještě sedm vteřin na útok, Nichols rychle přeběhl na polovinu soupeře, pod košem našel v dobré pozici Kroutila, který mohl posunout duel do prodloužení, ale nedokázal skórovat a Hradec Králové slavil vítězství 78:76.

Zápas byl velmi vyrovnaný a rozhodovaly v něm maličkosti. Děčín svého soupeře přestřílel o jedenáct střel, měl celkově lepší úspěšnost, ale přesto prohrál. Válečníci dominovali ve střelbě za dva body, kde zaznamenali 26 košů ze 46 střel, kdežto domácí jen 12 z 24 pokusů. Naopak Sokoli dali 11 trojek oproti skromným pěti Děčína. A veliký rozdíl byl také v trestných hodech, kde domácí házeli 26 šestek (dali 21), zatímco hosté jen 16 a dali pouhých devět. Na doskoku to bylo vyrovnané 37:38, domácí měli o trochu více asistencí, naopak Děčín získal více míčů, měl méně ztrát, byl lepší v brejcích (12:16), v bodech z druhých šancí (4:8) a jeho lavička porazila tu domácí těsně 33:36.

Lídrem Děčína byl Ty Nichols s 21 body, který postupně zvedal prapor Válečníků, ale nakonec smutně bouchal do palubovky, když poslední střela po jeho přihrávce nepropadla košem. Druhým dvojciferným střelcem byl Svoboda s 16 body, Osaikhwuwuomwan a Alston zaznamenali po 9 bodech. Kapitán Pomikálek dal 8 bodů, Mach čtyři stejně jako Šiška, který je zapsal až v samém závěru. Ale měl 7 asistencí. Kroutil dal jednu trojku, Galloway přidal dvě šestky a 6 doskoků.

Domácí táhl Pavlovič se 14 body, zkušený Sedmák přidal 13 bodů a 8 doskoků, po 11 bodech dali Stamenkovič (8 asistencí) a Vujovič (7 doskoků). Důležité body dávali také Škranc, Pešakovič a Peterka, který minul všech svých sedm trojek, ale naopak proměnil 6 ze 7 šestek.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Domácí získali první bod v téhle sérii, ten byl pro ně samozřejmě velmi důležitý. My jsme zápas ztratili na začátku čtvrté čtvrtiny, kdy jsme ten úsek prohráli 10:0, a to vlastně rozhodlo o výsledku. Je to obrovská škoda, protože dneska jsme měli na to tady uspět. Nicméně za dva dny je další zápas a my se na něj musíme připravit.“

Lubomír Peterka, trenér Královští sokoli: „Jsem hrozně rád, že jsme to nakonec zvládli. Musím říct, že tu koncovku jsme vyhráli se štěstím, protože tam hosté nedali jasný koš zpod koše. Nicméně během zápasu jsme dvakrát vedli o třináct bodů a místo, aby se nám podařilo ještě výrazněji odskočit, tak to Děčín srovnal a ukázalo se, že taková ta série bude. Bude vyrovnaná, bude to o bojovnosti a rozhodnou maličkosti. Akorát se teď štěstí přiklonilo na naši stranu.“

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Dneska to bylo s námi trošku jak na horské dráze. Jednou nahoře, jednou dole. Mám takový pocit, že první a třetí čtvrtina hrála v náš prospěch, druhá a čtvrtá zase vycházela lépe Hradci. Co na to říct, je to škoda, mohli jsme jít do prodloužení. Ta příležitost tam byla. Nedá se nic dělat, nesmíme sklopit hlavy. Musíme se na ten zápas podívat a pořádně se připravit na pondělí a myslím si, že se tady ještě ve středu všichni uvidíme.“

Adam Goga, rozehrávač Královští sokoli: „My jsme nesmírně rádi za to první vítězství. Rodilo se těžko, byl to tvrdý boj. Rozhodlo se v koncovce, kde jsme sice nebyli ten zkušenější a chytřejší tým, jak bychom měli být, ale se štěstím jsme to zvládli. Je to pouze první krok, takže to musíme dokončit v pondělí v Děčíně. Nebo máme druhý pokus když tak doma ve středu, ale tam to snad nenecháme dojít. Po dlouhé době jsme byli konečně všichni, byť ne všichni úplně na sto procent. Někdo po zranění, někdo takový rozlámaný, ale zvládli jsme to, to je důležité a v pondělí pokračujeme dál.“

Základní sestavy
Královští sokoli: Stamenkovič, Pešakovič, Peterka, Škranc, Sedmák
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan

Královští sokoli – BK ARMEX Děčín 78:76
Body Sokolů: Pavlovič 14 (3x 3), Sedmák 13 (8 doskoků), Stamenkovič 11 (3x 3, 8 asistencí), Vujovič 11 (1x 3, 7 doskoků), Škranc 8 (2x 3), Pešakovič 7 (1x 3, 7 asistencí), Peterka 6, Šoula 5 (1x 3), Goga 3.
Body Děčína: Nichols 21 (1x 3, 8 zíkaných faulů), Svoboda 16 (1x 3), Alston 9 (1), Osaikhwuwuomwan 9 (1x 3, 8 doskoků), Pomikálek 8, Šiška 4 (7 asistencí), Mach 4, Ktoutil 3 (1x 3), Galloway 2.
Střelba za 2 body 12/24:26/46, za 3 body 11/34:5/23, TH 21/26:9/16. Doskoky 37:38 (útočné 8:10), asistence 19:16, ztráty 16:13, fauly 20:20.

Čtvrtiny: 29:20, 18:22, 12:22, 19:22

Rozhodčí: Baloun Jan, Kec Jakub, Linhart Tomáš

Komisař: Macela Miroslav

Diváci: 269

Zdroj: BK Děčín