Rubriky
Sport Zprávy

V druhém čtvrtfinále měli Válečníci k vítězství blízko

Ještě osm minut před koncem druhého čtvrtfinále vedli Válečníci na palubovce mistrovského Nymburku o tři body a svým výkonem superfavorita dokonale zaskočili. Bohužel, domácí v závěru strhli přece jen vítězství na svou stranu, ovšem prohra o sedm bodů a především statečný výkon Děčína si zaslouží pochvalu.

Ve včerejším utkání se Nymburku povedla první čtvrtina, kde získal důležité devítibodové vedení. Tentokrát nic podobného Válečníci nedopustili, přestože po odehraných čtyřech minutách prohrávali 10:4. Pak ale Osaikhwuwuomwan, který před tím zahodil tři šestky, trefil trojku, Nichols následně potrestal trojkový faul Hardinga přesnými trestnými hody a bylo vyrovnáno na 10:10. Zápas nabídl opět tvrdý basketbal, v němž se často faulovalo, takže Kroutil a Nichols šestkami posunuli Válečníky do vedení 10:14. Po zisku Kroutila pak skóroval i Alston a následně se na listinu střelců zapsal také Galloway – 10:18. Takový vývoj byl však pro Nymburk nepřijatelný a do přestávky srovnal na 18:18. Druhou čtvrtinu zahájil Šiška trojkou, hráči Děčína pak dlouho nedovolili soupeři skórovat  a první body dal Nymburk až po necelých čtyřech minutách hry, kdy Ross trojkou snižoval na 21:23. Nažhavený Nichols ale vzápětí zaznamenal koš a trojku, Šiška přidal také trojku a rázem to bylo 24:31. Domácí se pak sice přitáhli na 28:33, ale Šiška svojí třetí trojkou zvýšil na 28:36. Dvě minuty před poločasem to ovšem bylo po koši Hrubana a trojce Bendy už jen 33:36. Jenže následně se Benda dopustil nesportovní chyby, kterou Svoboda potrestal šestkami, poté Nichols prohnal obroučkou další střelu za tři body, stejný hráč si pak vynutil faul na Hardingovi a trestnými hody zvedl náskok Děčína na 33:43! A v závěru pak Pomikálek šestkami završil senzační poločasový výsledek na 33:45.

Aby Nymburk prohrával doma o dvanáct bodů, není moc časté, a tak se dal očekávat jeho nápor. Ten také zkraje třetí čtvrtiny přišel a Hruban s Bendou a Rossem snížili na 39:45. Pak ale Pomikálek po útočném doskoku dal první body Válečníků v této desetiminutovce, vzápětí se prosadil i Nichols po zisku Šišky a o chvíli později potrestal Svoboda další nesportovní faul domácích, tentokrát Hrubana, jedním trestným hodem – 39:50. Po této povedené děčínské pasáži přišla vlna nymburských úspěchů a snížení na 45:50. Válečníci ale cítili šanci na úspěch a bojovali ze všech sil. Šiška dal dva body, Pomikálek zapsal čtyřbodovou akci po trojce s faulem a pak Šiška šestkami upravil na 45:58. Po další trojce Šišky to bylo dokonce o čtrnáct (47:61), avšak domácí stihli do přestávky polovinu z manka umazat – 56:63. Na začátku poslední periody zdravě naštvali američtí rozehrávači ve službách Nymburku, kteří rychle přitáhli svůj tým na rozdíl jediného bodu – 64:65. Pomikálek pak šestkami ještě chvilku udržel Děčín ve vedení, ale po trojce Hardinga a trestných hodech Kováře už byli domácí zpět ve vedení – 71:67. Skvěle střílející Šiška ještě trojkou vykřesal naději, ale na druhé straně trojka Kováře a koš Bendy znamenaly stav 76:70. Český šampión si pak kontroloval své vedení, ale tři minuty před koncem se Šiška a Osaikhwuwuomwan pokusili o zvrat, když pěti body v řadě snížili na 84:80. Bohužel, další snížení manka se nekonalo, naopak rozehrávač Harding zapsal čtyři body v řadě a upravil na 88:80. V poslední minutě se už jen faulovala a házely šestky, po kterých platil konečný stav 91:84 a vedení nymburského týmu 2:0 na zápasy.

Prohra v Nymburce není ostuda, ale ta dnešní bude Válečníky jistě štvát, protože mistra trápili velmi dlouho a donutili ho k maximální výkonu. Nymburk si tentokrát pomohl lepší střelbou za dva body, kde zaznamenal o 20 bodů více, než Děčín (23/37:13/29). Naopak v trojkách byli lepší Válečníci (8/25:10/25), kteří si pak hodně pomohli trestnými hody, jichž házeli 37 (dali 28), kdežto domácí jen 29 (dali 21). Na doskoku vyhrál Děčín 34:36, ovšem v bodech z druhých šancí zvítězil Nymburk 20:9. Ten byl lepší také v asistencích (17:12), měl méně ztrát (13:17) a dal více bodů z brejků (24:16). Největší rozdíl byl opět v souboji laviček, kde nymburská porazila tu děčínskou 48:8. Domácí tak opět rozhodli svým širokým a kvalitním kádrem, protože v souboji základních pětek to bylo 43:76.
Prapor Děčína tentokrát nesl Ondřej Šiška, jenž zaznamenal 29 bodů (dvojky 2/4, trojky 6/8, TH 7/10), ke kterým přidal 4 doskoky a 7 asistencí. Nichols, který Válečníkům, chyběl takřka celou poslední čtvrtku kvůli pět faulům, dal 20 bodů, Pomikálek přidal 11 bodů a 6 doskoků, Osaikhwuwuomwan zapsal stejný počet bodů a 11 doskoků! Včera výborného Svobodu si soupeř více hlídal, takže dal jen 5 bodů, Kroutil přihodil 4, Galloway a Alston skončili na 2 bodech.

Nymburk měl své spasitele v rozehrávačích Rossovi (20 bodů + 9 asistencí) a Hardingovi (19 bodů). Dařilo se veteránu Bendovi (15 bodů), Hruban si chodil pro fauly (TH 9/12) a celkem dal 13 bodů. Dvojciferným střelcem byl ještě Kovář (10), Routt zapsal 7, Palyza 3, Tůma 3 a Kříž jediný bod.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme odehráli ještě o dost lepší zápas než včera. Musím před děčínskými hráči smeknout, protože dlouho žádný český tým v této hale takový výkon nepředvedl. Pro nás je prohra o to bolestnější, že jsme byli dvacet pět minut ve vedení, což není úplně zvykem. Pak jsme vlastními ztrátami ve čtvrté čtvrtině dostali domácí tým na koně. Jim jako lusknutím prsty začal fungovat útok a to bylo těžké zastavovat. Pro nás to byl dobrý výsledek, dobrý výkon, ale myslím, že jsme měli dneska na víc. Kdo ví, kdy budeme s Nymburkem zase tak blízko. My jsme včera v prvním poločas dobře bránili Palyzu, v celém Hrubana, utekl nám trochu Kovář, i Ross byl včera poloviční. Oni jsou to ale kvalitní hráči, kteří spí, ale probudí se a my nevíme kdy. Dnes se to sešlo, Hruban i Palyza se trefili, Ross hrál velmi dobře celý zápas, protože byl mnohem koncentrovanější než včera. My jsme ve čtvrté čtvrtině vypadli z role, ani ne tolik v obraně, ale tím, že jsme jim dali ztrátami rychlé protiútoky. Když pak domácí přitlačili v obraně, už se ve čtvrté čtvrtině přestane pískat, a to je už pak pravé play-off. Nás ani tolik nelimituje série s Hradcem, ale spíše že máme po celou sezónu velké trable se zraněními. Náš tréninkový výpadek máme obrovský. Ondra Šiška hrál dneska výborně, ale stále má zdravotní problémy. Hrál se zánětem středního ucha. Zahrát takový zápas s takovými zdravotními problémy zaslouží respekt a absolutorium. Alston hraje se zlomeným prstem. Tím chci jen říct, že se nás zdravotní problémy stále drží. Jsme připravení hrát znovu na krev i ve čtvrtek.“

Aleksander Sekulič, trenér ERA Basketball Nymburk: „Je to play-off a vyrovnaná šance pro všechny. To vyžaduje odlišný přístup hráčů. Děčín dnes předváděl opravdu dobrou obranu, zatímco my se trápili v útoku a neproměňovali ani otevřené střely. Nedali jsme ani nájezdy do koše. Soupeř nás tak opravdu prověřil. Mohli jsme si za to ale sami. Pro mě byl klíčový moment už na začátku, kdy jsme vedli 10:4 a pak jsme dali soupeři hrozně moc prostoru, Děčín se chytl šňůrou 0:14, získal sebevědomí a pro nás se z toho stal těžký zápas. Nemůžeme si dovolit takové výpadky. My máme ale zodpovědnost vyhrávat a vyrovnat se s tlakem. A to se projevilo. V poslední čtvrtině jsme skvěle pohybovali míčem a ukázali jsme naší sílu. Hráči za to zaslouží velké uznání. Nechtěl jsem, aby se dostali do frustrace a snažil jsem se, aby si stále věřili. Všechno to dobré, co dělají na tréninku, nakonec dokázali přetavit i do naší hry. Zlepšenou obranou a velkou bojovností jsme získali i sebedůvěru v útoku. Jerrick Harding byl v poslední čtvrtině skvělý, Colbey Ross tam měl skvělé akce, Luboš Kovář tam dal důležité trojky. A nesmím zapomenout na Petra Bendu, který odváděl skvělou práci. Je třeba ocenit i mého asistenta Žužu, který mi poradil, jak Petra lépe využít. Zahráli jsme akce na Petra a to nám pomohlo.”

Hráči po utkání 
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Prohra nás hodně mrzí. Ukázali jsme, že s Nymburkem můžeme hrát a že byl dneska k poražení. Bohužel ve druhém poločase jsme se nevyrovnali s agresivitou domácích, kteří hodně přitvrdili. Přicházely jim nějaké volné střely, my jsme se naopak tlačili do střel, které pro nás nejsou obvyklé. Také nám přestal putovat míč. Domácí vyrovnali skóre, ale my jsme se ještě dokázali vzchopit a jít do vedení. Myslím si, že jsme nebyli mentálně připravení porazit Nymburk. K tomu všemu se přidaly problémy s fauly a Ty Nichols, který odehrál dnes skvělý zápas, se vyfauloval, a v koncovce nám chyběl. Dneska byli Jerrick Harding i Petr Benda zase výborní. Petr nastřílel patnáct bodů, válel se po hřišti. Tihle hráči to mají v krvi a Nymburk ví, koho angažovat. Já ale stále věřím našemu týmu, a že je dokážeme porazit a věřím, že se do nymburské haly ještě vrátíme. Já jsem se chytl už v prvním poločase. Kluci mi vytvořili dobré pozice, dal jsem v první půli tři trojky a potom jsem si více věřil. Po vyfaulování Nicholse jsem cítil potřebu to vzít víc na sebe.“

Petr Benda, pivot ERA Basketball Nymburk: To, co jsme předváděli prvních dvacet minut, byla z naší strany trochu ostuda. Byli jsme mimo zejména na útočné polovině. Nebyli jsme schopni si přihrát míč, hráli jsme staticky, brali jsme si hodně těžké střely přes hráče. To ale vyplývalo z toho, že míč moc neputoval, v útoku jsme jen chodili, nehráli jsme svou hru. Myslel jsem, že už se nebude opakovat finále poháru. Musíme si na to dát pozor. Je to play-off a žádný zápas nebude jednoduchý. I když měl Děčín začátek sezóny špatný, teď dokazuje, že do play-off patří. Nechal v dnešním zápase všechno. Já ale musím vyzvednout náš tým, že jsme se z nepříznivého vývoje nepoložili. Myslím, že letos to bude počtvrté, popáté, kdy jsme se zvedli a začali hrát agresivně v útoku. Najednou nám začaly padat nějaké střely a naše hra vypadala tak, jak jsme zvyklí. Ve druhém poločase všichni v týmu začali šlapat. Najednou si uvědomili, že můžeme prohrát a bylo vidět, že v nás víra ve vítězství zůstala. Musíme se všichni podívat znovu na čtvrtou čtvrtinu, jak jsme byli agresivní, jak jsme si v útoku půjčovali míč a zopakovat to i v dalších zápasech. Myslím, že i naši fanoušci jsou od nás na takovou hru zvyklí. Musíme si uvědomit, že nám nikdo nedá nic zadarmo a že tak těžké zápasy už teď budou do konce sezóny. Fanoušky jsme hodně vnímali. Začali už ve třetí čtvrtině, kdy jsme začali poprvé mazat soupeřům náskok. Pro nás hráče je skvělé vidět, že hala je v zápase, že fanoušci začínají fandit, že je to začíná bavit a doufám, že jim to vydrží. Jerrick je náš lídr a v momentě, když ho potřebujeme, to prostě musí vzít na sebe. Nikdo ho za to nebude peskovat. Není to jen Jerrick, ale i Vojta Hruban. To jsou naši klíčoví hráči a dneska to ukázali.“

Základní sestavy
Nymburk: Harding, Tůma, Hruban, Kříž, Routt
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan

ERA Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 91:84
Body Nymburku: Ross 20 (2x 3, 9 asistencí), Harding 19 (1x 3), Benda 15 (1), Hruban 13 (TH 9/12), Kovář 10 (2x 3), Routt 7, Tůma 3 (1), Palyza 3 (1), Kříž 1 (6 doskoků), Váňa 0.
Body Děčína: Šiška 29 (6x 3, 7 asistencí), Nichols 20 (2x 3, TH 8/9), Pomikálek 11 (1x 3), Osaikhwuwuomwan 11 (1x 3, 11 doskoků), Svoboda 5, Kroutil 4, Galloway 2, Alston 2, Mach 0.
Střelba za 2 body 23/37:13/29, za 3 body 8/25:10/25, TH 21/29:28/37. Doskoky 34:36 (útočné 12:12), asistence 17:12, ztráty 13:17, fauly 26:23.

Čtvrtiny: 18:18, 15:27, 23:18, 35:21

Rozhodčí: Blahout Petr, Salvetr Rudolf, Linhart Tomáš

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 350

Zdroj: BK Děčín