Rubriky
Sport Zprávy

Druhý zápas předkola play-off pro Válečníky vítězný!

Před zápasem si kapitán Válečníků, Tomáš Pomikálek, přál, aby jeho tým vyhrál o dvacet a jasně Sokolům ukázal, kdo je lepší. Tak o dvacet nakonec druhý zápas předkola play-off neskončil, přesto Děčín v duelu kraloval, soupeře ani jednou nepustil do vedení a bez větších potíží si dokráčel pro vyrovnání série na 1:1.

Válečníci se hned na úvod ujali vedení 5:0, když Svoboda zaznamenal koš s faulem a Pomikálek přidal další dva body. Hosté, kterým chyběli Pavlovič i Šoula, se však po čtyřech minutách přitáhli na 9:7, proti tomu ale byla trojka Alstona – 12:7. Po dvou šestkách Gallowaye, který si vzápětí zasmečoval po asistenci Nicholse to bylo 16:9, hala řvala nadšením a trenér Peterka si raději vzal oddechový čas. Ten jeho svěřencům pomohl a Pešakovič se Sedmákem snížili na 16:12. Jenže v pohodě hrající Nichols ihned kontroval a Svoboda přidal trojku – 21:12. Na druhé straně ale pivoti Sedmák s Vujovičem ukázali přesnou mušku při střelbě za tři body a rázem to bylo 21:18. Naštěstí Svoboda stačil v posledních vteřinách dát koš a Děčín tak vyhrál první čtvrtku 23:18. Tu druhou bodově otevřel Nichols, který byl při chuti a i díky jeho osmi bodům to bylo v polovině této části 33:22. Jenže na druhé straně ukazoval své kvality Sedmák, který byl hlavním bodovým tahounem svého týmu a dotáhl ho na 35:30. Pak trefil trojku Škranc a rázem to bylo opět otevřené – 35:33. Naštěstí na druhé straně Svoboda rovněž trefil trojku, ale poslední slovo si vzal Goga a jeho dva body stanovily poločasové skóre na 38:35.

Ve druhém poločase už hosté postrádali i Peterku, který se ve druhé desetiminutovce postavil do cesty Svobodovi a musel se zraněným nosem odstoupit. Alespoň z lavičky však tleskal Vujovičovi, jenž na úvod snížil manko na pouhý bod 38:37. Pak si ale Osaikhwuwuomwan došel pro faul a proměnil obě šestky, následně Nichols po svém dalším zisku vybídl Svobodu ke smečování – 42:37. Sedmák svojí další trojkou sice ještě pozvedl hradecký prapor, ovšem ten byl vzápětí zadupán do země děčínskou obranou a útočnými akcemi Válečníků. Nejprve se prosadil Nichols, poté Pomikálek dal koš s faulem, následně stejný hráč proměnil trojku, a hned po výhozu soupeře se míče zmocnil Svoboda a dal opět koš sa faulem – 53:42. Tento direkt už hosté nerozdýchali, navíc když Pomikálek po útočném doskoku přidal další body, následně si zasmečoval létající Osaikhwuwuomwan a Pomikálek pak přidal další smeč, tentokrát ještě s faulem – 60:42. A aby toho nebylo málo, hradecký Pešakovič nelibě nesl svůj čtvrtý faul, rozhodčí mu dali technickou chybu a zápas pro něj skončil. Tečku za rozhodující čtvrtinou pak udělal Kroutil, který z nájezdu pečetil na 64:48. V poslední periodě se hned zkraje prosadili v tomto duelu ještě nebodující Mach se Šiškou a vedení Válečníků se vyšplhalo na 68:48. Hosté ale dál sympaticky bojovali a snížili na 69:55. Pak ale Svoboda s Nicholsem znovu zvedli náskok na bezpečných 74:55. Hradečtí pivoti Sedmák s Vujovičem se však nechtěli s prohrou smířit a díky trojkám i košům za dva body stáhli deficit na 76:65. Jenže Osaikhwuwuomwan proměnil obě šestky, Nichols přihodil další dva body, a tak Vujovič jedním trestným hodem upravil na konečných 80:66.

Zápas měl skvělou atmosféru a zaplněné hlediště vytvořilo bouřlivou kulisu, ve které se hostům hrálo nedobře a naopak každý úspěch Válečníků byl provázen spokojeným řevem. Děčín dal do zápasu velikou energii, celou dobu dobře bránil a pilně ostřeloval koš soupeře. Nakonec Válečníci vyprodukovali 73 střel, kdežto hosté jen 55. Co se týká procentuální úspěšnosti byli sice lepší hráči Hradce, jenže to jim nepomohlo, protože domácí byli opět výrazně lepší ve dvojkách a také v trestných hodech. Hradec sice dal více trojek, ale jen o tři (5/23:8/27). Děčín kraloval na doskoku (43:34), v druhých šancích vyhrál 13:6, v souboji laviček pak 33:20, ve ztrátách 13:22, a na brejky to bylo dokonce 22:4. Statistiku zisků ovládli opět domácí, a to 15:6. Hosté tak byli lepší jen v asistencích (13:18).
Lídrem Válečníků byl opět Ty Nichols, jenž stejně jako v prvním utkání nastřílel 21 bodů. K tomu měl 5 asistencí a vynikajících 6 zisků! Dařilo se také Svobodovi, který zatížil konto soupeře 18 body, k nimž přidal 5 doskoků a 3 zisky. Dvouciferným střelcem byl také kapitán Pomikálek, který zapsal 16 bodů a k tomu nádherných 13 doskoků. Kvalitní práci odvedl také Osaikhwuwuomwan (8 bodů + 7 doskoků), Galloway přidal 7 bodů, dobře bránící Alston s Kroutilem zaznamenali po třech bodech.

Hradec táhl Peter Sedmák, autor 23 bodů, když proměnil 4 trojky ze sedmi pokusů. K tomu pak přidal 7 doskoků, ale také 6 ztrát. Druhý pivot Vujovič dal 18 bodů a zapsal 8 doskoků. Pešakovič stihl do páté chyby 11 bodů a 8 ztrát. Škranc si připsal 7 bodů, Stamenkovič jen pět, zraněný Peterka nedal ani jeden.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme celý zápas dobře bránili, kdyby se nám povedlo ještě více vyladit clonu na hráče s míčem, po které jsme dostali plno jednoduchých košů, bylo by to ještě lepší. Udržet Hradec na šedesáti šesti bodech, byť jim nehrál Pavlovič, je moc hezký výkon, na nějž se pokusíme navázat ve středu. Máme někdy v útoku pasáže, kdy nejsme schopni dát koš. Někdy přejdeme střelu, někdy nepřihrajeme. To jsou ale věci, které se získávají jen zkušenostmi. A zkušenosti Hradec rozhodně má. Takže potřebujeme jít do středečního zápasu se stejnou energií a stejným nadšením, protože na zkušenosti asi nebudeme mít šanci.“

Lubomír Peterka, trenér Královští sokoli: „Už v poločase jsme měli devět ztrát a takový zápas vyhrát s celkovým počtem dvaadvaceti ztrát prostě nejde. Také nás trápil náš obranný doskok, Děčín si doskočil v útoku čtrnáct míčů, čímž si hodně pomohl. Chtěli jsme se Děčínu vyrovnat v agresivnosti, ale od začátku jsme byli měkcí a nevyhráli jsme žádný souboj navíc. Před třetím zápasem se musíme dát dohromady, uvidíme jestli bude hrát Pavlovič, u Peterky to asi nepůjde.“

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Brali bychom, i kdyby to bylo výhra jen o bod, ale pořád jsem přesvědčen, že přestože jsme Hradec porazili o čtrnáct a klidně to mohlo být o dvacet, máme tam ještě rezervy. Přišlo mi, že jsme měli momenty, kdy jsme jakoby vypnuli a bylo to vyrovnané. Jsem prostě přesvědčen, že umíme hrát ještě lépe. A co rozhodlo? Opět třetí čtvrtina, kdy jsme do toho dali velikou energii a bylo to úžasné. Tohle by nás mělo zdobit neustále – veliká energie a radost ze hry. Prostě si to užít, protože když si to užíváme my, vtáhne to i diváky a pak je to dokonalý zážitek.“

David Škranc, křídlo Královští sokoli: „Ve třetí čtvrtině to začalo naší laxností, já jsem tam měl nějaké hloupé ztráty a pak se to už nabalovalo. Také jsme špatně volili fauly a byly to samé koše s faulem. S Děčínem se u něj hraje špatně, protože jakmile oni zapnou ten svůj válečnický motor, nejde to zastavit. Řezali nás, bolelo to. Musíme být koncentrováni celé utkání a nikoliv vypnout hned na úvodu druhého poločasu. Musíme bojovat celý zápas, věděli jsme, že to s Děčínem bude těžké, že to bude bolet.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan
Královští sokoli: Stamenkovič, Pešakovič, Peterka, Škranc, Sedmák

BK ARMEX Děčín – Královští sokoli 80:66
Body Děčína: Nichols 21 (1x 3, 5 asistencí, 6 zisků), Svoboda 18 (2x 3), Pomikálek 16 (1x 3, 13 doskoků), Osaikhwuwuomwan 8 (7 doskoků), Galloway 7, Kroutil 3, Alston 3 (1x 3), Šiška 2, Mach 2, Bobek 0.
Body Sokolů: Sedmák 23 (4x 3, 7 doskoků), Vujovič 18 (2x 3, 8 doskoků), Pešakovič 11 (8 ztrát), Škranc 7 (1x 3), Stamenkovič 5 (1x 3, 5 asistencí), Goga 2, Kantůrek 0, Peterka 0, Vlček 0.
Střelba za 2 body 25/50:17/28, za 3 body 5/23:8/27, TH 15/18:8/12. Doskoky 43:34 (útočné 14:5), asistence 13:18, ztráty 13:22, fauly 19:15.

Čtvrtiny: 23:18, 15:17, 26:13, 16:18

Rozhodčí: Vyklický Robert, Scholze Michal, Záruba Matěj

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 1 050

Zdroj: BK Děčín