Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci přestříleli Jindřichův Hradec 87:73

Poslední domácí utkání před nadcházejícím předkolem play-off přineslo bezproblémové vítězství Válečníků, kteří se k němu prostříleli především díky trojkové kanonádě v prvním poločase. Na druhou stranu soupeř přijel bez Crawforda, Stegbauera či trojkaře Novotného, a nehrál ani zraněný kapitán Linhart, takže síla „bankéřů“ značně utrpěla.

Účet střetnutí otevřel domácí Svoboda, Victor sice vyrovnal, ale pak přišla první trojka Děčína z rukou Šišky a Válečníci už své vedení nepustili. Po trojkách Pomikálka s Kroutilem to bylo 13:6, Děčín navíc kvalitně bránil a nedovoloval soupeři skórovat. Pak navíc nastoupil za Válečníky Alston, jenž ihned trefil trojku, a následně se trefil z tříbodového oblouku také Svoboda – 19:8. Hosté dávali body jen z trestných hodů, naopak Alston dalšími dvěma trojkami navýšil náskok na 27:9! „Bankéři“ nakonec přece jen v první čtvrtině překonali dvoucifernou hranici nastřílených bodů, o což se postarala trojka Sydorova – 27:12. Druhou čtvrtku začali lépe hosté, když Borovka čtyřmi body snížil na 27:16 a kouč Děčína si vzal raději oddechový čas. Ani ten ale příliš nepomohl a Sydorov s Borovkou stačili manko pod dvojcifernou hranici na 31:23. Jenže vzápětí přišla čtvrtá trojka Alstona, a následně pátá – 37:23. Pak si vzal pro změnu slovo Nichols a jeho sedm bodů, spolu s trojkou Kroutila a košem Osaikhwuwuomwana, posunulo Děčín do vedení 49:27. To pak ještě zvýraznila smeč Osaikhwuwuomwana a tečku za velmi povedeným prvním poločasem udělala jedna šestka Kroutila – 52:29.

Ten druhý zahájil dvěma body Sydorov, na druhé straně ale Pomikálek také trefil dvojku a Šiška navíc přidal trojku – 57:31. Hosté se však nechtěli vzdát a utrpět debakl, takže bojovali, chodili si pro fauly, občas si pomohli trojkou a postupně snižovali náskok Děčína, který byl minutu před poslední přestávkou po trojce Browna 63:48. Následně ale zaznamenal Kroutil trojku, Nichols si došel pro dva fauly a proměnil čtyři šestky, takže náskok Válečníků se opět vyšplhal nad dvacet bodů – 70:48. Poslední periodu zahájila trojka Nicholse, o chvíli později byl stejný hráč faulovaný při dalším trojkovém pokusu a všechny tři trestné hody proměnil – 76:50. Navíc Kroutil pak dal dlouhou dvojku a bylo jasné, že hosty by už spasil jen zázrak – 78:50. Ti se přesto o něj pokusili a postupně umazávali bodový deficit. Domácí fanoušky v těchto chvílích potěšila snad jen trojka Pomikálka a jeho následná parádní smeč po nahození Šišky, ale jinak to byli „bankéři“, kteří si zasloužili potlesk, když především díky bodům DuBoseho snížili na konečných 87:73.

Oba celky vyprodukovaly v zápase stejné množství střel (64:65), domácí však byli úspěšnější v proměňování. Je zajímavé, že jindy se Děčín tlačí víc do dvojkové střelby, ale dnes si své pokusy rozdělil přesně napůl mezi dvojky a trojky. A v obou disciplínách proměnil 15 z 32 pokusů (11 trojek dal v prvním poločase). Naopak hosté byli lepší ve dvojkách (20/38), ale pohořeli stejně jako soupeři před nimi v trojkách (5/27). V šestkách byli lepší hosté, kteří měli přesnější mušku a také házeli více trestných hodů. Na doskoku vyhráli Válečníci, ti byli lepší také v asistencích (21:8) a měli produktivnější lavičku (36:11). Naopak Jindřichův Hradec byl lepší v bodech z druhých šancí (8:13) a měl méně ztrát (12:10).

Lídrem Děčína byl uzdravený Ty Nichols, který zapsal 19 bodů (za 2 body 3/3, za 3 body 2/6, TH 7/8), 4 asistence a získal 6 faulů. Skvělou práci v útoku odvedl v prvním poločase Alston, kde proměnil 5 trojek. Po přestávce přidal další dva body a celkem tak nastřílel 17 bodů. Jeho přínos byl ale také v obraně, kde se mu dařilo zastavovat DuBoseho. Po 13 bodech dali pak Svoboda s Kroutilem, Pomikálek si došel pro 12 bodů a 9 doskoků, Osaikhwuwuomwan si připsal 7 bodů a 13 doskoků.

V dresu hostí nejvíce zlobil Válečníky Victor, jenž nastřílel 19 bodů, doskočil 11 míčů a získal 7 faulů (TH 8/11). Po 12 bodech pak zaknihovali Sydorov, DuBose a Da Silva, posledně jmenovaní si ale vylepšili statistiky až v závěru utkání. Sympatický výkon podal Borovka, který proměnil všechny své střely a dal 9 bodů.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „V prvním poločase jsme hráli tak, jak jsme si řekli s tím, že nám tam občas padly střely, které normálně nedáváme. Dali jsme jedenáct z jednadvaceti trojek, což není úplně naše hra. Ve druhém poločase jsme si mysleli, že nám to bude padat úplně stejně, ačkoliv jsme hráče v kabině upozorňovali, že to tak nebude. A to se samozřejmě projevilo na výsledku, protože Hradec, přestože byl v oslabené sestavě, nás dotahoval. Druhý poločas jsme prostě nezvládli, ale doufám, že si z něj vezmeme ponaučení nejen pro zápas v Ostravě, ale také pro předkolo play-off. Pokud bychom tam měli takový výpadek jako dnes, mohlo by nás to stát play-off. Nemůžeme  hrát takhle naivně, protože dnešní soupeř rozhodně nebyl špatný, ale soupeř v předkole bude jistě kvalitnější.“

Gilbert Abraham, trenér GBA Fio banka Jindřichův Hradec: „Musím dát hodně kreditu Děčínu, měli téměř padesát procent z trojek, což je jejich nejlepší úspěšnost za celou sezónu. Scházeli nám dva top skóreři kvůli nemoci, pak je těžké hrát. Měli jsme dobré momenty, dostali jsme se trochu zpátky, ale neměli jsme dostatečně efektivní zakončení, abychom se přiblížili víc.“

Hráči po utkání 
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Vše se odvíjelo od začátku, kde jsme si udělali dobrý náskok, na kterém jsme se pak vezli celý zápas. Vedli jsme o dvacet bodů, oni to pak stáhli na dvanáct, ale my jsme šli přes dvacet a tak to vlastně i skončilo. Dnes nám padly některé těžké střely, normálně takové procento trojek nemáme a je lepší nepočítat s tím, že to půjde takhle vždy. Padlo nám takřka vše, co jsme vystřelili. Ale na druhou stranu alespoň vidíme, čeho jsme schopni. Byl to skvělý zápas, i když uznávám, že druhý poločas už jsme hráli spíš jen proto, abychom to dohráli.“

Štěpán Borovka, křídlo GBA Fio banka Jindřichův Hradec: „Postihla nás nějaká viróza, proto jsme přijeli jen v osmi lidech, což je v děčínské hale strašně těžké. Hráli jsme zde již potřetí v sezóně, ale opět jsme se nevyrovnali s domácími po fyzické stránce. To byl náš největší problém. Myslím si, že jsme měli dobré úseky, ale několik stěžejních hráčů nám vypadlo, a to se pak hraje strašně těžce.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan
Jindřichův Hradec: Sydorov, DuBose, Victor, Brown, Da Silva

BK ARMEX Děčín – GBA Fio banka Jindřichův Hradec 87:73
Body Děčína: Nichols 19 (2x 3, TH 7/8, 4 asistence, 6 získaných faulů), Alston 17 (5x 3), Svoboda 13 (1), Kroutil 13 (3x 3, 4 asistence), Pomikálek 12 (2x 3, 9 doskoků), Osaikhwuwuomwan 7 (13 doskoků), Šiška 6 (2x 3, 4 asistence), Mach 0, Bobek 0, Rozsypal 0.
Body Jindřichova Hradce: Victor 19 (1x 3, TH 8/11, 11 doskoků), Sydorov 12 (2x 3), DuBose 12 (3 asistence, 6 ztrát), Da Silva 12 (9 doskoků), Borovka 9 (1x 3), Brown 7 (1x 3, 7 doskoků), Welsch 2, Novák 0.
Střelba za 2 body 15/32:20/38, za 3 body 15/32:5/27, TH 12/20:18/26. Doskoky 44:38 (útočné 11:11), asistence 21:8, ztráty 12:10, fauly 22:19.

Čtvrtiny: 27:12, 25:17, 18:19, 17:25

Rozhodčí: Vošahlík Marek, Hartig Lukáš, Melichárek Ivo

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 640

Zdroj: BK Děčín