Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci TV utkání v Jindřichově Hradci

Třízápasovou sérii na palubovkách soupeřů dnes zakončí Válečníci televizním utkáním v Jindřichově Hradci, což je nováček ligy, který se do nejvyšší české soutěže mužů vrátil po třech letech, když odkoupil od Svitav jejich ligovou licenci. A nyní bojuje o její udržení a vyhnutí se ošidné baráži.

„Bankéři“ vyhráli v základní části dva zápasy, když doma zaskočili Pardubice 92:90 a poté zde zdolali i svého největšího rivala, předposlední Olomoucko 82:77. V nadstavbové skupině A2 začal Jindřichův Hradec prohrami v Ostravě a doma s Děčínem, pak ale přišly dvě výhry, když nejprve vyhrál v Olomoucku 87:99 a následně doma složil nevýraznou Ostravu 84:66. V dalších dvou duelech ovšem „bankéři“ nepotvrdili své zlepšení, prohráli v Děčíně 87:71 a poté i doma s Olomouckem 69:77, čímž se opět propadli na samé dno tabulky. Navíc prohráli také v Ostravě 79:66 (nejlepší střelci J. Hradce: Victor 14, DuBose 12, Sinadinovič 9), a na předposlední Olomoucko, které má navíc zápas s Ostravou k dobru, už ztrácejí dvě výhry.

Jindřichův Hradec se v Českém poháru mužů dostal až do osmifinále, kde málem způsobil šok, když po čtyřech čtvrtinách remizoval s USK praha 98:98, a teprve v prodloužení získaly pražské Sovy očekávanou výhru – 107:112.

Tým Jindřichova Hradce je, tedy spíš byl, postaven okolo amerického křídelníka Torina Damona Dorna, který je nejlepším střelcem celé ligy, a to přesto, že si v polovině listopadu zlomil ruku a následně nastoupil až na úvod skupiny A2. V „ádvojce“ odehrál čtyři zápasy, v nichž dal třikrát 23 a jednou 20 bodů! V pátém duelu, na palubovce Děčína, však stihl jen necelých sedm minut, pak se zranil a mimo hru bude do konce sezóny. Na to vedení „bankéřů“ zareagovala dalšími hráčskými změnami ve snaze posílit svoji soupisku. Poměrně novým hráčem (zatím má na kontě čtyři zápasy) je 213 cm vysoký brazilský pivot Vinicius Lucius da Silva, úplnými nováčky jsou Markel Crawford, 193 cm vysoký americký křídelník, který přišel z finské ligy, a dvacetiletý Srb Aleksa Srdič. Na soupisce se objevilo také bahamské křídlo, Wilkenson Valentino Dave Isnord, a klub tak pokračuje v poměrně divokém hledání hráčů.

Bez Dorna se bude Jindřichův Hradec spoléhat především na dalšího Američana Iana DuBose, který má průměr 16,1 bodu, americké křídlo Victor zapisuje 12,7 bodu, jejich krajan pivot Brown dává 8,9 bodů. Nejlepšími českými hráči jsou Filip Novotný a Lukáš Stegbauer, oba mají průměr rovných 10 bodů. Výraznější minutovou i bodovou stopu zanechává také Marek Welsch. Kapitánem družstva je pak českobudějovický odchovanec Lukáš Linhart, jenž jako mladík působil i v Děčíně.

Pozdní utkání se začátkem ve 20:15 budou přenášet kamery ČT Sport přímým přenosem.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ve středu nás čeká Jindřichův Hradec. V posledních dvou utkáních na palubovkách soupeřů jsme neuspěli a tentokrát se chceme pokusit tento vyrovnaný souboj překlopit na naší stranu. V současné chvíli hraje velmi dobře Ian DuBose spolu s pivotmany Brownem a Victorem. Musíme se pokusit ubránit střelce Stegbauera s Novotným, kteří nám způsobují vždy velké problémy na naší obranné polovině. Čekáme těžký zápas, ale chceme se pokusit o důležitou výhru ze soupeřova hřiště.“
Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Čeká nás třetí venkovní zápas v řadě, zatím jsme v předešlých dvou nebyli úspěšní, takže to určitě budeme chtít zlomit a navázat tak na předešlou sérii výher. Pro Jindřichův Hradec je samozřejmě každý zápas velice důležitý, takže věřím, že to bude mít dobrý náboj, a že i diváci u televize si přijdou na své.“

Vzájemné zápasy v zákl. části KNBL:
GBA Fio banka Jindřichův Hradec – BK ARMEX Děčín 66:94  
Dorn 23, Welsch 11, Quinn 9 – Svoboda 20, Nichols 18, Kroutil 16.
BK ARMEX Děčín – GBA Fio banka Jindřichův Hradec 95:84 
Svoboda 20, Pomikálek 19, Nichols 15 – Novotný 28, Welsch 16, Ikegwuruka 13.
Vzájemné zápasy ve sk. A2 KNBL:
GBA Fio banka Jindřichův Hradec – BK ARMEX Děčín 80:87
Dorn 23, Novotný 22, DuBose 16 – Nichols 27, Svoboda 19, Šiška 9, Eudy 9.
BK ARMEX Děčín – GBA Fio banka Jindřichův Hradec 87:71 
Šiška 15, Pomikálek 14, Kroutil 14, Eudy 13, Osaikhwuwuomwan 13 – Brown 11, Novotný 11, DuBose 9, Victor 8.

Zdravotní stav: Ty Nichols stále léčí zlomenou ruku. David Žikla rehabilituje po operaci kyčle. Tomáš Randýsek laboruje se zraněním kolene. Otazník visí nad startem Ondřeje Šišky bojujícího s nemocí. Naopak návrat do sestavy hlácí Craig Osaikhwuwuomwan.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Paulík Robert

Zdroj: Magistrát města Děčín