Rubriky
Sport Zprávy

Stovka nastřílených bodů proti Nové Huti!

Válečníci na třetí pokus konečně v této sezóně porazili tým Nové Hutě. A navíc k tomu přidali bonus v podobě první stovky nastřílených bodů. Výhra ale bolela, a to nejvíce asi domácího Nicholse, který ve druhé čtvrtině odstoupil ze zápasu s poraněním ruky a nyní se čeká na výsledky vyšetření. Děčínu už před zápasem chyběl David Žikla, jenž absolvoval operaci kyčle, hosté zase postrádali pivota Heinzla.

Utkání bodově otevřel nejzkušenější borec hostů, Petr Bohačík, po koši s faulem Štěpaná Svobody a trojce Vanna pak vedla Ostrava po třech minutách 2:8. Obrat však přišel záhy, o což se postarala trojka Kroutila a smeč Osaikhwuwuomwana, který byl navíc faulovaný, stejný hráč pak zvedl diváky ze sedaček dalším parádním zakončení alley-oop – 10:8. Hosté ale kontrovali trojkami Ubilly a Radukiče, Válečníky naopak podržel pěti body Matěj Svoboda – 15:14. Přetahovaná pak pokračovala až do konce první čtvrtiny, kdy Nichols znovu poslal Děčín do vedení – 23:21. Druhou čtvrtku zahájila trojka Pomikálka, následně sice Nichols proměnil jen jeden ze tří trestných hodů, ale Svoboda a Pomikálek přidali po koši a náskok Válečníků začal pomalu narůstat. V polovině této periody to bylo po dalších pěti bodech Pomikálka už 38:26, soupeř pak sice několikrát srazil rozdíl pod dvojcifernou hodnotu, ale další koš a trojka Pomikálka těsně před přestávkou pečetily na poločasových 49:36. Kapitán Děčína tak odcházel do kabin s parádním nástřelem 19 bodů, bohužel na druhé straně byl mimo hru zraněný Nichols a Eudy měl na svém kontě čtyři fauly.

Druhý poločas zahájil Šiška ziskem a dvěma snadnými body, poté vybídl asistencí ke skórování Svobodu a Děčín vedl 53:38. Jenže hosté začali bránit v zóně, navíc rozehrávač Ubilla v útoku praktikoval šikovné přihrávky pod děčínský koš na sbíhající pivoty a Ostrava pomalu ukrajovala z náskoku Válečníků, takže po čtyřech minutách to bylo 57:51. K tomu přišel už pátý faul Eudyho, takže rotace Děčína se ještě více zúžila. Pak se však znovu radovali domácí fanoušci, když Šiška dvakrát za sebou vybídl ke smečování Osaikhwuwuomwana, a ten nahozenými míči nepohrdnul – 61:51. Následně zvýšil Kroutil jednou šestkou po technické chybě Radukiče a poté sám Šiška dal na 64:51. Ještě tři minuty před třetí přestávkou vedli domácí po trestném hodu Svobody 68:56, ovšem Nová Huť ve zbývajícím čase trefila dvě trojky, Šmíd přidal koš a Vann dvě šestky, takže 11 vteřin před koncem této části to bylo už jen 68:66. Naštěstí Šiška v poslední vteřině trefil těžkou trojku a svůj tým uklidnil – 71:66.

Navíc poslední periodu zahájili Děčínští velmi povedeně a koncentrovaně. Vše začala třetí trojka Pomikálka, následovaly dva body Šišky, pak Kroutil přidal trojku po zisku Pomikálka a když Svoboda znovu s Pomikálkem potrestali další ostravské nepřesnosti, musel si kouč Choleva vzít oddechový čas – 83:66. Po něm jeho tým snížil na 83:71, ale Válečníci už cítili sladkou vůni vítězství. Na body soupeře dokázali vždy odpovědět a pomalu se blížili k magické hranici sta bodů. Tu nakonec překonal pivot Martin Mach po technickém koši, následně Kroutil další šestkou potrestal technickou chybu trenéra Ostravy a Děčín vedl 102:85. Tečku za zápasem udělal Snopek, který v posledních vteřinách trefil trojku – 102:88.

„Za mě musím říct, že si myslím, že můj technický koš byl ve skutečnosti parádní blok Štěpána Svobody. Ale rozhodčí rozhodli tak, jak rozhodli, a já budu muset platit. Ale budu platit moc rád,“ smál se po utkání Martin Mach.

Zápas přinesl střelecky vyrovnaný průběh, ovšem domácí jasně dominovali ve střelbě za dva body, kde to měli 30/43 (Ostrava 19/35). V trojkách byli o kousek lepší hosté, kteří házeli také více trestných hodů, jenže více bodů z šestek nakonec dali Válečníci. Na doskoku byl o trochu lepší Děčín (35:32), který dal také více bodů z druhých šancí 12:9. Válečníci měli také méně ztrát, více zisků, z brejků dali 26 bodů, kdežto Ostrava jen 19, a měli také produktivnější lavičku (31:21). V asistencích to bylo téměř vyrovnané – 24:25.

Tým Válečníků tentokrát táhl kapitán Tomáš Pomikálek, který nasázel 28 bodů (trojky 3/5, TH 3/3), k čemuž přidal ještě 7 doskoků a 2 zisky. Matěj Svoboda se zastavil na krásných 20 bodech (+ 7 doskoků a 4 zisky!), rozehrávač Ondřej Šiška bodově zabral ve druhém poločase a nakonec zapsal double-double za 19 bodů a 11 asistencí (+ 3 zisky). Dvoucifernými střelci byli ještě desetibodoví Kroutil a Mach, Osaikhwuwuomwan dal 9 bodů, ale všechny parádní. Nichols stihl jen 5 bodů, Eudy se vyfauloval a nedal ani bod.

Ostravu bodově táhl Bohačík s 22 body a 8 doskoky, hru pak výborně řídil Ubilla, jenž také zapsal double-double za 11 bodů a 11 asistencí. Druhý pivot Radukič přidal 16 bodů, Štěpán Svoboda nenápadně nastřílel 13 bodů, Vann zapsal 10 bodů a 5 asistencí.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme odehráli skvělý první poločas a klobouk dolů před tím, jak jsme si půjčovali míč. Za první poločas jsme měli asi čtrnáct asistencí, což je na nás skvělý výsledek a naprosto spektakulární číslo. Bohužel, ve druhém poločase jsme nemohli už nasadit Nicholse, protože má zraněnou ruku a pojede na rentgen, abychom věděli, co s ním je. Nás pak klasicky přibrzdila zónová obrana, proti které jsme si sice vytvořili dobré pozice, ale nejsme takoví střelci, abychom to zvládali. Nakonec jsme ale dali 102 bodů, což je hezké číslo, a přestože nás trápila clona na hráče s Ubillou, zvládli jsme to. Byl to těžký zápas, protože Ostrava s Ubillou je velmi silný tým.”

Adam Choleva, trenér NH Ostrava: „Přijeli jsme do Děčína se porvat o třetí vítězství v sezóně. Do zápasu jsme vstoupili tak, jak jsme chtěli. Bojovali jsme, ale v obraně to nebylo vůbec ono. Byli jsme vlažní, nebyli jsme tvrdí a tak agresivní, jak bychom na děčínské půdě měli být. A to se nám z mého pohledu hodně vymstilo. Dotáhli jsme se na dva body, ale pak jsme se začali dopouštět hloupých chyb. Stáhli jsme to na dva body, ale necháme si dát hloupou trojku od Šišky, hned na úvod čtvrté čtvrtiny uděláme hloupou ztrátu, a to Děčín posadilo na koně. Dnes jsme byli schopní v útoku, ale absolutně neschopní v obraně.”

Hráči po utkání 
Martin Mach, pivot BK ARMEX Děčín: „Hned od začátku jsme šli všichni do zápasu koncentrovaně, protože máme Ostravě co vracet. Kdybychom ji alespoň jednou v základní části porazili, asi bychom teď hráli skupinu A1. Už od pátečního tréninku bylo z týmu cítit koncentrovanost a nahecovanost. Předvedli jsme myslím dobrý týmový výkon, skvěle pak zahrál Tomáš Pomikálek. Ve třetí čtvrtině ukázal své kvality Ubilla, což je opravdu zkušený a skvělý hráč, který držel Ostravu ve hře. Pak se ale domnívám, že mu došly síly, čehož jsme využili a soupeři utekli.”

Štěpán Svoboda, křídlo NH Ostrava: „Určitě jsme nejeli do Děčína s tím, že to bude lehký zápas, přestože jsme ho letos už dvakrát porazili. Věděli jsme, že hraje už úplně jinak, než na začátku sezóny. Myslím si, že jsme měli i šanci na výhru, ale byly tam dva momenty, kdy jsme úplně vypadli ze hry a rozdíl ve skóre odpovídá těmto dvěma okamžikům. Na konci třetí čtvrtiny jsme se dotáhli na dva body a možná jsme si mysleli, že už domácí máme, že to půjde samo. Ale místo toho se to úplně celé pokazilo.”

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Osaikhwuwuomwan
Ostrava: Týml, Svoboda, Vann, Radukič, Bohačík

BK ARMEX Děčín – NH Ostrava 102:88 
Body Děčína: Pomikálek 28 (3x 3, 7 doskoků), Svoboda 20 (1x 3, 7 doskoků, TH 7/8), Šiška 19 (1x 3, 11 asistencí), Mach 10, Kroutil 10 (2x 3), Osaikhwuwuomwan 9 (11 doskoků), Nichols 5, Sertič 1, Rozsypal 0, Bobek 0, Eudy 0.
Body Ostravy: Bohačík 22 (2x 3, 8 doskoků), Radukič 16 (1x 3), Svoboda 13 (2), Ubilla 11 (2x 3, 11 asistencí), Vann 10 (1x 3), Týml 6 (1), Šmíd 4, Snopek 3 (1), Nábělek 3, Antonio 0, Havlík 0.
Střelba za 2 body 30/43:19/35, za 3 body 7/22:10/29, TH 21/26:20/29. Doskoky 35:32 (útočné 6:10), asistence 24:25, ztráty 12:15, fauly 24:22.

Čtvrtiny: 23:21, 26:15, 22:30, 31:22

Rozhodčí: Blahout Petr, Linhart Tomáš, Kovačovič Matej

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 610

Zdroj: BK Děčín