Rubriky
Zprávy

Město na dvou místech vysázelo cibuloviny

Ve dvou různých lokalitách nechalo město Děčín na začátku listopadu vysadit cibuloviny. Vyrůst a rozkvést by měly již příští rok. Cibuloviny byly vysázeny z několika důvodů: aby zvýšily biodiverzitu a aby byly přínosem v podobě zdroje potravy pro probouzející se motýly, včely a čmeláky. Přínosem budou také pro obyvatele města, a to díky své barvě a vůni.

„Vytipovali jsme zkušebně dvě lokality s důrazem, aby byl výsledek dobře vidět, tedy místa, kde chodí lidé okolo,“ říká Tomáš Brčák, náměstek primátora.

První vybraná lokalita je v ulici Předmostí, kde byla strojově vysázena směs cibulovin ´Kit Narcissis´. Tato směs je sestavena z 12 různých odrůd narcisů a kvete minimálně dvanáct týdnů od února do května. Vydrží 12 let.

V ulici Hankova pak byla vysázena směs cibulovin ´Prima Bella´, což je veselá směs tulipánů s množstvím barev a tvarů. Kvete minimálně 8 týdnů, a to od března do dubna, vydrží pět let.

„Pokud se nám to osvědčí, budeme uvažovat také o dalších lokalitách. Zatím se jedná o pilotní projekt, uvidíme, jak se mu bude dařit,“ dodává Tomáš Brčák s tím, že město uvažuje také o lepších květinových úpravách kruhových objezdů, například o kruhovém objezdu na Masarykově náměstí.

Zdroj: Magistrát města Děčín