Rubriky
Sport Zprávy

Třetí prohra Válečníků na domácí palubovce

Ani na třetí pokus se Válečníkům nepodařilo vyhrát na domácí palubovce. Po Ostravě a Nymburku zde nestačili ani Brno, které přijelo bez Puršla, Maddena, Křivánka a do hry se nezapojil ani Krakovič, byť na lavičce seděl. Děčín nevyhrál ani jednu čtvrtinu a po neslaném, nemastném výkonu zapsal čtvrtou porážku z pěti zápasů.

Bodový účet duelu otevřeli brněnští Půlpán s Mickelsonem, na to sice odpověděl Matěj Svoboda dvěma trojkami, ale to bylo naposledy, co Děčín vedl – 6:4. Mickelson vzápětí vyrovnal, Marko trojkou překlopil vedení zpět na stranu Brno, a to vyrazilo za svojí třetí letošní výhrou. Domácí sice získávali fauly, ale nedařilo se jim na čáře trestného hodu, nedávali ani z těsné blízkosti koše a soupeř vyhrál první čtvrtku 14:22.

Tu druhou sice zahájil Dodd smečí, ale Půlpán ihned kontroval trojkou, vzápětí přidal dvě šestky a po dvou bodech Hustáka to bylo 16:29. Válečníkům se stále střelecky nedařilo, až po třech minutách dokázal opět skórovat Gregg. Pak se hra domácích zlepšila, začal skórovat Šiška, a v polovině této čtvrtiny to bylo po dalších bodech Dodda nadějných 26:31. Poté Svoboda dvoubodovou trefou přitáhl Válečníky na dostřel, ale dál to nešlo. Naopak Brno rychle získalo zpět dvojciferné vedení – 28:39. Domácí pak pilně ostřelovali koš soupeře, ale cíl našla pouze jedna trojka

Svobody, na níž na druhé straně stejnou mincí zareagoval Půlpán a poločas tak skončil 31:41.
Druhý poločas odstartovala smeč Dodda, jenže Půlpán čtyřmi body rychle vrátil na stranu hostí klid. Válečníci dál pokračovali ve střeleckém trápení, a tak Brno postupně navýšilo své vedení až na 43:61. Teprve v závěru třetí čtvrtky se podařilo děčínským Američanům Doddovi a Greggovi manko trochu snížit – 47:61. Naděje Děčína vzaly za své hned v prvních minutách poslední periody, kdy Körner, Nečas, Mickelson a Marko zvedli rozdíl na hrozivých 47:71. Teprve po téměř čtyřech minutách se poprvé podařilo skórovat i Děčínu, a to zásluhou Šišky. Ovšem soupeř vždy na jeho trefy odpověděl stejnou mincí, a tak až v samém závěru Válečníci stačili rozdíl na konečných 16 bodů – 63:79.

Děčínu se tentokrát nedařilo střelecky, když proměnil jen 18 ze 49 dvojkových střel a 5 z 22 trojek. Smutná byla i bilance v šestkách, kde Válečníci dali jen 12 z 28 pokusů. Naopak Brno mělo ve dvojkách úspěšnost 56%, v trojkách dalo při stejném nástřelu o tři více a z trestných hodů zaznamenali 13 bodů z 18 možných. Hosté vyhráli také na doskoku, v asistencích dominovali, dali více bodů z brejků a jejich lavička porazila tu domácí 5:17.

Děčín opět bodově táhla dvojice Šiška (16) a Svoboda (14), ke kterým se tentokrát přidal Dodd s 13 body. Jeho výkon mohl být ještě lepší, protože získal 8 faulů, ale proměnil z 9 šestek jen jedinou! Kroutil přidal 8 bodů, Gregg 7 a k tomu zapsal 10 doskoků. Bohužel, Kotásek i Mach zůstali na nule a jejich body citelně chyběly.

Brno se opíralo o skvělého Půlpána, autora 23 bodů (dvojky 5/10, trojky 3/3, TH 4/4), Mickelson přidal 14 bodů (dvojky 7/10) a dvojciferným střelcem byl ještě Bálint s 12 body. Rozehrávač Marko dal 8 bodů, ale připsal si 10 asistencí. Pivot Körner pomohl 9 body, Nečas přidal 8, svůj podíl na výhře měli i Husták a Houzar.

Trenéři po utkání 
Lubomír Růžička, trenér Basket Brno: „Oba rozehrávači byli klíčovým faktorem. Roman tomu víc velí, Viktor hraje víc z křídla, dneska trefil i z dálky, což byl v minulosti jeho limit. To je ale hlavní ingredience proti loňsku, dnes je basket hra guardů. Mladí kluci už jsou druhý rok, letos už to Husták s Nečasem splácí, zmínil bych i Ríšu Bálinta, který hrál s limitem. Myslím, že mám zdravý mix, ale také vidíme chyby jako třeba osm útočných doskoků soupeře ve čtvrté čtvrtině.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Brno hrálo dnes výborně. Druhá věc je, že v prvním poločase jsme byli střelecky impotentní a Půlpán dal naopak tři trojky. Do druhé půle jsme šli s desetibodovým deficitem. Naše agresivita a bojovnost tam nebyla, na útočným doskoku jsme se začali rvát až v poslední čtvrtině, a to je málo. Je třeba zmínit, že dva velmi zkušení rozehrávači na straně Brna dokázali takový zápas udržet. Jde ale o součinnost celého týmu, my chceme hrát dovnitř, abychom otevřeli prostor pro střelce, ale to jsme vůbec nesplnili.“

Hráči po utkání
Viktor Půlpán, rozehrávač Basket Brno: „Ve spolupráci s Romanem se cítím super. Jsme oba rozehrávači, ale každý jiný. V předchozím zápase to padlo spíš jemu, dneska mě. Myslím, že klíčových věcí bylo víc. V první čtvrtině jsme měli zbytečně moc ztrát, a to jsme pak zlepšili.“

Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Jsme hodně zklamaní ze zápasu, nejde o porážku, ale o to nasazení, které v Olomouci a s Nymburkem bylo. Nevím, z jakého důvodu to tam dneska nebylo, ale musíme se z toho oklepat. Nám nic nevycházelo, nestavěli jsme dobré clony, nenavedeme si tam hráče. Takto šanci na úspěch nemáme.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Gregg, Dodd
Brno: Marko, Půlpán, Nečas, Körner, Mickelson

BK ARMEX Děčín – Basket Brno 63:79
Body Děčína: Šiška 16 (4 asistence, 8 získaných faulů), Svoboda 14 (3x 3), Dodd 13 (8 získaných faulů, TH 1/9), Kroutil 8 (1x 3), Gregg 7 (10 doskoků), Žikla 5 (1x 3), Kotásek 0, Mach 0, Skalička 0.
Body Brna: Půlpán 23 (3x 3), Mickelson 14 (11 doskoků), Bálint 12 (2x 3), Körner 9 (9 doskoků), Marko 8 (2x 3, 10 asistencí), Nečas 8 (1x 4), Husták 4, Houzar 1, Dáňa 0, Jansa 0.
Střelba za 2 body 18/49:21/37, za 3 body 5/22:8/22, TH 12/28:13/18. Doskoky 42:48 (útočné 19:10), asistence 10:22, ztráty 13:18, fauly 20:25.

Čtvrtiny: 14:22, 17:19, 16:20, 16:18

Rozhodčí: Hruša Petr, Salvetr Rudolf, Pokorný Štěpán

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Diváci: 490

Zdroj: BK Děčín