Rubriky
Sport Zprávy

Výrazné (po)kroky děčínského basketbalu

Již delší dobu se Děčín neprezentuje pouze v mužském basketbalu na úrovni Kooperativa NBL, ale stále výrazněji je o něm slyšet také v mládeži. V současnosti si zapisují sportovní úspěchy především chlapecké týmy, ale i dívčí složka se konečně blíží kompletnímu obsazení všech věkových kategorií. Rok 2021 však pro Děčín přinesl jeden velký historický milník!

Výbor České basketbalové federace přidělil na základě doporučení komise vrcholového basketbalu Válečníkům status Sportovní centrum mládeže – SCM. Pro děčínský basketbal to znamená splnění dalšího kroku, který si ve své dlouhodobé koncepci vytyčil. SCM zahrnuje chlapeckou dorosteneckou složku od patnácti do devatenácti let. Dosud byl Děčín „jen“ SpS (Sportovní středisko), které zahrnuje péči o žákovské a minižákovské kategorie a k jeho dosažení je nutné naplnit stanovený počet sportujících dětí (chlapců) do patnácti let a také obsadit určené kategorie vlastními týmy. Nyní jsou tedy v Děčíně obě úrovně v Systému talentované mládeže (STM), což přinesla soustavná usilovná práce trenérů, vedení a celého klubu.

Jiří Welsch (předseda komise vrcholového basketbalu chlapců, bývalý reprezentant a úspěšný hráč se zkušenostmi mj. z NBA či ACB):  Rád bych přivítal BK Děčín v pyramidě STM jako nové Sportovní centrum mládeže. Válečníci jsou známí a úspěšní především na mužské scéně, nicméně tento krok vnímám jako přirozený výsledek dlouhodobé práce při budování široké členské základny, jehož cílem je posunout klubový mládežnický program dál. BK Děčín se pro CZ BASKETBALL stává novým strategickým partnerem v severočeské oblasti při výchově talentované mládeže a těšíme se na vzájemnou spolupráci.“

Jednou z podmínek přidělení SCM je i obsazení pozice hlavního trenéra. Na tento post proto přichází bývalý hráč děčínského klubu a ve svých 37 letech už i zkušený trenér Antonín Pištěcký, který naposledy vedl ústeckou Slunetu v KNBL. Ten bude v náplni své práce trenérem juniorské kategorie U19 a bude mít na starost rozvoj mládežnického talentu.

Basketbalovým příznivcům dobře známý Antonín Pištěcký ke svému příchodu řekl: „Můj příchod do Děčína na pozici hlavního trenéra SCM se zrodil velmi rychle. A to z několika důvodů:
1) Rodina. Pro někoho možná klišé, ale pro mě ne. V srpnu čekáme narození druhého prcka a já mohu být denně tátou.
2) Znalost prostředí. V Děčíně jsem jako hráč strávil čtyři roky a vím, do čeho jdu. Stejné je to i ze strany děčínských.
3) Basketbal. Během krátké schůze s manažerem klubu Lukášem Houserem a hlavním trenérem Robertem Landou jsme si přesně řekli, co ode mne klub očekává a zároveň jaké já mám představy. Na všem jsme se bez problémů domluvili.
Chtěl bych tímto poděkovat za projevenou důvěru ze strany klubu. Věřím, že se mi podaří naplnit plány klubu pro nadcházející sezónu a naše spolupráce bude pokračovat i v dalších sezónách.“

Nárůst kvality postupně potvrzují i sportovní výsledky, jichž bylo v poslední době pomálu. Výrazný úspěch však zaznamenali kadeti U17, kteří dokázali vyhrát kvalifikační skupinu, kde postupně porazili severočeské soupeře Slunetu Ústí a Levharty Chomutov a vybojovali tak přímý postup do elitní soutěže. Chlapci ročníku narození 2005 a mladší vedení trenéry Plachým a Landou tak získali pro Děčín po 13 letech dorosteneckou extraligu! Tím se podařilo mít pro mladé Válečníky další stěžejní soutěž, kde se budou konfrontovat mezi top 16 týmy své kategorie.

Aby nebylo dobrých zpráv málo, povedlo se děčínskému vedení splnit jeden z dalších nastolených cílů klubu. Ačkoliv kvůli pandemii nebylo poslední dvě sezony možné postoupit sportovní cestou, tou administrativní se podařilo získat právo na účast ve druhé lize mužů (2.LM). Ta má pomoci především mladým odchovancům našeho klubu co nejkvalitněji překlenout rozdíl mezi dorosteneckým a mužským basketbalem. Hlavním trenérem a mentorem tohoto procesu se ve zmíněné pozici stává Antonín Pištěcký.

Generální manažer klubu Lukáš Houser„Zhruba před deseti lety jsme se rozhodli vybudovat mládežnickou základnu, hodnou basketbalové tradice v Děčíně. V té době se osm amatérských trenérů staralo o přibližně sto mladých baskeťáků v osmi týmech. Od té doby jsme ušli ohromný kus cesty a dnes se o téměř pět set hráčů a hráček stará okolo třiceti trenérů, z toho pět profesionálně. Dalším logickým krokem bylo pro nás pracovat v kvantitě lépe i s kvalitou. S tím by nám mělo výrazně pomoci přidělení Sportovního centra mládeže, protože k němu jsou vázány i další podmínky a povinnosti. Jednou z nich je i trenér a já jsem moc rád, že se jím stal Tonda Pištěcký. Naším klubem už si prošel jako hráč, nyní se k nám připojí i jako hlavní trenér SCM. Ani to by však nebylo kompletní, kdyby naši mladí hráči nemohli sbírat zkušenosti i v mužské kategorii. Proto Pišta nebude pouze trenérem kategorie U19, ale 2. ligy mužů, kterou bude Děčín po několika letech hrát. Všechny tyto kroky vrcholí v A-týmu, kde je vizí klubu zapojovat do KNBL co nejvíce vlastních odchovanců.  

Moc si vážíme rozhodnutí Výboru ČBF přidělit SCM právě do Děčína. My jsme ale tomuto rozhodnutí šli naproti dlouhodobým úsilím a prací, proto jsem přesvědčen, že právě Děčín je pro SCM tou správnou destinací a jsme na plnění s ním spojených povinností připraveni.“

Zdroj: BK Děčín