Rubriky
Kultura Zprávy

Město restauruje památky

Hned několik památek zrestaurovalo postupně město Děčín. Patří mezi ně socha Panny Marie Immaculaty, boží muka v Lužické ulici, morový sloup pod Kvádrberkem a také socha sv. Františka v areálu Základní školy Dr. Miroslava Tyrše, kde bude do konce prázdnin obnoveno i sousoší dětí.

Morový sloup
Barokní morový sloup se nachází ve střední části děčínského městského parku pod Kvádrberkem. Jedná se o nejstarší pomník umístěný v parku, o poslední upomínku na starý děčínský morový hřbitov.

Socha Panny Marie Immaculaty
Pískovcová barokní socha Panny Marie z roku 1724 (originál je umístěn v muzeu) je zhotovena v životní velikosti, se sepjatýma rukama, v kontrapostu, stojí na zeměkouli ovinuté hadem, s levou nohou na půlměsíci. Skulptura je umístěna na trojbokém soklu s reliéfy zobrazující výjevy ze života Panny Marie.

Boží muka
Pískovcový sloup s entazí posazený na hranolovém podstavci s letopočtem 1756 je proveden v toskánském řádu.

Socha sv. Františka v areálu Základní školy Dr. Miroslava Tyrše
Socha je dlouhodobou výzdobou exteriérových prostor areálu Základní školy Dr. Miroslava Tyrše. Je chráněná běžnému provozu kovovým plotem areálu školy. Nachází se pod vzrostlým smrkem a tújemi. Materiálem je regionální labský pískovec. Socha světce je umístěna na poměrně vysoké soklové architektuře a je v životní velikosti.

Zdroj: Magistrát města Děčín