Rubriky
Zprávy

Válečníky čeká severočeské derby

Severočeské bitvy mezi Válečníky a ústeckou Slunetou v této sezóně zatím vyznívají lépe pro Děčín, který v základní části porazil svého soupeře dvěma velmi těsnými výsledky. V prvním vzájemném duelu v nadstavbové skupině A2 se naopak radovalo Ústí, které vyloupilo ARMEX Sportcentrum.

Slunetě se v „ádvojce“ celkově daří, když zatím vyhrála šest ze sedmi zápasů. Jedinou prohru inkasovala na palubovce hradeckých Sokolů, kde v napínavé koncovce nejprve vymazala sedmibodovou ztrátu, poté šla do vedení o čtyři body, ale nakonec padla těsně 85:84. Díky těmto úspěchům se drží na prvním místě tabulky se stejnou bilancí jako druzí Sokolové. Naposledy vyhrála Sluneta (bez Davida a Hanese) na palubovce Olomoucka 70:77 (nejlepší střelci Ústí: Fait 25, Autrey 15, Stegbauer 10, Rakočevič 10).

Ústecký kádr prodělal během sezóny několik změn, z nichž asi ta nejdůležitější se odehrála na pozici trenéra, kde na konci základní části skončil Antonín Pištěcký a nahradil ho Jan Šotnar do té doby působící jako šéftrenér mládeže a zároveň trenér prvoligového mužského celku Slavoje Litoměřice. Spolu s Pištěckým odešel z kádru také rozehrávač Michal Šotnar (bratr nového trenéra Jana Šotnara), klub se také rozloučil se zraněným Američanem Spencerem Svejcarem, což byl jeden z tahounů týmu. Toho by měl nahradit další Američan Tucker Haymond, jenž přišel z bundesligového Hamburku.

Bodovým lídrem Slunety je exděčínský Lamb Autrey s průměrem 15,4 bodu, sedmi doskoky a pěti asistencemi na zápas. Ladislav Pecka přidává 11,8 bodů a 6 doskoků, další americký hráč Derek Hanes zapisuje 11,7 bodu. Mezi dvojcifernými střelci jsou ještě Dalibor Fait (11,5) a černohorský pivot Gligorie Rakočevič (10,3 bodu + 7,1 doskoku). Haymond zatím stihl čtyři zápasy s průměrem 11,5 bodu a 6 doskoků.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Ve čtvrtek se utkáme s naším tradičním rivalem z Ústí. V minulém zápase nám dělal obrovské problémy Autrey, kterého musíme tentokrát mnohem lépe bránit. Ústí má nového Američana Haymonda, který společně se Srbem Rakočevičem budou velkou zkouškou pro naší obranu.“
Nestor Boyko, křídlo BK ARMEX Děčín: „Na zápas se připravujeme a chceme vyhrát. Myslíme pozitivně a budeme bojovat. Budeme se snažit, aby nedocházelo k chybám, budeme tvrdě makat v obraně i na doskoku, nenechat soupeře jednoduše skórovat. Klíčem k úspěchu bude naše bojovnost.“

Zdravotní stav týmu Děčína: Mimo hru je kvůli zranění prstu na ruce stále kapitán Šimon Ježek, otazník visí nad startem rozehrávače Edy Kotáska.

Vzájemné zápasy v zákl. části:
BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 88:87
Šiška 32, Ježek 12, Kotásek 12 – Pecka 18, Fait 16, Svejcar 15.
Sluneta Ústí nad Labem – BK ARMEX Děčín 87:89
Autrey 19, Rakočevič 15, David 15 – Pomikálek 26, Šiška 21, Kotásek 12.
Vzájemný zápas v nadstavbové skupině A2:
BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 77:88
Kroutil 19, Ježek 19, Šiška 18 – Autrey 28, Rakočevič 17, Pecka 11.

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Komisař: Ringsmuth Zdeněk

Zdroj: BK Děčín