Rubriky
Sport Zprávy

Tentokrát to nevyšlo a Ústí získalo první skalp Děčína v této sezóně

Po třítýdenní pauze, ve které proběhl finálový turnaj Českého poháru mužů a také se stihl odehrát kvalifikační turnaj reprezentace mužů v Litvě, byla odstartovány boje v nadstavbových skupinách. Válečníky čekalo na úvod derby se Slunetou, kterou v základní části dvakrát těsně porazili. Tentokrát to ale nevyšlo a Ústí získalo první skalp Děčína v této sezóně.

Start duelu patřil domácím, kteří se rychle ujali vedení 5:0, ale Sluneta se postupně zvedala, a v polovině této části to bylo 10:10. Ústí pak sice odskočilo na 12:17 a 15:20, ale Děčín se přitáhl na 18:20. Jenže pak Autrey trefil trojku, Fait přidal dvě šestky a tečku za první desetiminutovkou udělal dva body Rakočeviče – 18:27. V té druhé patřil úvod Autreymu a Hanesovi, kteří navýšili vedení Slunety 23:36, a po trojce Davida to bylo 23:39. Domácí se trápili v útoku, hosté naopak začali pálit ostrými za tři body a Autrey zvýšil na 28:47. Pak ale Kroutil v rychlém sledu zaznamenal pět bodů, Ježek přidal dva a Kroutil další trojkou snížil na 38:47. Jenže Autrey pak zaznamenal trojku s faulem, Rakočevič proměnil oba trestné hody a následně Autrey střelou z půlky upravil na poločasových 43:56.

Druhý poločas začali Válečníci košem Šišky, ten vzápětí získal míč a Ježek trojkou srazil rozdíl na 48:56. Domácí v této čtvrtce ukazovali agresivní a účinnou obranou, která dělala soupeři problémy. Škoda jen, že Děčínští nebyli produktivnější v útoku. Přesto postupně manko likvidovali, a po pěti minutách a trojce Ježka to bylo už jen 57:61. Po další trojce Kroutila se Válečníci dokonce přitáhli na rozdíl jediné střely – 60:63. Bohužel, pak se Děčínu přestalo dařit střelecky a přestože Ústí také marně hledalo nějakého střelce, nakonec vedlo před poslední periodou 61:66. V jejím úvodu se dlouho nemohl prosadit ani jeden tým, až po dvou minutách pohnul stavem ústecký Fait, na jeho trefu ještě odpověděl Ježek, ale Pecka vzápětí trefil velmi důležitou trojku a bylo to 63:71. Válečníci pak dřeli, bojovali, ale náskok soupeře už se jim nepodařilo nijak výrazněji ohrozit a po závěrečné „šestkované“ a koši kapitána Ježka padli 77:88.

Derby přineslo opět zajímavou podívanou, ve které Sluneta ovládla první poločas, Válečníci ale ve třetí čtvrtce mohutně dotahovali, žel v závěrečné jim chyběla větší střelecká jistota. Oba celky vyprodukovaly shodně 63 střel, Ústí ale přesnější ve dvojkách, trojkách i šestkách. Na doskoku to bylo zcela vyrovnané, ovšem hosté dali 21 bodů z druhých šancí, kdežto Děčín jen devět. Naopak domácí byli lepší v brejcích a asistencích.
Hlavními tahouny Válečníků byli Šimon Ježek a Filip kroutil, autoři 19 bodů. O bod pozadu zůstal Ondřej Šiška, dobrý výkon v obraně a osm bodů přidal Martin Mach.

Lídrem Ústí byl Lamb Autrey, který zaznamenal 28 bodů, z toho 24 v první půli. Pivot Rakočevič přidal 17, jeho parťák pod košem Pecka pak 11 bodů. Dvojciferným střelcem byl ještě Hanes s 10 body.

Trenéři po utkání
Jan Šotnar, trenér Sluneta Ústí n. L.: „Mám první ligovou výhru, takže se mi ulevilo. Hráči hráli skvěle a ukázali, že jsme tři týdny tvrdě pracovali. Zaměřili jsme se především na obranu hráče s míčem, což se nám dnes proti Děčínu hodilo, protože tým hodně spoléhá na Ondru Šišku. Také jsme pracovali na útočné fázi, abychom zrychlili hru a více půjčovali míč Autreymu, který se dnes odvděčil výborným výkonem. Věděli jsme, že musíme pokrýt Ondru Šišku, Pomikálka a Kroutila, že pak to budeme mít snažší. Ale na druhou stranu klobouk dolů před Děčínem, který se dostal z osmnáctibodového manka a druhý poločas už bylo klasické derby, v němž jsme byli šťastnější.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Průšvih byl první poločas, kdy Ústí hrálo výborně a dalo nám padesát šest bodů. Z toho Autrey nastřílel dvacet čtyři a byl opravdu fantastický. V minulých dvou zápasech jsme Autreyho dokázali udržet v rozumných číslech, ale dnes nám v prvním poločase velmi škodil. Třetí čtvrtka byla naopak naše nejlepší v tomto ročníku, co se týká obrany a dostali jsme jen deset bodů. Bohužel, v poslední čtvrtce jsme na to nedokázali navázat. Také nás sráželo to, že jsme nevyužívali šance na jednoduché koše a tyhle chyby nás stály šanci na výhru. Klíčový byl ale první poločas.“

Hráči po utkání
Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Je to hořčí, než bych si představoval. Derby je krásné a plné emocí a dnes se cítíme tak, jak se cítilo Ústí, když jsme vyloupili jeho palubovku. Nebyl to ošklivý basketbal a oba týmy ukázaly, že za tři týdny pauzy předvedly solidní práci a zlepšily se v mnoha aspektech. Náš návrat z velikého bodového deficitu byl solidní, víme, že dokážeme otáčet zápasy, takže jsme rozhodně nesklonili hlavy ani nesložili zbraně. Dnes rozhodla větší síla Ústí na podkošové sestavě.“
Lukáš Stegbauer, křídlo Sluneta Ústí n. L.: „Všichni víme, že v Děčíně se vyhrává velmi těžko. Tři týdny jsme ale připravovali, soustředili se sami na sebe a připravovali se na to, co Děčín umí, tedy silový basketbal. Věděli jsme, že basketbalově jsme na tom lépe a první poločas nám vyšel podle představ. V prvních třech minutách druhé půle jsme se ale sekli, domácí se dotáhli, a pak to byl už spíše boj. Přesto jsme rádi, že jsme to zvládli. V první půli nám pomohl Lamb Autrey, ve druhé jsme bojovali jako tým.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Ježek, Pomikálek, Ščekič
Ústí: Autrey, Hanes, David, Pecka, Rakočevič

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 77:88
Body Děčína: Ježek 19 (2x 3, 7 doskoků), Kroutil 19 (5x 3, 5 asistencí), Šiška 18 (1x 3, 7 doskoků, 8 získaných faulů), Mach 8, Pomikálek 7 (1x 3), Kotásek 3, Grunt 2, Ščekič 1, Žikla 0.
Body Ústí: Autrey 28 (5x 3, 7 doskoků, 9 asistencí), Rakočevič 17 (7 doskoků, 9 získaných faulů), Pecka 11 (1x 3), Hanes 10, Stegbauer 7 (2), Maděra 6 (2), David 5 (1), Fait 4, Karlovský 0.
Střelba za 2 body 19/41:20/38, za 3 body 9/22:11/25, TH 12/19:15/18. Doskoky 35:35 (útočné 14:11), asistence 16:12, ztráty 12:13, fauly 22:23.

Čtvrtiny: 18:27, 25:29, 18:10, 16:22

Rozhodčí: Matějek Ivor, Kec Jakub, Jeřáb Jan

Komisař: Hlaváček Pavel