Rubriky
Turisti Zprávy

Chystáte se na Brtnické ledopády nebo do Jeskyně víl?

Mrazivé počasí uplynulých týdnů vytvořilo vhodné podmínky pro růst tzv. ledopádů, tedy pestrých a dílem rozměrných rampouchů na skalních stěnách, vznikla i ledová výzdoba Jeskyně víl či Vinného sklepa v Kyjovském údolí. Jedná se o poměrně hojně navštěvovanou zimní atrakci, velmi vysoká je návštěvnost o víkendech, ve všední dny je návštěvnický ruch mírnější.

Správa národního parku doporučuje návštěvníkům, aby se na vycházky za ledovými útvary vhodně vybavili, například turistickými hůlkami, ideálně pak také protiskluzovými návleky na obuv. Ve skalách je chladněji než na výchozích místech do národního parku, odpovídající teplé oblečení je nezbytností.

Nejznámější ledové útvary jsou v terénu vyznačeny sezónním značením s názvem ledopádu. Ty útvary, které se nenacházejí přímo u turistické trasy, ale hlouběji v lesním porostu, v letošním roce označeny nejsou, namísto označení je v terénu umístěno upozornění na vyšší hrozbu samovolného pádu stromů. Nebezpečí představují smrkové souše, které se postupně rozpadají.

S očekávaným oteplením se rovněž zvyšuje riziko rozpadu objemnějších ledopádů, správa parku proto žádá návštěvníky, aby nevstupovali do prostoru, kam rampouchy mohou dopadnout.

V Jeskyní víl se mezi ledovými stalagmity (tedy rampouchy rostoucími od podlahy vzhůru) opět objevuje velké množství vyhaslých svíček, zanechaných návštěvníky v jeskyni. Správa parku žádá návštěvníky, aby poté, co si rampouchy osvětlí a pořídí fotografie, svíčky opět odnesli s sebou domů. Vítáno je i úklidové dobrovolnictví, tedy odnesení zbytků svíček po jiných návštěvnících z přírody a správný způsob likvidace tohoto komunálního odpadu.

Zejména o víkendech dochází na výchozích místech k ledopádům také k problémům s parkováním automobilů. Řidiče správa parku žádá, aby byli ohleduplní k ostatním účastníkům provozu a odstavovali automobily tak, aby netvořily překážku v provozu ani jinak nikoho neomezovaly. Pro cestu k výchozím místům návštěvníci mohou také využít spojů veřejné hromadné dopravy, z Krásné Lípy autobusové linky č. 407, z Rumburka vlakového spojení nebo autobusové linky č. 409Vhodné spoje veřejné dopravy najdete např. ZDE.

Správa národního parku přeje návštěvníkům Brtnických ledopádů a Jeskyně víl pěkné zážitky z návštěvy zimní přírody.
Ledové útvary v Jeskyni vílLetošní ledová výzdoba Jeskyně víl v Kyjovském údolí. Foto: Tomáš Salov
Vyhořelé svíčky v Jeskyni vílNešvar, který mění Jeskyni víl ve skládku vyhořelých svíček: Zanechávání hořících svící v jeskyni. Správa parku návštěvníky žádá, aby svíčky odnášeli s sebou zpět domů. Foto: Tomáš Salov

Zdroj: www.npcs.cz