Rubriky
Sport Zprávy

Dnes na Folimance proti USK Praha

Utkání proti pražským Sovám bylo odloženo z řádného termínu 16.1. na nový termín – pondělí 18.1. 2021. Důvodem odložení utkání je nedostatečný počet hráčů USK Praha, schopných nastoupit k utkání v řádném termínu, kdy do minimálního počtu chybí jeden hráč. Podle vyjádření pražského klubu jsou 1 až 2 hráči neschopni nastoupit do utkání z důvodu onemocnění COVID- 19, dalším 3 až 4 hráčům se oproti hráčům z ostatních klubů KNBL prodloužila rekonvalescence po prodělaném onemocnění COVID-19. Pivot Rikič působil v klubu pouze do konce prosince, P. Samoura odcestoval do USA (stejně jako další 2 hráči ze soupisky USK Praha) a Ondřeje Sehnala uvolnil klub na zkoušku do Francie. Nikoho dalšího ze svého mládežnického programu USK Praha na soupisku nedoplnil. Klub BK ARMEX Děčín nesouhlasí s postupem USK Praha, nicméně respektuje rozhodnutí sportovního ředitele Kooperativa NBL o odložení utkání a o jeho novém termínu.

Letošní ročník Kooperativa NBL je plný překvapení. A mezi ně rozhodně patří výborné výkony pražských vysokoškoláků, kteří se aktuálně pohybují na 3. příčce tabulky.

Tým USK Praha sice začal sezónu domácí prohrou s Pardubicemi a porážkou v Ostravě, ale pak přišlo šest výher v řadě, včetně úspěchu v Děčíně a senzačního vítězství nad Nymburkem 88:72 (nejlepší střelci USK: Sehnal 28, Rikič 19, Mareš 11). Následovaly tři porážky v řadě, po nichž ovšem Pražané opět zabrali a vyhráli čtyřikrát v jednom sledu, když porazili doma Ostravu, vyhráli v Hradci Králové, doma přehráli Kolín a pak si zajeli pro výhru do Ústí. Poslední zápas roku 2020 se ovšem nepovedl a nekompletní tým vysokoškoláků (chyběli Sehnal, Rikič, Mareš) padl s domácími svitavskými Tury 77:66 (nejlepší střelci USK: Samoura 22, Macháč 13, Štěrba 9, Bátovský 9). Od té doby Pražané nehráli a odveta s Děčínem bude jejich prvním duelem v roce 2021.

Do té už nezasáhne chorvatský pivot Robert Rikič, který si v utkání s Hradcem Králové poranil kotník a navíc měl smlouvu s USK pouze do konce minulého roku. Pro Pražany je to citelná ztráta, protože v jeho osobě odchází přes 15 bodů a 8 doskoků na zápas. Další oslabení týmu USK přišlo v podobě odchodu Patricka Samoury, který se vrací do týmu arizonské Cochise College v Junior NCAA.

Nejlepším střelcem USK je rozehrávač Ondřej Sehnal s průměrem 17,8 bodu na utkání, k čemuž přidává 10 asistencí a téměř 8 doskoků i 8 získaných faulů. Michal Mareš přidává 13,5 bodu, s formou vzhůru šel Patrick Samoura, jenž měl průměr 13,0 bodu, 5 doskoků a 4 asistence. Dvojciferným střelcem je pak ještě křídelník Jan Štěrba, který dává 12,3 bodu a připisuje 7 doskoků na zápas.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „USK se nachází v tabulce na třetím místě. Nejvíce tomu napomáhá dvojice Sehnal, Mareš a v poslední době skvěle hrající Jan Štěrba. Musíme si dát pozor na celoplošnou presinkovou obranu, abychom limitovali riziko ztrát.“

Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „USK Praha je podle mě jedním z největších překvapení soutěže a díky svým dobrým a vyrovnaným výkonům mu náleží momentálně třetí místo. Budeme se muset vyrovnat s celoplošnou obranou a rychlým basketbalem, kterým se prezentuje a zároveň nepodcenit žádného hráče, jelikož i v oslabené sestavě dokázali Pražané zaskočit nejednoho soupeře. Věřím, že do zápasu dáme vše a odvezeme si výhru, jelikož chceme hrát první osmičku, a už není moc času na něco čekat.“

Vzájemný zápas v zákl. části KNBL:
BK ARMEX Děčín – USK Praha 76:81
Šiška 27, Pomikálek 15, Žikla 12 – Rikič 24, Mareš 16, Sehnal 13, Štěrba 13.

Odkaz na live statistiky ZDE

Odkaz na live stream ZDE

Komisař: Volejník Pavel

Rozhodčí: Vyklický Robert, Matějek Ivor, Kurz Vlastimil

Zdroj: Magistrát města Děčín