Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na Geosan nestačili

Po výhře nad Ostravou dostali Válečníci tvrdý úder od Kolína, který na děčínské palubovce jednoznačně kraloval, a po výborném výkonu v útoku si odvezl vysoké vítězství.

Utkání otevřely čtyři body kolínského Machače, na druhé straně sice kontroval Šiška košem, ale hosté ukazovali v útoku přesnou mušku, a po čtyřech minutách vedli 8:14. V polovině úvodní čtvrtky vyběhl na palubovku navrátilec do děčínského dresu Jakub Houška a jeho přítomnost jakoby hned pomohla spoluhráčům, když Kroutil a Ježek vyrovnali na 15:15 a Pomikálek následně jednou šestkou překlopil vedení na stranu Děčína. To však bylo bohužel naposledy. Vzápětí totiž Dlugoš trefil trojku, Jelínek přidal dva body a Kolín opět vedl. V závěru této části se pak strhla přestřelka, jíž se účastnil i druhý navrátilec Robert Landa. Po trojce Houšky to bylo 24:24, Landa pak v posledních vteřinách snížil na 27:29. Start do druhé desetiminutovky se domácím ale vůbec nepovedl, první tři útoky skončily lacinými ztrátami a naopak hosté začali ukazovat velikou ofenzivní sílu, když během dvou minut odskočili na 27:38. Teprve za tohoto stavu dal Žikla trojkou první body Děčína, ale střelecké trápení pokračovalo. To se naopak nedalo říct o Kolínu, který s lehkostí překonával děčínskou obranu a jistotou proměňoval své šance. Poločas tak skončil 37:55, což nevěstilo nic dobrého.

Do druhé půle poslal trenér Grepl hned na úvod Landu, jenž se pokusil vyburcovat své spoluhráče, což se v první minutě povedlo a šestka Landy a trojka Šišky snížily na 41:55. Jenže hosté se nenechali nijak rozhodit, dál pokračovali v kvalitní útočné hře, a v polovině této čtvrtiny vedli už 44:68. Válečníci se snažili, bojovali, ale kolínské medvědy nedokázali zastavit, a tak po třech čtvrtkách prohrávali 56:81. V poslední periodě se Pomikálek a Šiška pokusili o nemožné a snížili na 63:85. Ovšem pak se Pomikálek vyfauloval, a v absolutní pohodě hrající Kolín pelášil vstříc vysokému vítězství. Stobodovou hranici překonal skvělý Číž trojkou, na druhé straně sice Kotásek odpověděl rovněž trojkou, ale Číž ho hned napodobil svojí pátou trojkou v duelu a pečetil na 75:105.

Oba týmy vyprodukovaly shodně po 64 střelách, ovšem hosté byli výrazně úspěšnější ve dvojkových pokusech, vyhráli také v trojkách i trestných hodech. Jejich útok zkrátka rozhodl. Kolín vyhrál také na doskoku, měl více asistencí i produktivnější lavičku, takže jeho výhra byla zasloužená.

Válečníci našli ve svých řadách jen dva dvojciferné střelce, a to Ondřeje Šišku (18) a Tomáše Pomikálka (17). Zbytek týmu se trápil.
Na straně Kolína zářil Adam Číž, který dal 32 bodů (5x 3, TH 9/9), měl 10 asistencí, 7 získaných faulů a 6 doskoků, čímž se vyšplhal na rating 49! Jen pro porovnání, celý tým Děčína měl rating 66. Machač a Skinner dali shodně po 15 bodech, zkušení Wallace a Jelínek přidali po 12 bodech.

Trenéři po utkání
Miroslav Sodoma, trenér Geosan Kolín: „Samozřejmě, že jsme spokojeni, protože z Děčína se výhry nevozí. Respektive Kolín z Děčína výhry nevozí. Myslím si, že v historii soutěže jsme tady mnohokrát nezvítězili, takže za dnešní úspěch jsme nesmírně rádi. Potvrdili jsme to střeleckou formou, body a všichni kluci hráli jako tým, což mě těší. Informaci, že nastoupí Houška a Landa jsme se dozvěděli včera, ale nijak jsme se na ně speciálně nepřipravovali, protože oba hráče známe. Před jejich dopsáním na soupisku jsme měli pod košem převahu, což platilo i během zápasu a těžil z toho náš perimetr. Hráli jsme vyváženě jak pod košem, tak na perimetru.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Každá porážka je nepříjemná. Dnes jsme absolutně nezvládli druhou čtvrtku, kde Kolín získal dvojciferné vedení. Nám se dnes bohužel nepodařilo najít protizbraň, kterou bychom byli schopni zastavit zkušenost kolínského týmu v útoku. Ve druhém poločase jsme se snažili zabojovat a zdramatizovat zápas, ale Kolín byl dnes lepší a my se musíme připravit na další zápas.“

Hráči po utkání
Adam Číž, rozehrávač Geosan Kolín: „Po minulém domácím zápase s Ústím, kde jsme po dlouhé době prohráli, nás porážka mrzela a řekli jsme si, že nemůžeme k žádnému utkání přistupovat vlažně. A dnes se nám zápas vydařil po všech stránkách. Domácí sice bojovali, ale dnes proti nám neměli žádnou šanci, a v útoku jsme využívali všechny naše přednosti, které jsme na palubovce zrovna měli. Hodně jsme se na zápas připravovali a útok nám dnes opravdu vyšel.“
Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín: „Dostali jsme dnes zaslouženě, Kolíňáci si nás dnes povodili, když dokázali přečíst a překonat každou naší obranu. Byli jednoznačně lepší a jednoznačně vyhráli. Věděli jsme, že soupeř nemá v sezóně špatné výsledky, že hraje v pohodě a basketbalem se baví. A to se potvrdilo. Naopak na naší straně byla jen utrápená dřina. Bylo znát, že my jsme dnes museli, kdežto oni mohli a pohoda byla na jejich straně.“

BK ARMEX Děčín – Geosan Kolín 75:105
Body Děčína: Šiška 18 (2x 3, 9 doskoků, 5 asistencí), Pomikálek 17 (2x 3, 8 doskoků), Kotásek 9 (1x 3, 5 získaných faulů), Kroutil 8 (2), Žikla 7 (1), Ježek 5 (1), Grunt 4, Landa 4 (5 získaných faulů), Houška 3 (1), Bobek 0, Boyko 0.
Body Kolína: Číž 32 (5x 3, TH 9/9, 10 asistencí, 7 získaných faulů), Skinner 15 (1x 3, 8 doskoků), Machač 15, Wallace 12 (2x 3), Jelínek 12 (1), Petráš 8 (7 doskoků), Novotný 6 (2x 3), Dlugoš 5 (1), Vacek 0, Novák 0, Merta 0.
Střelba za 2 body 15/34:23/32, za 3 body 10/30:12/31, TH 15/19:23/29. Doskoky 33:39 (útočné 12:11), asistence 13:19, ztráty 14:15, fauly 25:20.

Čtvrtiny: 27:29, 10:26, 19:26, 19:24

Rozhodčí: Blahout Petr, Scholze Michal, Perlík Michal

Komisař: Volejník Pavel

Zdroj: BK Děčín