Rubriky
Sport Zprávy

Nymburk nad síly Válečníků

Mistrovský Nymburk se ukázal v ARMEX Sportcentru v tom nejlepším světle, nastřílel své letošní maximum v KNBL a jeho hráči dali svému trenérovi Oren Amielovi skvělý dárek k narozeninám. Naopak Válečníci museli skousnout těžkou porážku a svůj nejslabší bodový nástřel v této sezóně.

První čtvrtina přitom nevypadala ze strany Děčína vůbec zle. Po jedné šestce Pomikálka a koši Žikly to bylo 3:0, navíc domácí působili dobře v obraně. Jenže nymburský stroj se brzy rozeběhl na plné obrátky, jeho hráči začali trefovat trojky a brzy to bylo 3:10. Pak kapitán Ježek spolu se Šiškou ale zabrali a snížili na 10:13, následně se rozstřílel Kroutil a jeho sedm bodů v řadě drželo Válečníky stále na dosah – 17:19. Po šestkách Kotáska bylo dokonce vyrovnáno na 19:19, ovšem soupeř v posledních minutách znovu odskočil, a to na 21:30. Poslední slovo v této čtvrtce měl však Kroutil, který dal v této části 11 bodů – 23:30. Bohužel, hned zkraje druhé desetiminutovky trefil nymburský mladík Rylich dvě slepené trojky, k němu se přidal Palyza, a přestože Pomikálek kontroval rovněž dvěma trojkami, náskok hostů rychle rostl. Po pěti minutách to bylo již 29:47, dvě minuty před poločasem pak 32:55 a do kabin se odcházelo za stavu 34:58.

Ve třetí čtvrtině Nymburk ještě přidal v obraně, získával řadu míčů a dával jednoduché koše. Jeho hráči dávali do zápasu stále obrovské množství energie a Válečníci si s tím nevěděli rady. Navíc se jim nedařilo střelecky a první body v této části zaznamenal Kotásek z trestných hodů až po osmi minutách! To už ale Nymburk vedl o propastných padesát bodů a před poslední periodou byl stav 41:92. V ní se domácí trochu lépe srovnali s tempem i obranou soupeře, ale rozhodně nemohli pomýšlet na nějaký zvrat. A tak trenéři obou celků dali v závěru šanci mladým hráčům, kteří dovedli utkání do konečného výsledku 53:115.

Nymburk v zápase dominoval, ukázal velikou střeleckou produktivitu, byl lepší na doskoku i v asistencích a jeho konzistentní výkon po celých čtyřicet minut nedal Děčínu šanci. Válečníci měli 32 ztrát, Nymburk získal 21 míčů, z brejků dal 24 bodů, z druhých šancí 15 bodů a jeho lavička zaznamenala 61 bodů oproti 21 bodům domácí.
V dresu domácích byli dva dvojciferní střelci, a to Kroutil se 14 a Ježek s 13 body. V této sezóně skvělý Šiška dal pouhé 2 body. To Nymburk měl osm dvojciferných střelců – Benda, Dalton a Tůma dali po 14 bodech, Kříž přidal 13, Hruban 12 a Rylich s Palyzou po 11. Bodově se ale prosadili všichni nymburští borci.

Trenéři po utkání
Oren Amiel, trenér ERA Basketball Nymburk: „Vždy posuzujeme hlavně energii. Dnes jsme dosáhli toho, že náš přístup byl skvělý po celý zápas. S takovým přístupem jde nahoru sebevědomí a výkon je hned lepší. Jakmile kontrolujeme energii a přístup, bude to v pořádku. Šiška hraje letos výborně, my respektujeme každý tým proti kterému hrajeme. Je to o koncentraci, jak chceme hráče bránit. Dnes jsme na něm odvedli dobrou práci.“
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Nymburk má každoročně výborný tým, který když přijede zkoncentrován, je to pro nás velmi těžký, možná až neřešitelný protivník. Dnes jsme se drželi slušně v první čtvrtině, kdy jsme díky Filipu Kroutilovi byli schopni trefit něco zvenku. Od druhé čtvrtky jsme ale neměli šanci a Nymburk to hnal na plná plyn až do konce utkání. Pozitivní je to, že jsme se potkali s nejlepším soupeřem v letošní sezóně. Hráči dostali šanci se poměřit se silným protivníkem, který se prezentuje fyzickou a agresivní hrou, což bychom chtěli jednou také. Nymburk k tomu ale přidává veliké basketbalové umění, což potvrdili jeho mladí hráči, kteří nám dávali trojky. Byl to náš plán ubránit trojkaře a nechat volné tyto hráče, ale oni se trefovali, takže pak bylo hrozně těžké Nymburk zastavovat.“

Hráči po utkání
František Rylich, rozehrávač ERA Basketball Nymburk: „Jsme rádi, že to vyšlo a vyhráli jsme takhle vysokým rozdílem. Věděli jsme, že to tady bude těžké a proto jsme vstoupili do zápasu s rychlým tempem a snažili jsme se ho držet celý zápas. Tím jsme si vybudovali náskok, který jsme pak navyšovali naší dobrou týmovou hrou a pevnou obranou.“
Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Prvních osm minut bylo super, bylo to vyrovnané. Ve zbylých dvaatřicet minutách to bylo diametrálně odlišné. Fyzický fond Nymburku je neskutečný, hraje konzistentně celých čtyřicet minut. Porovnání s nejlepším týmem v republice, který se úspěšně pere také v evropských soutěžích, je pro nás svátek, ale také návrat do reality, jak na tom jsme. Z naší strany tam byly samozřejmě i světlé okamžiky, ale vydržet čtyřicet minut tohle tempo a koncentraci je náročné a budeme muset na tom zapracovat.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Žikla, Grunt
Nymburk: Tůma, Hruban, Prewitt, Dalton, Zimmerman

BK ARMEX Děčín – ERA Basketball Nymburk 53:115
Body Děčína: Kroutil 14 (2x 3), Ježek 13 (1), Pomikálek 7 (2), Žikla 6, Kotásek 4, Grunt 4 (5 doskoků), Boyko 3, Šiška 2, Bobek 0, Vlasák 0, Mach 0, Rozsypal 0.
Body Nymburku: Tůma 14 (1x 3), Benda 14 (1), Dalton 14 (3), Kříž 13 (1), Hruban 12, Rylich 11 (3), Palyza 11 (3), Prewitt 10 (2), Obasohan 8 (7 asistencí), Zimmerman 4 (6 doskoků), Jirák 2, Kovář 2.
Střelba za 2 body 11/29:30/47, za 3 body 5/20:14/26, TH 16/19:13/21. Doskoky 28:38 (útočné 5:10), asistence 10:29, ztráty 32:11, fauly 24:19.

Čtvrtiny: 23:30, 11:28, 7:34, 12:23

Rozhodčí: Kučírek Martin, Salvetr Rudolf, Pokorný Štěpán

Komisař: Hlaváček Pavel

Zdroj: BK Děčín