Rubriky
Zprávy

Město vybavilo hasiče novou technikou, křešická jednotka se rušit nebude

Město Děčín pokračuje v modernizaci svých jednotek dobrovolných hasičů. Nyní jim za 150 tisíc korun pořídilo nový svolávací a informační systém FIREPORT.

Jak systém funguje? Po vyhlášení požárního poplachu Krajským operačním a informačním střediskem hasičského záchranného sboru přijde každému hasiči na mobilní telefon zpráva nebo notifikace o výjezdu. V tu chvíli má hasič možnost potvrdit, zda se výjezdu zúčastní nebo ne. Tuto informaci dostane velitel jednotky, který tak má v předstihu informaci o tom, kolik členů bude na výjezdu k dispozici. Systém dále otevře vrata do objektu, do garáží a rozsvítí světlo v hasičské zbrojnici.

U jednotek dobrovolných hasičů kategorii JPO-III (Boletice, Staré Město a Horní Žleb) byl systém vybaven navíc také počítačem a monitorem, který zobrazuje údaje o konkrétním výjezdu. Současně jsou tyto informace přehrávány v reproduktoru. Hasiči mají proto už při přípravě na výjezd informaci o tom, kam pojedou, na jaký typ výjezdu (požár, nehoda atd.) a co budou při zásahu potřebovat. Tiskárna jim navíc vytiskne informace o výjezdu, včetně mapy s vyznačeným místem události. Sytém je plně kompatibilní s technologií Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru ČR, který jeho používání doporučuje a technologicky podporuje.

JSDH Křešice město rušit nebude

Kromě postupné modernizace dobrovolných hasičů se vedení města také rozhodlo zachovat JSDH Křešice, o jejímž zrušení se v minulosti uvažovalo.

„Jsou okamžiky, kdy potřebujeme každou pomocnou ruku – třeba při povodních. Nechceme bránit v činnosti těm lidem, kteří chtějí něco dobrovolně dělat pro ostatní. Proto jsme se rozhodli, že tato jednotka zůstane,“ říká primátor města Jiří Anděl s tím, že cílem města je, aby všechny čtyři děčínské jednotky byly dobře vybaveny. I proto město Děčín letos pořídilo například dobrovolným hasičům v Horním Žlebu čtyřkolku, kterou mohou využít především v těžkém terénu. Jednotka ze Starého Města loni dostala nový výjezdový automobil, cisterna boletických hasičů prochází v současné době opravou.

Zdroj: Magistrát města Děčín