Rubriky
Zprávy

Děčín bude mít zubní pohotovost i v roce 2021

Městu Děčín se podařilo i na rok 2021 zajistit ve městě stomatologickou pohotovost. Jedná se o službu občanům, kterou město každoročně domlouvá se Stomatologickou komorou a financuje ji ze svého rozpočtu. Zajištění této péče přijde v příštím roce na téměř půl milionu korun.

„Jsme rádi, že se nám povedlo domluvit spolupráci se stomatology i v roce 2021. Zajišťovat zubní pohotovost není povinností města, přesto lidé z Děčína a okolí mají již od roku 2007 možnost využít těchto nadstandardních služeb přímo v Děčíně a nemusejí dojíždět do vzdálenějších měst. Aby mohla pohotovost fungovat, museli jsme přistoupit k několika změnám,“ říká náměstkyně primátora Anna Lehká, která má oblast zdravotnictví na starosti.

Změny se týkají pracovní doby stomatologů. Od ledna 2021 bude mít lékař čekárnu pro veřejnost otevřenou v době od 8:00 do 10:00 hodin a další hodinu využije na ošetření zbývajících pacientů, kteří do čekárny dorazili do 10:00 hodin. Další změnou oproti minulému roku je, že se pohotovost bude sloužit jen o víkendech, tedy o sobotách a nedělích po celý rok, nikoliv však ve svátky a 31.12., jako tomu bylo předešlé roky. V příštím roce se jedná o 10 svátečních dní s tím, že pokud svátek vyjde na víkend, pak se pohotovost sloužit bude.

„Mrzí nás, že jsme museli přistoupit k úpravě provozní doby zubní pohotovosti. Chtěla bych občany požádat, aby tuto službu využívali k účelu, ke kterému byla zřízena, tedy k ošetření bolestivých a akutních případů. Není možné, aby pohotovost nahrazovala běžnou péči zubního lékaře, jako je zhotovování plomb, protetické práce, úpravy protéz, rovnátek a podobně,“ doplnila Anna Lehká.

Pohotovost v Děčíně v roce 2021 bude zajišťovat celkem 12 stomatologů z celého okresu po 52 víkendů. Rozpis služeb je k dispozici na webu města a je zveřejňován pravidelně také ve Zpravodaji a na sociálních sítích. O svátcích, kdy se pohotovost v Děčíně od nového roku sloužit nebude, mohou lidé využít stomatologickou pohotovostní péči v Ústí nad Labem v budově zdravotního střediska Mírová 2700/8, 400 11 Ústí nad Labem – Severní Terasa, a to od 8:00 do 18:00 hodin.

Rozpis stomatologické pohotovosti najdete zde.

Zdroj: Magistrát města Děčín