Rubriky
Sport Zprávy

BK JIP Pardubice vs BK Armex Děčín 87:75

Ani druhý restart koronavirové sezóny se basketbalistům Děčína nepovedl. V dohrávce 6. kola padli na palubovce Pardubic, nad kterými sice v poločase vedli, ale domácí po přestávce skóre otočili.

Beksa v tomto ročníku ještě nevyhrála na domácí půdě, což její hráči chtěli samozřejmě změnit, a tak úvod přinesl jejich raketový nástup, kdy po necelých třech minutách vedli 9:2. Jenže Válečníci nezpanikařili a jejich kapitán, Šimon Ježek, je vrátil zpět do zápasu, když během osmi minut zaznamenal jako jediný střelec všechny body svého týmu – 13:12. Pardubičtí pak sice odskočili na 18:12, ale Kotásek se Žiklou konečně doplnili osamoceného střelce Ježka a snížili na 18:16. Poslední slovo v této periodě měl však Heřman – 20:16. Ve druhé čtvrtce se skóre měnilo zprvu jen pomalu, když Ježek se Šiškou snížili na 20:19. Poté sice domácí Svoboda trojkou zvýšil na 23:19, ale Děčínští zásluhou Ježka a čtyř bodů Pomikálka otočili na 23:25. Soupeř šel znovu do vedení, jenže Kroutil vyrovnal na 27:27, a následně Pomikálek s Kotáskem zařídili Děčínu příjemný náskok 27:33. V závěru se pak bodově prosadil Šiška a opět Pomikálek, takže náskok Válečníků narostl na 32:40. Stejně jako v první desetiminutovce ale poslední slovo patřilo Heřmanovi – 34:40.

Bohužel, start do druhé půle Děčínu nevyšel střelecky, první body v této části zaznamenal až Ježek po dlouhých pěti minutách, čehož domácí využili k otočení průběhu a šňůrou 12:0 se ujali vedení 46:40. Pak sice skóroval zmiňovaný kapitán Děčína, který ještě trojkou vyrovnal na 49:49, ovšem Vyoral na druhé straně zaznamenal trojku s faulem, poté přidal dva body a Potoček zaznamenal dvě šestky – 57:49. V posledních vteřinách ale Šiška snížil na 57:51, což nebyl úplně beznadějný stav před poslední periodou. Tu navíc zahájil Kotásek dvěma trestnými hody a Děčín byl opět zpátky ve hře – 57:23. Na straně Pardubic však měli přesnou mušku Dunans s Vyoralem, jenže jim kontrovali Pomikálek a Šiška trojkami, takže po třech minutách to bylo stále o přijatelné čtyři body – 63:59. S přibývajícími minutami byly však děčínské bodové úspěchy stále řidší a Beksa si vybudovala dvojciferné vedení, které se našim podařilo několikrát snížit na devět bodů, naposledy po trojce Šišky, ale Dunans osmou trojkou svého týmu pečetil na 87:75.

Utkání bylo střelecky poměrně vyrovnané, ve dvojkách úplně, v trojkách a šestkách měli domácí mírně vrch, a to rozhodlo. Také vyhráli na doskoku, měli více zisků a byli lepší v brejcích.

Tahounem Pardubic byl dle očekávání Vyoral s 18 body a 10 asistencemi, ke kterým přidal 8 získaných faulů. Dvěma trojkami v posledních vteřinách střetnutí se Dunans vyšplhal na 17 bodů, pivoti Švrdlík a Slanina zaznamenali 16, respektive 12 bodů. A oba stejně jako Dunans přidali 8 doskoků.

Na straně Děčína předvedl kvalitní výkon kapitán Ježek, který dal 20 bodů, doskočil 6 míčů a získal pět faulů. Za ním byli Šiška s double-double za 18 bodů a 10 asistencí a Pomikálek rovněž s 18 body a 7 doskoky. Nikdo další ze spoluhráčů se však už výrazněji bodově neprosadil.

Základní sestavy
Pardubice: Vyoral, Dunans, Svoboda, Slanina, Švrdlík
Děčín: Šiška, Kroutil, Ježek, Žikla, Pomikálek

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Začali jsme velmi dobře, vedli jsme o šest bodů, ale nevyšel nám začátek druhého poločasu. Dostali jsme, tuším deset bodů v řadě, než se nám povedlo šňůru domácích přerušit. Ve druhém poločase jsme bohužel zaostávali pod košem. Fyzičnost domácích hráčů byla tak velká, že nás dokázali přetlačit, a to nás stálo zápas.“

Ken Scalabroni, trenér BK JIP Pardubice: „Samozřejmě jsem moc rád, že jsme vyhráli, i proto, že je to naše první domácí vítězství v letošním ročníku NBL. Na obou týmech byla znát herní pauza, ani jeden tým nehrál tak dobře, jak obvykle hraje, ale troufám si říci, že jsme přece jen byli o něco lepší a vítězství jsme si zasloužili. Kdybych měl specifikovat, proč jsme vyhráli, tak bych zmínil velký rozdíl mezi první a druhou polovinou. V té první jsme nehráli tak agresivně, jak bychom měli, ale ve druhém poločase jsme hráli mnohem vyváženěji. Měli jsme v útoku dobrý balanc mezi hrou z vnitřního a z vnějšího prostoru, zvýšili jsme agresivitu, ale velice důležitým faktorem bylo i to, jak jsme vstoupili do třetí čtvrtiny, kdy jsme výborně bránili.“

Hráči po utkání 
Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: „První půlka byla super. Hráli jsme jednoduše – dobrý obranný doskok, rychlé protiútoky, z toho generoval nějaký náš náskok. To, co nás zdobilo v první půlce, jsme ale nedokázali zopakovat v té druhé. Věděli jsme, že Pardubice přijdou silnější a tvrdší, než byly v první půlce. My jsme se netrefili zpod koše, začali jsme to ostřelovat z venku a až na výjimky jsme netrefovali. Trošku nám chyběl pohyb a nakonec to sklouzlo k dvanáctibodovému rozdílu.“

Tomáš Vyoral, rozehrávač BK JIP Pardubice: „Myslím, že můžeme být rádi, že jsme tenhle zápas zvládli a vyhráli. V prvním poločase jsme nehráli dobrou obranu. Po osmi minutách, kdy jsme Děčín dokázali udržet na dvanácti bodech, jsme ho pak nechali rozjet. O přestávce jsme si něco řekli, naše hra se zlepšila, přestali jsme ztrácet balóny a lépe jsme si je pouštěli z ruky. Střelba sice nebyla optimální, ale to je pochopitelné po měsíci bez zápasu. S Děčínem je to vždycky hodně fyzické, ale v druhém poločase jsme jasně ukázali, že hrajeme na domácím hřišti a tahali jsme za delší konec. Díky tomu jsme vyhráli.“

BK JIP Pardubice – BK ARMEX Děčín 87:75
Body Pardubic: Vyoral 18 (2x 3, 10 asistencí, 8 získaných faulů), Dunans 17 (2x 3, 8 doskoků), Švrdlík 16 (8 doskoků), Slanina 12 (8 doskoků), Svoboda 10 (3x 3), Heřman 8, Potoček 6 (1), Škranc 0.
Body Děčína: Ježek 20 (2x 3, 6 doskoků), Šiška 18 (2x 3, 10 asistencí), Pomikálek 18 (1x 3, 7 doskoků), Kotásek 8, Kroutil 5 (1x 3), Grunt 4, Žikla 2, Bobek 0, Vlasák 0, Boyko 0, Mach 0.
Střelba za 2 body 23/39:23/42, za 3 body 8/30:6/23, TH 17/25:11/15. Doskoky 41:36 (útočné 10:7), asistence 21:19, ztráty 12:16, fauly 16:23.

Čtvrtiny: 20:16, 14:24, 23:11, 30:24

Rozhodčí: Baloun Jan, Salvetr Rudolf, Pokorný Štěpán

Komisař: Hlaváček Pavel

Zdroj: BK Děčín