Rubriky
Politika Zprávy

Z prvního kola vzešel jediný senátor, na Děčínsku obhájil Zbyněk Linhart

Senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart obhájil svůj mandát. Uspěl nejlépe ze všech kandidátů a jako jediný vyhrál senátní volby už v prvním kole, kde získal skoro 53 procent hlasů. Linhart je teprve třináctým senátorem zvoleným v prvním kole. Dlouholetý starosta Krásné Lípy na Děčínsku se veřejně angažuje už od roku 1989.

„Doufal jsem, že by to mohlo vyjít,“ odpověděl staronový senátor Linhart portálu iDNES.cz na otázku, jestli takový výsledek čekal.

„Svého kandidáta proti mně nepostavilo hned několik stran, což mělo jistě velký vliv,“ podotkl Linhart, jenž coby nezávislý kandidoval pod hlavičkou STAN a SLK. Několik partají se ho rozhodlo podpořit právě tím, že do voleb nevyslaly protikandidáta.

„Jsem rád, že si voliči všimli, že jsem splnil, co jsem před šesti lety slíbil. Tedy že jsem přestal dělat starostu a začal se naplno věnovat funkci senátora,“ uvedl Linhart. „Zároveň si podle všeho všimli, že se dokážu ozvat, upozorňovat na problémy regionu,“ myslí si.

V dalším funkčním období se prý chce zaměřit mimo jiné na stav zdravotnictví v příhraničí.

Varnsdorfský rodák Zbyněk Linhart je v politice od roku 1990, kdy se stal členem zastupitelstva a rady města Krásná Lípa na Děčínsku. Na konci roku 1994 se stal místostarostou a v roce 2002 starostou města.

Senátorem je od roku 2014 a od listopadu 2016 je předsedou senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí.

Linhart stál u zrodu Národního parku České Švýcarsko, jako turista a dobrovolný ochránce přírody, ale později i jako místostarosta. Následně spoluzaložil a vedl obecně prospěšnou společnost České Švýcarsko Krásná Lípa.

V roce 2014 na Děčínsku Linhart porazil dosavadního senátora ČSSD Jaroslava Sykáčka. Získal tehdy přes 70 procent hlasů, o šest a půl tisíce víc než Sykáček.

Zdroj: https://www.idnes.cz/