Rubriky
Politika Zprávy

Místo Hroudy nastoupí Anděl. Novou koalici v Děčíně vytvořilo pět subjektů

Po více než čtyřech měsících politického vakua by Děčín měl mít nové vedení. Ve čtvrtek 22. října dopoledne podepsalo pět stran a sdružení koaliční smlouvu.

Primátorem by se měl stát Jiří Anděl (ANO), který by měl mít čtyři náměstky. Koalice bude mít v 27členném zastupitelstvu většinu 15 hlasů. K podpisu koaliční dohody došlo na netradičním místě. Členové nové koalice se totiž sešli na terase kulturního domu Střelnice, ve kterém mělo ve stejný čas začít jednání zastupitelstva. To ale primátor Jaroslav Hrouda s odkazem na covidovou epidemii necelých 24 hodin před jeho začátkem zrušil.

„Máme podpisy zavázáno patnáct zastupitelů. To je většina, která je schopná zbavit město tohoto provizorního stavu,“ řekl po podpisu smlouvy Jiří Anděl (ANO). Rada bude mít jako doposud devět členů, čtyři připadnou hnutí ANO. Nově bude mít Děčín čtyři náměstky, z toho dva uvolněné. Do léta měl dva uvolněné a jednoho neuvolněného náměstka a jednoho uvolněného radního.

Novou koalici tvoří kromě pěti zastupitelů za ANO také Volba pro Děčín, Piráti, ODS a Změna pro Děčín. Podle Anděla získala podoba budoucí koalice podporu také v centrále ANO. „Teprve ve chvíli, když určitá část ANO pochopila, že není možné jít dál se stávajícím primátorem, se otevřely nové možnosti. Pak už to bylo rychlé,“ přiblížil náročnost vyjednávání zastupitel Tomáš Brčák (ODS s podporou Svobodných). V opozici zůstanou komunisté, SPD, Náš Děčín, čtyři zastupitelé zvolení za ANO v čele s odvolaným primátorem Jaroslavem Hroudou a Václav Němeček zvolený za ČSSD.

Celý článek na www.decinsky.denik.cz
Autor: Alexander Vanžura