Rubriky
Sport Zprávy

Lukáš Houser: Chceme vítězný restart sezóny

Válečníci zažijí ve středu 7. října restart nové sezóny Kooperativa NBL. Po dvou venkovních zápasech se totiž v jejich týmu objevil koronavir, hráči museli do karantény a zápasy se odložily. Teď se ale Děčín vrací a čekají ho čtyři domácí duely. O vystoupení z ligového kolotoče, o koronaviru, ale i o řadě dalších věcí jsme hovořili s generálním manažerem BK ARMEX Děčín, Lukášem Houserem.

• Přerušení herního rytmu po dvou zápasech jistě nebylo příjemné.
Rozhodně nebylo. Navíc nevíme, co bude teď. Nemyslím vládní nařízení, ale to, jak bude reagovat celý tým. Minulá sezóna se uzavřela kvůli koronaviru dříve, když omezení odezněla, hráči začali tvrdě makat, pak měli krátkou dovolenou a znovu začali makat. Myslím si, že celé mužstvo bylo výborně připraveno po fyzické stránce, ale teď najednou přišla čtrnáctidenní pauza a můžeme jen odhadovat, jak se to podepíše na týmu. Když vypadnou na podobně dlouhou dobu jeden, dva hráči, spoluhráči tyto mezery zacelí, ale když vypadnou všichni… S tímhle zatím žádnou zkušenost nemáme a uvidíme, co se bude dít.

• Nepříjemné je asi rovněž to, že máte dost odložených duelů.
To je pravda, ale jak budeme zápasy nahrazovat, čeká nás rytmus středa – sobota, budeme v zápřahu, a to by nám mohlo vyhovovat. Na druhou stranu je pro nás velká škoda, že nyní odehrajeme během čtrnácti dnů sérii čtyř domácích zápasů bez diváků. Takže přijdeme o podporu našich fanoušků. To by se v případě, že bychom nebyli v karanténě, proto Brnu a Opavě nestalo. Musíme se s tím ale poprat.

• Diváci ale budou moci sledovat zápasy na TVCOM.cz. Máte nějaké novinky?
Připravujeme toho vcelku dost a snažíme se zlepšit přenosy. Chceme zapojit třetí kameru na živé rozhovory, připravujeme spolukomentátora a opakované záběry. Snažíme se pro fanoušky připravit co největší komfort, a co největší zážitek, když už nebudou moct být v hale osobně.

• Když se vrátíme k okamžiku, kdy jste zjistili, že koronavir navštívil váš tým. Jak to vypadalo?
První s pozitivním testem přišel člen realizačního týmu, na základě toho musel celý A tým okamžitě do karantény a také na testy, po kterých šest hráčů rovněž pozitivně testovaných šlo do izolace a zbytek hráčů i realizačního týmu v karanténě zůstal. Dobré je, že ti, kteří byli pozitivně testováni, už nemuseli na další test a po uplynutí izolace jsou nyní dle hygieny na devadesát dní chráněni. Takže i kdyby je opět vytrasovali, jsou bráni jako imunní. Zbytek týmu pak musel na druhý test, jenž byl u všech až na jednoho negativní. Část managementu klubu naštěstí do karantény nemusela, ale já osobně třeba ano, protože koronavirus se objevil u našich čtyř mládežnických týmů a já jsem zrovna jeden z nich vedl při utkání. Oba testy jsem měl naštěstí negativní. Z těch čtyř týmů jsou už tři mimo karanténu a normálně trénují a hrají. Jeden se zapojí v tomto týdnu.

• Jaký byl průběh nemoci u hráčů A týmu?
U někoho nebyly příznaky vůbec, u někoho nemoc příznaky měla. Všichni, až na jednoho, už jsou ale v tréninku a já věřím, že i připraveni hrát.

• Jak je to vůbec s testováním? Testuje se před každým kolem?
Testování před každým kolem si basketbalové kluby nemohou z finančních důvodů dovolit. Tohle si mohou dovolit možná tak fotbalové kluby, které mají výrazně vyšší rozpočty. V basketbalovém prostředí se testuje až na základě příznaků a následného trasování.

• Jaká jsou vaše opatření v boji s koronavirem?
Samozřejmě, že dodržujeme všechna vládní nařízení. K nim pak přidáváme klubová opatření, kdy hráči A týmu mají doporučení, jak se chovat. Totéž děláme i u mládeže, kde se navíc snažíme minimalizovat prolínání kategorií a celkově se snažíme riziko nákazy zmenšit. Stále ale věříme, že nejlepším opatřením je zdravý duch ve zdravém těle, k čemu sport významně přispívá.

• Zatím je to zvláštní sezóna, hodně odložených zápasů…
Včetně nás už byly tři týmy v karanténě, teď je další. A nemyslím si, že tohle skončí během týdne nebo měsíce. Sezóna bude jiná, než všechny ostatní. Hlavně je ale pro kluby nejdůležitější, ať se dohraje. Občas slyšíme, že by se nemuselo hrát, když na zápasy nemohou diváci, že to nemá smysl. Jenže ono to smysl má. Kdyby se totiž sezóna odpískala, ať už basketbalová nebo jakákoli jiná, profesionální sport tak, jak ho známe teď, skončí. Každý profesionální sport nebo sportovec potřebuje partnery. Ti ale potřebují protiplnění. A to jim můžeme dát jen tím, že budeme hrát. Sice možná bez diváků, ale zápasy jsou k vidění na webech, v televizi a kluby díky tomu šíří značku svého partnera. Když se hrát nebude, může všechno skončit jako amatérský sport.

• Peníze ale zatím asi jsou, protože kluby z Kooperativa NBL hlásí zahraniční posily.
Je to normální jev, že po startu sezóny, začnou změny v kádrech. Navíc spousta klubů vyčkávala, jak bude situace vypadat a je jen dobře, pokud partneři a municipality drží. I my bychom rádi angažovali nějakou posilu, především pod koš. Ale bohužel stále nemáme dořešený příjmový rozpočet. Valná většina našich partnerů pokračuje dál. Nějaké příjmy vypadly, nějaké nové naopak přibyly, v tom zásadní problém není. Bohužel ale stále nevíme, jestli budeme moci počítat s podporou města, a pokud ano, tak v jaké výši. Dovolím si tvrdit, že bez podpory svých měst by 90% klubů KNBL nebylo konkurenceschopných. My se o to v současné situaci snažíme a uvidíme, na co to bude stačit.

• I proto jste oznámili, že řady Válečníků rozšířili dva mladí hráči Karel Vlasák a Nestor Boyko?
Potřebovali bychom vyztužit tým dvěma hráči – na pozici pivota a bodujícího hráče. Pokud si to ovšem nebudeme moci dovolit, jsme připraveni se s tím poprat jak nejlíp umíme. A nahrává tomu i letošní specifická sezóna. Je prostor dát šanci mladých hráčům, což by byla veliká deviza do dalších roků. Zkrátka, když už ta sezóna vypadá tak, jak vypadá, zkusíme z toho vytřískat co nejvíce. Mladíci Vlasák a Boyko jsou noví a fungují zatím výborně. V hledáčku a v začínající spolupráci máme i další jména, včetně vlastních odchovanců a bude záležet především na každém, kdo se jak příležitosti chopí.

• Nyní vás čeká série domácích zápasů, první na řadě bude Nová Huť.
Ostrava vypadá dobře rozjetá, má solidní výsledky. My naopak rozjetí nebudeme, ale zrovna tohle utkání bychom potřebovali vyhrát. Jenže nikdo neví, jak budeme vypadat proti soupeři, který má odehráno všech šest zápasů. Každopádně jdeme do utkání s tím, že ho chceme vyhrát a zahájit restart sezóny vítězně.

• V této sérii vás čeká i derby s Ústím, které ale rovněž upadlo do karantény. Bude se tedy hrát?
Počítali jsme to, a podle doby ústecké karantény bychom měli derby normálně odehrát. Navíc by to mělo být televizní střetnutí.

• Jak byste zhodnotil úvod sezóny?
Naše příprava byla myslím dobrá, a to i výsledkově. Pak přišly dva zápasy finále Alpe Adria Cupu s Pardubicemi, které byly rovněž velice kvalitní, když jsme boj o trofej prohráli až v prodloužení. Kdybychom toto finále vyhráli, hodně by nám to zvedlo sebevědomí a myslím, že bychom pak měli i větší šanci vyhrát první ligový zápas proti Olomoucku. Naopak druhý duel ligy v Hradci Králové jsme odehráli oslabeni o několik hráčů a přesto jsme dokázali vyhrát. Ale jsou to teprve dvě utkání a sezóna bude, doufejme, ještě hodně dlouhá.

• A co říkáte ostatním soupeřům a průběhu ligy?
Když se podívám na tabulku soutěže, je rozhodně překvapivá, když na chvostu jsou zatím Svitavy nebo Olomoucko. Naopak dobře hraje třeba Ostrava, velmi se mi líbí jak hraje USK Praha, Opava předvádí skvělou hru. Zatím je hodně překvapivých výsledků a vypadá to, že liga bude zajímavá. Brzy snad už zase i s fanoušky.

Zdroj: BK Děčín