Rubriky
Sport Zprávy

Nový asistent u Válečníků

Asistentskou pozici u trenéra Tomáše Grepla obsazuje brzy dvacetiletý děčínský odchovanec Matěj Anderle. Jedna z nejvýraznějších postav mileniánské generace z mládežnické líhně, která nakukovala i do kádru A-týmu, se k Válečníkům připojil v nové roli. I přes svůj věk má Matěj poměrně dost trenérských zkušeností s mládeží, ale také organizační činnosti kolem basketbalu. Jeho chuť čerpat nové informace a znalosti se projevuje i jeho časem stráveným kolem basketbalu a v hale. I když jeho časová dotace basketbalu ještě vzroste, bude také vysokoškolským studentem a bude se vzdělávat i pedagogicky.

Sportovní manažer Jakub Důra k mladíkovi uvedl: „Matěje čeká první ročník VŠ, i proto bude vše nové a náročné. Má ale chuť, a to je to nejdůležitější. Může se od trenéra učit, čerpat znalosti, což pro něj bude velký skok. Zatím jsme dohodnutí na rok, ale spolupráci můžeme přizpůsobit podle jeho studijních povinností. Asistent trenéra je v profi sportu standard, Tomáš Grepl o posilu realizačního týmu stál hodně a je jasné, že v naší složité situaci jsme nemohli hledat zkušeného profesionála na plný úvazek. Jsme moc rádi, že dlouhodobá práce s mládeží už nese plody i v tomto směru a že se najdou lidi ochotní dělat basket srdcem, i když za to mají hlavně nabyté zkušenosti.“

„Už po prvních několika dnech jsem věděl, že Matějova pomoc je pro mne velmi cenná. Jeho chuť pracovat i bez výrazné finanční odměny není v dnešní době samozřejmostí. Jsem rád, že se nám povedlo najít pro tuto roli Děčíňáka.“, řekl ke svému novému kolegovi hlavní trenér Tomáš Grepl.

 

Mohl by ses představit, říct něco o své dosavadní basketbalové kariéře?

Pocházím z Děčína a s basketbalem jsem začal již na prvním stupni základní školy. Prošel jsem minižákovskými kategoriemi a postupem času začal střídavě startovat v Ústí nad Labem, a později v extraligových Litoměřicích, kde jsem skončil nedávno v juniorech. V roce 2016 jsem měl možnost jako hráč trénovat s děčínským A-týmem mužů. V té době mě postihlo nepříjemné zranění kolene, které mě odstavilo na delší dobu. Tam jsem začal s pozicí trenéra u mládeže a během této doby vystřídal několik týmu od minižáků až po juniory a regionální tým mužů.

Jak moc Tě překvapila nabídka na pozici asistenta trenéra Grepla? A co tato nová role pro Tebe znamená ?  

Když za mnou Tomáš Grepl přišel poprvé a položil mi otázku, zda-li mu chci dělat asistenta trenéra, vyděsil jsem se a myslel, že si dělá legraci. Později se zeptal ještě několikrát, zdůraznil, že to myslí vážně a já začal o této pozici silně uvažovat.

Je to pro mě něco úplně nového a těžšího, ale zároveň lepšího a na nejvyšší úrovni. Hráčšká kariéra bohužel nevyšla, může vyjít trenérská a tato spolupráce mě může posunout jako trenéra i člověka.

Úspěšně si odmaturoval na SPŠ strojní. Jakou školu a jaký obor budeš studovat dál. A jak hodláš všechny povinnosti skloubit?

Byl jsem přijat na UJEP v Ústí nad Labem, konkrétně na pedagogickou fakultu obor tělesná výchova a společenské vědy. S vedením klubu jsem domluven na vstřícnosti ke studijním povinnostem, chci zvládat školu a být maximálně s A-týmem. Nebude to nic jednoduchého, budu dost časově vytížený.

Je Ti 19 let, čili jsi o dost mladší než zkušenější hráči, a zároveň stejně starý jako mladší hráči. Jak Tě přijal tým?  

Věkového deficitu jsem se dost bál. Díky tomu, že se všemi hráči se znám a s většinou hráčů jsem už hrál, mám jistou výhodu, ale musím pracovat na 100% a vytvořit si v týmu pozici.

Co se od Tebe očekává, máš už danou pracovní náplň?

Mými hlavními úkoly bude aktivace, rozcvičení a příprava hráčů před tréninky a zápasy, dál pak přítomnost na zápasech a trénincích s výpomocí hlavnímu trenérovi, jenž mě už teď povzbuzuje k větší aktivitě, a pak také videorozbory utkání a scouting soupeřů. Vše je ještě hodně čerstvé a bude se to určitě vyvíjet.