Rubriky
Sport Zprávy

Jak bojují Válečníci v době pandemie?

Doba koronavirová dopadla i na BK ARMEX Děčín. Soutěž Kooperativa NBL byla předčasně ukončena a diváci i hráči se nedočkali vrcholu sezóny, na který se všichni tak těší. Nicméně život u Válečníků neustrnul a klub se připravuje na nový ročník.

Ten, v těchto dnech již minulý, skončil pro Děčín zápasem s Pardubicemi, kdy se hrálo před prázdnými tribunami a fanoušci Válečníků tak mohli sledovat výhru svého týmu 87:73 jen přes televizní přenos. Sladký večer však vystřídalo drsné ráno, kdy se celá Česká republika probudila do stavu nouze, který mimo jiné uzavřel hranice naší země a byl stopkou pro všechny sportovní soutěže. Včetně KNBL. Kluby chvíli čekaly, zda se situace neuklidní, ale když se začaly objevovat zprávy, že zahraniční hráči opouštějí své týmy, bylo jasné, že soutěž se už nedohraje. A toto oznámení přišlo záhy.

„Jako klub jsme se dohodli, a to už během přerušení soutěže, že budeme souhlasit s případným ukončením ligy. V té době jsme už totiž byli bez cizinců a nedokázali jsme si představit jejich návrat v této těžké době. Navíc bylo víceméně jasné, že na dohrání regulérní soutěže nebude čas.“, vysvětlil generální manažer BK ARMEX Děčín, Lukáš Houser, a pokračoval: „U našich cizinců hrozilo, že by se nemuseli dostat domů, a tak ještě před rozhodnutím o ukončení soutěže odlétli. Nebylo to jednoduché, protože informace z celého světa byly nepřesné a trochu zmatečné. S hráči jsme se ale dohodli na vypořádání jejich smluv a myslím, že umožnit jim odcestovat ke svým rodinám bylo správné rozhodnutí.“

Výbor ČBF přijal 18. března doporučení klubů Kooperativa Národní basketbalové ligy k jejímu ukončení, nyní se čeká na verdikt, jak naložit s pořadím soutěže. „Podle mých informací by měl Výbor ČBF rozhodnout nejpozději do 15. května.“, prozradil Lukáš Houser.

Tím je definitivně sezóna pryč a kluby se musí začít připravovat na novou. To nebude nijak snadné, protože nikdo neví, jak dlouho bude koronavirus trápit naši společnost. Proto má děčínský klub vypracované verze toho, jak bude tým vypadat. Válečníci chtějí mít prioritně české jádro týmu, což se už povedlo. K hráčům s podepsanými smlouvami, tedy kapitánu Šimonu Ježkovi, Lukáši Bobkovi, Davidu Žiklovi, Jakubovi Skaličkovi a Martinu Machovi, nově přibyli Tomáš Pomikálek, Ondřej Šiška, Filip Kroutil a Pavel Grunt. A pokud to zdravotní stav dovolí, přidá se k nim i Robert Landa. „Jsme moc rádi za to, že tito hráči chtějí být i nadále Válečníky a díky tomu se nám podařilo udržet kostru týmu pohromadě,“ kvitoval generální manažer klubu.

A jaké jsou tedy verze skladby týmu? První, tou nejúspornější, je současný stav, se kterým by Děčín, kdyby nebylo zbytí, sezónu odehrál. Další varianty doplnění českými či zahraničními hráči se budou odvíjet od finančních možností klubu. „Čekají nás jednání se všemi našimi partnery, včetně magistrátu města a chápeme, že situace bude těžká. Na druhou stranu věříme, že basketbal v Děčíně si udrží svoji kvalitu, fanoušky, partnery i podporu města.“ přál by si Lukáš Houser.

Stejně jako spousta jiných organizací, firem a sportovních klubů, museli i Válečníci sáhnout k úsporným opatřením. Ty se týkají především hráčů, realizačního týmu a vedení klubu, kdy budou všechny odměny částečně pokráceny tak, aby se letošní sezóna mohla dokončit. „Všichni z klubu chápou současnou situaci a rozumí důvodům těchto úspor. Děčínský basket je prostě v tuto chvíli na prvním místě!“, sdělil k úsporným opatřením Lukáš Houser.
Klub žije dál a chce být v kontaktu se svými fanoušky, pro které pořádá vysílání studia, kde se objeví například živě komentované starší zápasy, rozbory, atd. Další akcí je pak vzpomínka na první finále Děčína na zimním stadiónu v roce 2015. Tento zápas má navíc charitativní podtext, protože všichni, kdo jej chce vidět, si musí koupit vstupenku a vybrané peníze pak půjdou do Nemocnice Děčín. V zatím posledním přenosu v úterý 14.dubna bylo i specifikováno, na jaký přístroj se peníze vybírají a kvůli pozitivní odezvě byla možnost zakoupení vstupenek prodloužena do pátku 17.4.! Vybraná částka nabobtnala o tři významné příspěvky: první od hráčů, dále z partnerského Koubasketu a také o nákup dresu s medailí Luboše Strii, který si pro sebe koupila za velký obnos jeho manželka. Celkově bylo ve čtvrtek v poledne už po odečtení nákladů na trika (součást jedné z možností příspěvku) naspořeno 120.000,- Kč !!!

Ze sportovního hlediska se kromě nedohrané Kooperativa NBL Válečníci museli zatím rozloučit i s finálovým dvojzápasem evropského poháru Alpe Adria Cupu, kde měli vyzvat Pardubice. Oba kluby teď společně s vedením soutěže hledají cestu, jak a kdy finálové zápasy uskutečnit. Vedení Kooperativa NBL pak ve středu 15.4. rozjelo individuální střeleckou soutěž „Shootout“ vysílanou v jeden okamžik ze šesti účastnických hal, kde se utkávají hráči z osmi ligových celků.

Zdroj: BK Děčín