Rubriky
Sport Zprávy

Vítězné loučení Válečníků s rokem 2019

Poslední střetnutí roku 2019 zvládli Válečníci na jedničku. Jejich rozjezd byl sice pomalejší, ale nakonec zdemolovali Ostravu o 24 bodů a získali cenné vítězství.

Úvodní rozskok vyhrál domácí Carlson, který také zaznamenal první body duelu, ale hosté hbitě odpověděli šesti body v řadě a otočili na 2:6. Naštěstí další zvyšování manka odmítl Carlson trojkou, o chvíli později ho následoval Pomikálek a Děčín vedl 8:6. Také hosté ale ukázali, že umí za tři body a Palenik otočil na 8:9. Pomikálek ovšem košem s faulem znovu posunul do vedení Válečníky, a ti ho již do konce utkání nepustili. Soupeř se ovšem v první čtvrtce držel zuby nehty, takže po přesných šestkách Kroutila platil stav 23:19. Druhou čtvrtinu zahájil opět Carlson, a to trojkou, Ostrava ale využila nepřesností v děčínské hře a dotáhla se na 26:25. Avšak Feštr čtyřmi body body a Autrey pěti vrátili Děčínu vedení, které narostlo v polovině periody na 35:27. Pak přišla pasáž, kdy se Válečníkům začalo dařit za tři body (dali tři trojky za sebou), což následně potvrdila parádní smeč Carlsona a domácí vedli už dvojciferným rozdílem 48:35. Následně zvedl diváky ze sedadel povedený dunk Šišky, jenže soupeře také nelenil a trojka Palenika upravila na poločasových 50:41.

Druhou půli zahájil faul Newkirka na Ježka při trojkové střele a děčínský kapitán ukázal přesnou mušku, když proměnil všechny šestky. Pak se prosadil za dva body Pomikálek a bylo to 55:41. Válečníci ukazovali, že se začínají dostávat do tempa, v útoku se jim dařilo, v obraně zpřesnili svoji hru, a po trojce a koši Carlsona to bylo již 64:45. Pak sice přišla lepší pasáž soupeře, který především díky Nábělkovi snížil na 67:54, ovšem Děčínštív rychle kontrovali a dvoubodová trefa Vukosavljeviče znamenala vedení o dvacet – 75:55. Následně přidal Feštr ještě trojku, po dalších bodech Vukosavljeviče a Autreyho to bylo 81:57. Tečku za třetí desetiminutovkou pak udělaly dvě šestky Newkirka, ale stav 81:59 značil, že už jen zázrak by mohl odvrátit prohru Ostravy. V poslední čtvrtině se tak už spíše dohrávalo, přesto domácí příznivci měli několik důvodů si pořádně zařvat. Nejprve to bylo nahození Autreyho na Carlsona, který míč poslal do koše nekompromisní smečí, následně při trojce a smeči Ježka. a na závěr při trojce Autreyho, která pečetila výhru na 100:76.

„Na začátku jsme vypadali těžkopádně. Měli jsme nějaké to volno, pak jsme do toho šlápli na trénincích po fyzické stránce, takže jsme vypadali tak nějak těžce. Ale postupem času to bylo lepší a lepší. Dnes nebyl problém v útoku, ale spíš v obraně, kde jsme občas nestíhali hráče jeden na jednoho. Byly z toho pak jednoduché koše soupeře, čemuž se musí příště vyvarovat,“ řekl po utkání rozehrávač Děčína, Lukáš Feštr, a pokračoval: „Dnes platilo, že se nám vždy uleví, když nám to padá z dálky a netrápíme se celý zápas. Také jsme si v poločase něco řekli v kabině, a ve druhém poločasu jsme zlepšili obranu. Ve třetí čtvrtce přišel zlom, kdy jsme se dostali na dvacet bodů. Ostrava sice dál bojoval a kousala, ale měli jsme to už pod kontrolou.“

Děčín svého soupeře jasně přestřílel, když vyprodukoval 74 střel oproti 58 pokusům Ostravy. Ve dvojkové střelbě se Válečníkům dařilo za 56%, v trojkách měli úspěšnost 40% a v trestných hodech 82%. Hosté rovněž neměli špatná procenta, ale vyprodukovali méně střel. V doskocích vyhráli těsně Válečníci, kteří byli lepší i v asistencích a bodech lavičky. Největší rozdíl byl ale ve ztrátách, kterých Ostrava měla 19 a naši jen devět. Z toho pak rezultoval výsledek statistiky body po ztrátách 20:4.

Hráčem utkání byl vyhlášen Tomáš Pomikálek, který zaznamenal 23 bodů, 9 doskoků a 3 zisky, čímž si vytvořil sezónní maximum v ratingu. Autrey nasbíral 21 bodů, 10 doskoků a 4 asistence, Carlson přidal 17 bodů. Dvojcifernými střelci byli ještě Vukosavljevič a Ježek, jenž se přes deset bodů dostal poprvé v sezóně.

Ostravu táhl Newkirk s 22 body, výborný Nábělek dal 18, Bohačík přidal 12 bodů, ale vyfauloval se.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Vukosavljevič
Ostrava: Newkirk, Palenik, Pumprla, Bohačík, Holsey

BK ARMEX Děčín – NH Ostrava 100:76
Body Děčína: Pomikálek 23 (2x 3, 9 doskoků, 7 získaných faulů), Autrey 17 (4x 3, 10 doskoků), Carlson 17 (3x 3), Ježek 11 (2), Vukosavljevič 11, Feštr 9 (1), Šiška 6 (7 asistencí), Kroutil 2, Bobek 0, Žikla 0, Skalička 0.

Body Ostravy: Newkirk 22 (1x 3), Nábělek 18 (4), Bohačík 12 (1x 3, 13 doskoků), Holsey 10, Palenik  6 (2x 3), Pumprla 5 (5 asistencí), Šmíd 3, Lukáč 0, Svoboda 0, Snopek 0.
Střelba za 2 body 25/44:17/38, za 3 body 12/30:8/20, TH 14/17:18/28. Doskoky 39:37 (útočné 9:8), asistence 18:13, ztráty 9:19, fauly 25:21.

Nejlepší hráč: Tomáš Pomikálek

Diváků: 950

Čtvrtiny: 23:19, 27:22, 31:18, 19:17,

Trenéři po utkání
Petr Bálint, trenér NH Ostrava: „Gratuluji Děčínu k zaslouženému vítězství. Nemohu říct, že bychom dnes hráli úplně špatně. Dvacet osm, třicet minut jsme naopak hráli to, co jsme chtěli. Pak ale přišly několikaminutové úseky, kdy jsme úplně odešli z koncentrace, udělali jsme několik chyb, hloupých rozhodnutí, čehož soupeř velice dobře využil a dostal se do vedení. A když jsme se k němu přiblížili, opakovalo se to samé, kdy jsme svými chybami nechali soupeře hrát. Rozdíl ve skóre je veliký, ale ne úplně odpovídá obrazu hry. Děčín dal do zápasu více energie, v čemž mu pomohli jeho diváci.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Bylo to těžké utkání, protože hráči měli několik dní volno, Američané byli doma za oceánem. V prvním poločase nám nešly nohy, ale paradoxně jsme předvedli jeden z našich nejlepších střeleckých výkonů. Ve druhém poločase jsme se zlepšili, ale neustále nám hapruje obrana. Na tom musíme pracovat, protože když hrajeme dobře v obraně, jde nám to v útoku a můžeme být velmi nebezpeční. Ostrava hrála velmi dobře, hrála organizovaně. Nám se podařilo ji ale donutit k devatenácti ztrátám, což je velmi dobrý počin. Musíme v tom ale pokračovat, protože nás čeká velmi těžké utkání v Brně.“

Hráči po utkání
Juraj Palenik, křídlo NH Ostrava: „Zápas jsme si prohráli na začátku druhého poločasu, kde přišlo naše asi čtyřminutové hluché místo, což rozhodlo. Také rozhodovaly ztráty, kterých jsme vyrobili devatenáct. Bylo znát, že když jsme se rozběhli do rychlých protiútoků, bylo nás těžké zastavit. Jenže byly úseky, kdy jsme běhali, ale byli úseky, kdy jsme stáli a drželi míč na jednom místě. Tomu se musíme vyvarovat.“

Šimon Ježek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Jsem rád, že jsme utkání proti Ostravě zvládli, protože zápasy po delších pauzách bývají náročné. To bylo znát v prvním poločase, především pak v první čtvrtině, kdy jsme se teprve zahřívali. Naštěstí ve druhé půlce jsme se zkoncentrovali, začali jsme rychleji běhat, půjčovali si míč a byli jsme nebezpeční.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta