Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem 18. kola Kooperativa NBL, BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko

Prvním soupeřem Válečníků v roce 2020 na domácí palubovce ARMEX Sportcentra bude silné Olomoucko, které ale letos podává střídavé výkony a momentálně se pohybuje na 6. příčce tabulky, když má o jeden zápas více, než Děčín.

Olomoucko začalo sezónu dobře a vyhrálo tři ze čtyř prvních zápasů. Pak se ale zranil klíčový hráč družiny trenéra Predraga Benáčka, americký borec Javonte Douglas, loňský nejužitečnější hráč NBL, a přišly dvě porážky. Oslabení pak málem využil i Děčín, který na půdě Olomoucka prohrál až v prodloužení těsně 91:87. I bez Dougalse však Olomoucko zůstalo velmi silné a porazilo Ostravu i Brno, ovšem na Opavu a Nymburk nestačilo. Na začátku prosince se do sestavy vrátil uzdravený Douglas a tým ze šesti zápasů čtyři vyhrál. Padl však na půdě USK Praha, a ve Svitavách, takže v současné době má Olomoucko 10 výher a 8 porážek.

V Českém poháru mužů bylo Olomoucko stejně jako Děčín nalosováno až do osmifinále, kde snadno porazilo prvoligovou rezervu BK Opava 67:112 (nejlepší střelci Olomoucka: Váňa 21, Štěpán 21, Douglas 14)..

Nejlepším střelcem Olomoucka je Lukáš Palyza, který v průměru dává 18,3 bodu, k tomu má pět doskoků, tři asistence a téměř pět získaných faulů na zápas. Druhým je zmiňovaný Douglas, který sice odehrál o osm zápasů méně, ale má průměr 17,3 bodu, 11 doskoků (jeho 21 doskoků v duelu s Hradcem Králové je dosavadním rekordem letošní ligy) a 4 asistence na utkání. Dalšími jsou americký rozehrávač Malik Morgan (15,3 bodu) a bosenský pivot Igor Josipovič (12,3). Dvojciferným střelcem je ještě z Opavy přestoupivší Radovan Kouřil, který dává 10,3 bodu a má téměř 7 asistencí na zápas.

Válečníky tedy čeká nelehký úkol – zastavit tuto útočnou vozbu a pokusit se získat cenný skalp.

Vzájemný zápas v zákl. části:
BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín 91:87 po prodl.
Palyza 27, Josipovič 22, Morgan 20 – Landa 16, Autrey 15, Carlson 14.

NÁZOR BK DĚČÍN
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Olomoucko je jeden z nejlepších týmů Kooperativa NBL. Nás čeká těžký úkol zastavit Palyzu, Douglase a Morgana, kteří hrají v posledních zápasech výborně. Máme problémy se zraněními, takže doufáme, že se naši chybějící hráči dají dohromady a budou k dispozici.“

Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „V sobotu přivítáme velice silného soupeře, a to Olomoucko. Asi nemusím říkat, že je tento zápas převelice důležitý, a že musíme pro výhru udělat naprosté maximum a nevynechat ani minutu zápasu. V poslední době nás trápí marodka, ale věřím, že se nás do soboty dá co nejvíc do kupy a budeme připravení podat stoprocentní výkon.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta