Rubriky
Turisti Zprávy

Zoo se raduje z odchovu vzácného jelínka

Zřejmě posledním odchovem tohoto roku se v děčínské zoo stal přírůstek u vzácných jelenů sambarů skvrnitých. Jde o drobného sudokopytníka, který žije ve volné přírodě jen na dvou ostrovech na Filipínách. Mládě přišlo na svět v sobotu 14. prosince. „Je to samička, má se čile k světu a matka se o ni pečlivě stará.,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Zoo Děčín je velmi ceněným chovatelem tohoto jelínka z Filipín. V roce 2004 se zasloužila o první odchov tohoto druhu v České republice zvířata a od té doby sambary pravidelně množí. Chov sambarů skvrnitých podléhá přísným pravidlům Evropského záchovného programu EEP, proto o budoucnosti mláděte rozhodne koordinátor chovu. V současné době čítá děčínské stádo 4 kusy.

Sambar skvrnitý je velmi vzácný druh jelínka z oblasti Filipín, kde je endemitem. Sambaři jsou zde silně ohroženi. Podle údajů Světového svazu na ochranu přírody (IUCN) žije na ostrovech Panay a Negros méně než 2500 jedinců, trend je přitom stále klesající. Hlavním problémem je fragmentace populace, postupující expanze zemědělských ploch na úkor původních lesních oblastí a také lov pro maso a trofeje, a to i přes ochranu místní legislativou. Od roku 1990 jsou sambaři skvrnití součástí filipínského záchranného programu.

Obývají lesnaté oblasti od úrovně moře až do výšek kolem 2000 m. n. m. Skupiny většinou čítají do tří jedinců, samci ale mohou žít i solitérně. Živí se především výhonky místní trávy a mladými listy či pupeny stromů.

Alena Houšková
Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.