Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Drogy za volant nepatří
DĚČÍN – Už i ženy usedají za volant pod vlivem návykových látek a alkoholu. Podmokelští na jednu takovou narazili čtrnáctého října letošního roku. Krátce před půlnocí zastavili v Dělnické ulici osobní automobil a jeho řidičku  vyzvali k orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. Vzápětí se jeho výsledek ukázal pozitivní. Následovala návštěva nemocnice, kde se žena dobrovolně podrobila dalšímu lékařskému ošetření.  Výsledkem je přečin ohrožení pod vlivem návykové látky, který policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení. Řidičce hrozí trest v podobě zákazu činnosti, peněžní trest či odnětí svobody až na jeden rok.

Přemíra pozornosti škodí
VARNSDORF – Zasílání nevyžádaných SMS zpráv a e-mailů může naplnit specifickou podobu kyberšikany. Jestliže se tak stane, policisté okolnosti nežádoucí pozornosti, která obtěžuje, mohou začít prověřovat s  ohledem na přečiny nebezpečného pronásledování či  nebezpečného vyhrožování. Pokud se útočník, útočnice či skupina útočníků navíc uchýlí k osobnímu kontaktu, který doprovází slovními útoky či bránění svobodnému volnému pohybu objetu svého zájmu, může se v konečném důsledku jednat i o přečin omezování osobní svobody, výtržnictví atd. Proti nežádoucí pozornosti a obtěžujícímu zasílání nevyžádaných e-mailů, SMS zpráv se můžete bránit. Trestní zákoník překročení osobních hranic a integrity, autonomie a soukromí chrání. Nedávný případ ze Šluknovského výběžku se odehrál na sklonku letošního října. Muž ženu obtěžoval e-mailovými zprávami v řádech několika stovek během krátké doby.  V nich ji urážel, slovně napadal a vyhrožoval. Navíc ji osobně vyhledal a poničil vůz. Kromě psychické újmy se jeho nevyžádaná pozornost odrazila v částce 6.000,-Kč. Před pár dny mu policisté sdělili podezření pro přečiny poškození cizí věci a nebezpečné vyhrožování. V „sázce“ je až roční pobyt za mřížemi …

Kšiltovky v kurzu
DĚČÍN -Krátce po patnácté hodině sedmého listopadu letošního roku zmizely z obchodu se sportovním zbožím v děčínském obchodním centru vystavené kšiltovky. Pracovník prodejny policistům ohlásil nežádoucí zmizení devatenácti kusů v celkové hodnotě dvanácti a půl tisíce českých korun až o pár dnů později. Provedenou inventurou zaměstnanců prodejny vyšlo najevo, že chybí, jak čepice pro dospělé, tak pro děti. K jejich nálezu zatím nedošlo. Policisté případ prověřují s ohledem na přečin krádeže.

Napadlo by vás to?
DĚČÍN – Děčínští policisté přijali jedenáctého listopadu letošního roku oznámení od řidičky osobního automobilu. Žena se krátce před osmou hodinou ráno chystala odjet s vozidlem z místa, kde nechala zaparkované vozidlo. Při couvání ji na okénko vozu zaklepal neznámý muž. Otevřela okénko a s mužem začala mluvit. Po ukončení hovoru si neznámý muž bez jejího svolení otevřel zadní dveře a ze sedadla jí sebral odloženou kabelku. S osobními věcmi, doklady a platební kartou. Vzápětí se dal na útěk. Zaskočená žena se obrátila na policisty, kteří se nedávnou nepříjemností zabývají s ohledem na přečiny krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Škoda se vystoupala  k šesti a půl tisícům českých korun.

Děčín 19. listopadu 2019
por. Bc. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín