Rubriky
Sport Zprávy

Preview před zápasem 1. kola Kooperativa NBL, BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy

Je to tady, startuje nový ročník Kooperativa Národní basketbalové ligy! Ten minulý přinesl Děčínu historicky čtvrté stříbrné medaile, ale cesta do finále byla velmi těžká. Ve čtvrtfinále Válečníci vyřadili v sedmizápasové bitvě silnou Opavu, v semifinále pak porazili po základní i nadstavbové části druhé Svitavy. A právě ty budou prvním soupeřem Děčína.

Ambiciózní Tuři překvapivě vyměnili po minulých dvou úspěšných sezónách hlavního trenéra, kdy Lubomíru Růžičkovi neprodloužili smlouvu a hlavním koučem se tak stal jeho asistent Lukáš Pivoda. K němu pak na lavičku zasednou asistenti Martin Novák, bývalý hráč Svitav, a slovenský trenér Martin Blaho.

Svitavský kádr doznal rovněž několika změn. Na soupisce již nejsou Charles Aiken, Marek Welsch, Tomáš Teplý či Adam Číž, zkušená osa týmu – Marko (celkově druhý v asistencích minulé sezóny), Jelínek, O’Brien (celkově třetí v doskocích minulé sezóny), Slezák, Puršl, Svoboda a Kovář – však zůstala zachována. Nováčky v dresu Turů jsou dva Američané, rozehrávač Geno Crandall (190 cm) a pivot Damonte Dodd (211 cm, 113 kg), a česká dvojice mladíků Jan Hlobil a Vojtěch Sýkora.
V přípravě si Svitavští vedli velmi dobře a prohráli jediné utkání hned v úvodu s Královskými Sokoly.

Výsledky Svitav: Kingspan Královští sokoli – DEKSTONE Tuři Svitavy 98:81, Svitavy – Patrioti Levice 83:75, Svitavy – BC Prievidza 83:78, Svitavy – NH Ostrava 113:82, BK Opava – Svitavy 81:87, NH Ostrava – Svitavy 75:101, KK Jazine Arbanasi Zadar – Svitavy 86:99, BK Olomoucko – Svitavy 86:89, Svitavy – BC Geosan Kolín 112:84.

Pro zajímavost, Válečníci se v minulé sezóně utkali s Tury hned jedenáctkrát (!) a Děčín vyhrál šestkrát, když kromě zmiňovaného úspěchu v semifinále ligy vyřadil svého soupeře také ve čtvrtfinále Českého poháru.

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „V prvním zápase NBL sezóny vyzveme hráče Svitav. Očekáváme velmi těžký zápas. Svitavy udržely osu hráčů Marko, O’Brien, Slezák, kterou doplnili dvě zahraniční posily Crandall a Dodd. Chceme poprosit fanoušky, aby nás přišli podpořit v co největším počtu.“

Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Svitavy vstupují do sezóny v podobné sestavě jako minulý rok, podařilo se jim udržet české jádro a budou mít opět vysoké ambice. Čeká nás nelehký zápas, ve kterém musíme udržet koncentraci po celých čtyřicet minut. Věřím, že se dokážeme poučit z minulého zápasu v AAC a předvedeme bojovný, rtuťovitý, kolektivní výkon s vítězným koncem. Za celý tým můžu říct, že se těšíme na start sezóny a mrazivou atmosféru v hale.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta