Rubriky
Sport Zprávy

Dlouhý zápas a sladké vítězství na úvod

Hned první zápas Děčína v nové sezóně Kooperativa NBL nabídl dlouhou bitvu, napínavou podívanou, parádní basketbal a sladké vítězství domácích po druhém prodloužení. „Byla to úžasná bitva, která měla úroveň play-off. Tam, kde jsme loni s Tury skončili, jsme letos navázali. Byl to superotevírák sezóny,“ chválil po utkání sportovní manažer BK ARMEX Děčín, Jakub Důra. Válečníci několikrát slezli z hrobnické lopaty a ukázali, že mají pevné nervy a věří si do posledních okamžiků duelu.

První body Děčína v nové sezóně obstaral Tomáš Pomikálek, hosté ale kontrovali a skóre bylo velmi vyrovnané. Body však přibývaly jen pomalu, protože oba týmy ukazovaly kvalitní obrany. Tři minuty před první přestávkou a dvou šestkách Landy byl stav 11:11, po trojce Autreyho vedli naši 14:11, ale Tuři vyrovnali, a tak po šestkách Landy a Puršla skončila první čtvrtka 17:15. V té druhé pokračoval podobný obrázek, ani jeden ze soupeřů nezískal významnější náskok, a v polovině této části to bylo 31:30. Pak ale trefil Carlson trojku, Landa přidal tři body a Válečníci vedli 37:30. Jenže soupeř rychle odpověděl a dvě minuty před poločasem vedl po trojce Marka 37:41. Poločas pak skončil výsledkem 40:43.

Druhou půli zahájila trojka Slezáka, Pomikálek s Gruntem ale snížili na 44:46 a vyrovnaná bitva pokračovala. Po 26 odehraných minutách a dalších bodech svitavského O’Briena sice hosté vedli 51:57, jenže pak Pomikálek trefil trojku a Autrey dvěma koši upravil na 58:59. V poslední periodě měl první slovo Landa, O’Brien odpověděl trojkou, ale Carlson proměnil následně oba trestné hody a mohlo se začít od nuly – 62:62. Další minuty  přinesly střelecké nepřesnosti, ztráty na obou stranách a sedm šestek Válečníků, z nichž šest bylo proměněno – 68:66. Tuři však zabrali díky skvěle hrajícímu Puršlovi a trojce Svobody, Děčín ovšem hbitě odpověděl a dvě minuty před koncem čtvrté desetiminutovky bylo vyrovnáno 73:73. Pak sice zasmečoval Puršl a Svoboda byl přesný z trestných hodů, jenže tentýž hráč fauloval Autreyho, který proměnil opět pouze jednu šestku, ale Puršl na druhé straně pak ani jednu a Autrey 6 vteřin před sirénou vyrovnal – 77:77.

První prodloužení bodově odšpuntoval Puršl, Autrey zareagoval trojkou, dvěma body pomohl i Ježek a po šestkách Landy vedli Válečníci 84:82. Jenže Tuři tažení Puršlem skóre opět otočili a byl to právě Puršl, který mohl v závěru rozhodnout o výhře svého týmu, ale proměnil jen jeden trestný hod – 86:86. Ve druhé pětiminutovce se na úvod blýskl Feštr trojkou a stejný hráč pak minutu před koncem otočil na 91:90. Pak však domácím dvakrát zamrazilo, když Slezák a Kovář trefili trojky a Svitavy vedly 93:96. Jenže Válečníci mají také skvělé střelce, což vzápětí doložil nikým nebráněný Autrey trojkou – 96:96. Hosté si následně vzali oddechový čas, jenže pokus Marka netrefil cíl, naopak Carlson po obranném doskoku zakončil v poslední vteřině svoji akci a rozhodl – 98:96.

Zápas byl velmi vyrovnaný, střelecky se oběma celkům dařilo zhruba stejně, a tak největší rozdíl byl v doskocích, kde Válečníci přeskákali svého soupeře jak v obranných, tak především v útočných doskocích a 20 bodů z druhých šancí oproti 11 svitavským bylo rozhodujících. Oba celky si vážily míče a měly jen 13 ztrát. Hosté byli lepší v brejcích, naopak Děčín se mohl spolehnout na kvalitu lavičky, která zaznamenala 51 bodů.

Lídrem Děčína byl Lamb Autrey s 26 body, klíčový muž duelu, Carlson, dal 13 bodů stejně jako Feštr a Pomikálek. Dobře zahrál tradičně Landa, dvojciferným střelcem byl i Šiška.

Na straně Svitav vyčníval Šimon Puršl, hráč utkání, jenž proměnil 13 ze 14 dvojkových střel (!) a měl 8 doskoků. Naopak se mu nedařilo v trestných hodech, kde dal jen tři z deseti.

Zápas nedohrálo pro pět faulů hned pět hráčů – Pomikálek, Ježek a Šiška na straně domácích a O’Brien a Crandall na straně Svitav.

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Carlson, Pomikálek, Grunt
Svitavy: Marko, Crandall, Kovář, O’Brien, Puršl

BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 98:96 po 2. prodloužení 
Body Děčína: Autrey 26 (3x 3, 6 doskoků, 3 asistence), Carlson 13 (2x 3), Feštr 13 (2), Pomikálek 13 (1x 3, 9 doskoků), Šiška 11 (4 asistence), Landa 10, Grunt 7 (9 doskoků), Ježek 3, Kroutil 2, Žikla 0, Skalička 0.
Body Svitav: Puršl 29 (8 doskoků), Svoboda 14 (1x 3), Dodd 13, O’Brien 13 (1x 3, 9 doskoků, 7 získaných faulů), Kovář 9 (2x 3), Crandall 6 (8 získaných faulů), Slezák 6 (2x 3), Marko 4 (1), Kotásek 2, Jelínek 0.
Střelba za 2 body 26/56:28/53, za 3 body 8/30:7/26, TH 22/34:19/36. Doskoky 55:47 (útočné 24:17), asistence 15:19, ztráty 13:13, fauly 33:28.

Nejlepší hráč: Šimon Puršl

Diváků: 1 084

Čtvrtiny: 17:15, 23:28, 18:16, 19:18 – 9:9, 12:10

Lukáš Pivoda, trenér Svitav: „Ještě jednou gratulace a celému týmu Děčína k vítězství. Extrémně náročný zápas, o to víc mrzí prohra o dva body, ale takový je sportovní život. My se připravujeme na to, že Děčín hraje fyzicky a má výborný útočný doskok a doskočí nám dvacet čtyři míčů a dá z toho dvacet bodů z druhých šancí. Druhá věc je, že když máme procento trestných hodů padesát dva procent proti tak kvalitnímu týmu, nedá se moc pomýšlet na výhru. V rozhodující chvíli to na sebe vzal Lamb Autrey a urval pro Děčín vítězství. Je to první zápas sezóny, máme na čem stavět a nic to nerozhoduje, jedeme dál.“

Tomáš Grepl, trenér Děčína: „My jsme věděli, že nás čeká velmi silný soupeř, který je podle mě ještě silnější než v minulé sezóně. Obrovsky mě překvapil Šimon Puršl, který odehrál famózní zápas, jaký jsem od něj ještě neviděl a jen tak dál, Šimone. To nám dělalo celý zápas problémy, spoluhráči ho dobře nacházeli a my si s tím nevěděli rady. Jak říkal kolega, tak to nejspíš rozhodly útočné doskoky, kterých máme dvacet čtyři, což je skvělé číslo a udrželo nás to ve hře. Svitavy přededly, že hrají výborně, hned ze startu to začalo hodně zostra a myslím, že nás čeká hodně zajímavý ročník.“

Šimon Puršl, hráč Svitav: „Chtěl bych pogratulovat Děčínu. Nás to bude hodně mrzet a my se z toho budeme oklepávat, jak psychicky, tak fyzicky. Byl to slouhý a náročný zápas. Prohra mrzí, myslím, že jsme nevstoupili do zápasu dobře, hlavně na doskoku. Pak jsme dobře bojovali, ale srážely nás nějaké věci. Já nemůžu takto špatně proměňovat šestky. Pozitivum vidím, že to byl pro diváky hezký zápas. Jak řekl náš trenér, byl to první zápas sezóny, musíme si něco odnést a pokračovat dál.“

Lamb Autrey, hráč Děčína: „Velmi těžký zápas, věděli jsme, že to tak bude. Upřímně mi to připomínalo playoff loňské sezóny. Dobrý tým, musíte vydržet soustředěný čtyřicet minut, ale navíc byla dvě prodloužení. Výhra se nerodila lehce, máme spoustu věci, na nichž musíme pracovat. Svitavy jsou skvělý tým.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta