Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 1. zápasem finále play-off, ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín

Patnáct titulů českého mistra v řadě, třináct trofejí z Českého poháru a řada cenných skalpů předních evropských klubů. A výčet úspěchů by mohl být ještě delší, ale každý už jistě poznal, že je řeč o Nymburku. Ten v Národní basketbalové lize vládne již dlouhé roky železnou pěstí a prohrává jen velmi nerad. V posledních čtyřech sezónách ztratil vždy jen jeden zápas, když třikrát padl v Pardubicích a jednou v Prostějově. Letos jsou ale Nymburští opět bezchybní a neprohráli ani jednou, byť některé výhry byly velmi těsné. Domácí Opavu porazili 79:81 a 89:90, ve Svitavách vyhráli 64:68 a Olomoucku 94:98. A právě Olomoucko bylo nejblíže zisku skalpu nejcennějšího, když ve druhém semifinále play-off si vynutilo na palubovce Nymburku prodloužení po výsledku 73:73, ale v něm už nestačilo a  domácí vyhráli 88:78.

Nymburk ve čtvrtfinále play-off vyřadil srdnatě bojující USK Praha 4:0 na zápasy, v semifinále pak stejným poměrem vyřadil ofenzivně laděné Olomoucko a nejkratší možnou cestou si to namířil do finále. To Válečníci absolvovali sedm velmi tuhých bitev s loni stříbrnou Opavou a šest náročných střetnutí v semifinále se svitavskými Tury, kterým oplatili výsledkem 4:2 loňské čtvrtfinálové vyyřazení. Cesta do finále se ale nakonec otevřela a Děčín si zahraje o mistrovskou trofej počtvrté za posledních pět let. V dosavadních finálových kláních však Nymburk nepokořil ani jednou a poslední jeho výhra nad mistrem přišla v sezóně 2012/13, kdy uspěl doma 80:78.

Představovat Nymburk je trochu zbytečné, protože každý zná jeho silné stránky: kvalitu v útoku, agresivní obranu, konzistentnost po celou dobu utkání a především víru ve vítězství. Soupeři se nemohou soustředit na vybrané hráče, jelikož nebezpeční jsou všichni. Nejvíce bodů dává Jaromír Bohačík (13,1), za ním je Vojtěch Hruban (12,1) a následuje Bracey Wright (10,7). Radno ale není dávat prostor ani Davisovi, Myersovi, Bendovi, Peterkovi a dalším.

NÁZOR BK DĚČÍN
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Po vydřeném postupu do finále Kooperativa Národní basketbalové ligy bude náš soupeř Nymburk. Nymburský tým nemá žádnou slabinu. Nastoupíme proti týmu, který je složen z velmi dobrých Američanů a českých reprezentantů. Já jen doufám, že se dáme co nejvíce zdravotně dohromady.“
Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín: „Vždycky je šance na vítězství. S Nymburkem je to 1:5? Nebo 1:20? Doma je pravděpodobnost vítězství větší. Vždycky je tu ale naděje, že právě dnešní utkání bude to, ve kterém zvítězíme. A když to nepřijde v pátek, v neděli je pravděpodobnost naší výhry větší.“

 

Výsledky v základní části: 
BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 68:93 
Autrey 22, Carlson 18, Pomikálek 13 – Peterka 15, Bohačík 14, Benda 12.
ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 106:88
Vyoral 23, Davis 15, Benda 13, Peterka 13 – Autrey 21, Carlson 15, Ježek 10.
Výsledky ve sk. A1:
BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 74:94
Autrey 21, Carlson 17, Grunt 8, Šiška 8 – Hruban 19, Bohačík 19, Benda 11, Peterka 9.
ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 97:53
Davis 16, Vyoral 15, Bohačík 13 – Autrey 10, Feštr 10, Pomikálek 9.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta