Rubriky
Sport Zprávy

Opava odvrátila mečbol, rozhodne sedmý zápas

Válečníci neproměnili svůj mečbol k postupu do semifinále, Opava vyrovnala stav čtvrtfinálové série na 3:3 a rozhodnutí, kdo se dostane mezi nejlepší čtyři týmy tak padne až ve čtvrtek 2. května v Děčíně.

Děčínští přitom začali dle svých představ, byli aktivní v útoku, a po čtyřech minutách vedli 4:11. Domácí ale okamžitě kontrovali a během chvilky vyrovnali na 11:11. Pak se znovu trefil na děčínské straně Pomikálek, Šiška přidal trojku, ale Opava snížila trojkou Kouřila na 14:16. Koncovku první čtvrtky však ovládli naši, když Krakovič i Autrey zaznamenali koš s faulem, Krakovič pak přidal další dva body a Válečníci rázem vedli dvojciferným rozdílem 14:24. Domácí Klečka sice pak manko snížil, ale poslední slovo měl Autrey a jeho přesné šestky – 18:26.

Ve druhé desetiminutovce se skóre rychle měnilo, střelci obou týmů byli přesní, a tak po čtyřech minutách platil stav 26:37. Slezané ovšem začali bodový deficit důrazně likvidovat, Děčínu se přestalo střelecky dařit a minutu před poločasem to bylo po trojkách Šiřiny a Kouřila, které proložily dva body Bujnocha už jen 43:44. Krakovič ale vzápětí proměnil jednu šestku, Ježek doskočil nepřesnou druhou a naši vedli 43:47. Šiřina ovšem vzápětí získal faul na Ježkovi a trestnými hody upravil na 45:47.

Druhý poločas začala trojka Bujnocha, Šiška s Autreym sice rychle vrátili vedení na stranu Válečníků, ale další trojka Šiřiny znamenala vyrovnání na 51:51. S přibývajícím časem se na palubovce začalo jiskřit, více faulů bylo na straně Děčína, přesto hosté po trojce Krakoviče vedli 53:56. A přetahovaná pokračovala dál. Opava trojkami Švandrlíka a Šiřiny otočila na 59:56, jenže Carlson a Ježek znovu poslali do vedení Děčín – 59:61. Závěr čtvrtiny se však lépe povedl domácím, kteří díky dalším trestným hodům odskočili na 64:61.

Navíc hned v úvodu poslední periody Kouřil a Klečka trojkami zvýšili na 70:61 a donutili trenéra Grepla k oddechovému času. Ten pomohl, protože po něm dal Šiška dvě trojky a snížil na 72:67, ale Jurečka odpověděl také trojkou a domácí trochu uklidnil. Pak se dlouho skóre neměnilo, diváci viděli další tuhý boj a až trojka Autreyho tři minuty před koncem uťala bodový půst – 77:72. Jenže Gniadek zareagoval dvěma body, poté přidal dvě šestky a bylo to 81:72. Děčínský Šiška sice ještě košem snížil na 81:74, ale Opava si už výhru pohlídala a závěrečnými šestkami navýšila na konečných 84:74.

Zápas č. 6 nabídl opět velice vyrovnanou bitvu, v níž Opava vyprodukovala 63 a Děčín 62 střel. Domácí byli lepší v trojkách, naši zase ve dvojkové střelbě, ale největší rozdíl byl v trestných hodech, kde Slezané házeli 21 šestek oproti děčínským sedmi, které navíc všechny stihli Válečníci v prvním poločase. Jinak na doskoku, asistencích i bodech laviček bylo takřka vyrovnáno. Domácí byli lepší v bodech po ztrátách Děčína, ten dal naopak více bodů z druhých šancí.

„V první půli jsme odehráli velmi dobrý part, ve druhé se už skóre tahalo a škoda, že nám nepadla nějaká těžší střela, mohlo to být ještě zajímavější. Podle mého nás stálo výhru to, že zatímco v první půli jsme si pohlídali obranný doskok, ve druhé jsme dovolili soupeři druhé, někdy i třetí šance. Přesto musím kluky pochválit, odehráli dobrý zápas,“ řekl po utkání trenér Děčína, Tomáš Grepl.

Lídrem Slezanů byl rozehrávač Jakub Šiřina se 17 body, dobře zahrál i Radim Klečka. Druhý rozehrávač Kouřil dal 15 bodů, dvojcifernými střelci byli ještě pivoti Bujnoch a Gniadek, kteří také sbírali doskoky.

V dresu Děčína řádil Ondřej Šiška, který zaznamenal 20 bodů, přes pozornou obranu dal Autrey 12, Ježek s Krakovičem po 11 a Carlson 10 bodů.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Utkání jsme začali velmi dobře, v průběhu druhé čtvrtiny jsme vedli už o deset bodů a byl to z naší strany dobrý výkon. V poločase to byla sice plichta, po třech čtvrtinách mínus tři, ale stále to bylo z naší strany dobré. V poslední čtvrtce jsme si ale už nepohlídali obranný doskok a dávat druhé či třetí šance jakémukoliv soupeři znamená být potrestán. Tam jsme zápas ztratili a je to těžká prohra. Je to ale 3:3 a ve čtvrtek rozhodne sedmý zápas, což jsem si myslel už před začátkem této série.“

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Bylo to klasické utkání play-off a boj o každý metr. Soupeř začal dobře a dával těžké střely, někdy těsně s časovým limitem. Já jsem rád, že jsme udrželi koncentraci a do kabin jsme v poločasu odcházeli za vyrovnaného stavu. Druhá půlka už byla boj a jsem rád, že jsme uhájili domácí palubovku. Hrozně jsme se ale nadřeli.“

Hráči po utkání
Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Velmi pěkná série se dostává do finále. Dnes jsme ztráceli na doskoku a to nás stálo výhru. Osobně se velmi těším na čtvrteční utkání v Děčíně.“

Jakub Šiřina, rozehrávač BK Opava: „Moc jsme chtěli zvítězit, ale Děčín nám to hodně komplikoval. Klíčem k úspěchu byla skutečnost, že jsme šli o poločase do šaten jen s dvoubodovým mankem. Ve druhé půli rozhodla naše zóna, kde jsme dobře rotovali a neumožnili soupeři lehké střely.“

Základní sestavy
Opava: Kouřil, Klečka, Jurečka, Bujnoch, Gniadek
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Carlson, Landa

BK Opava – BK ARMEX Děčín 84:74 
Body Opavy: Šiřina 17 (3x 3), Kouřil 15 (3x 3, 4 asistence), Klečka 13 (1x 3), Gniadek 11 (1x 3, 6 doskoků), Bujnoch 11 (1x 3, 6 doskoků), Švandrlík 6 (1x 3, 6 doskoků), Jurečka 5 (1x 3), Zbránek 4, Dragoun 2.
Body Děčína: Šiška 20 (3x 3), Autrey 12 (1x 3, 7 doskoků), Ježek 11 (3x 3), Krakovič 11 (1), Carlson 10, Pomikálek 6, Feštr 4 (5 asistencí), Landa 0, Kroutil 0.
Střelba za 2 body 18/32:22/38, za 3 body 11/31:8/24, TH 15/21:6/7. Doskoky 35:33 (útočné 12:10), asistence 17:15, ztráty 11:15, fauly 19:24.

Diváků: 1 518

Čtvrtiny: 18:26, 27:21, 19:14, 20:13

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta