Rubriky
Zprávy

Neziskovky na Děčínsku žijí v nejistotě, nedostaly peníze od města

Děčín – Pokud zastupitelstvo nezmění názor, hrozí omezování sociálních služeb.

Jan Dluhoš trpí od narození dětskou obrnou. Bez pomoci jedné z neziskovek by se neobešel. „Díky Slunečnici mohu žít běžný život a mohu se do něj aktivně zapojit,“ řekl Dluhoš minulý týden zastupitelům.

Podobně jsou na tom desítky dalších klientů více než desítky neziskových organizací, které od města letos zatím nedostaly peníze. To jim může způsobit nemalé finanční problémy.

Dát všem žadatelům peníze, byť ne všechny požadované, doporučila sociální komise rady města. Ta ale seznam proškrtala a nakonec doporučila nulu u více než poloviny z 32 žádostí o příspěvek.

„Rada se rozhodla zatím nedoporučit některé žádosti ke schválení s tím, že některé záležitosti a otázky, které padly při jejich projednávání, je potřeba i s těmi subjekty ještě řešit,“ vysvětlil při jednání zastupitelstva náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín). Dodal, že by se k tomu zastupitelstvo mělo znovu vrátit v květnu.

PŘEROZDĚLUJÍ MILIONY
V rozpočtu je určeno na sociální oblast 4,1 milionu korun, před pěti lety to bylo méně než dva miliony. Podle náměstka pro ekonomiku Jiřího Anděla (ANO) i zatím nerozdělené peníze zůstanou v kapitole sociální péče a nebudou se přesouvat do rezerv.

Celý článek…

Autor: Alexandr Vanžura
Zdroj: https://decinsky.denik.cz/