Rubriky
Sport Zprávy

Nymburk získal titul, Válečníci mají stříbrné medaile

Finále letošní Kooperativa NBL skončilo v nejkratší možné době. Úřadující šampión z Nymburku získal svůj 16. titul mistra České republiky v řadě, Válečníci pověsili na krk stříbrné medaile počtvrté z posledních pěti sezón. A nám příznivcům děčínského basketbalu nezbývá, než poděkovat za další parádní sezónu.

Nymburk neprohrál na domácí palubovce ligový duel již dlouhých devět let, což je v přepočtu 169 utkání. A neprohrál ani ten 170., o čemž vlastně rozhodl hned v úvodu. Skóre otevřela smeč domácího Myerse, po něm trefil trojku Lawrence, po dalších bodech Hrubana, Bendy a Bohačíka to bylo již 12:2 a bylo zřejmé, že Nymburští nechtějí připustit prodloužení série. Navíc Válečníci jim pomohli ztrátami a nepřesnými střelami. Pak přišla trojka Feštra, ale soupeř se už dostal do tempa, pálil ostrými za tři body  a půl druhé minuty před první přestávkou vedl 21:8. V posledních vteřinách pak přidal trojku i Wright, a po další ztrátě uzavřel první čtvrtku Peterka – 27:11. Hned v úvodu druhé desetiminutovky navýšili Šafarčík s Bendou rozdíl na 20 bodů (31:11), a tento náskok si Nymburští udržovali vlastně až do konce první půle, kdy ho Hruban zvedl na 44:22. Poslední slovo v první půli však patřilo Ježkovi a jeho trojce – 44:25.

Ve třetí čtvrtce spustil Nymburk další kanonádu, kterou uzavřela trojka Bendy – 56:29. Pak sice Carlson trefil trojku a Autrey přidal dva body, navíc se Válečníkům dařilo přibrzdit domácí ofenzívu, ale ta si dvakrát pomohla trojkou a rozdíl ve skóre opět pomalu narůstal. V závěru této periody sice Grunt pěti body v řadě snížil na 68:43, ovšem po šestkách Davise platil stav 70:43. Poslední čtvrtinu již rozhodnutého duelu začaly koše Grunta a Kroutila, poté si zasmečoval Pomikálek a následně Kroutil dalším košem snížil na 72:51. Jenže Nymburk žádné drama nepřipustil, naopak dvě smeče Myerse zvedly náskok na 84:53. Pak přišla rozháraná pasáž, kdy Myers dostal technickou chybu, na druhé straně ale dostala technickou chybu děčínská lavička a Šiška vzápětí spáchal nesportovní faul. Ten sice Pumprla nepotrestal ani jednou šestkou a vzápětí stejný hráč opět minul trestné hody po faulu Žikly, ale po zisku Wrighta proměnil Vyoral trojku – 89:56. V závěru pak zaznamenal dva body Žikla a po něm Grunt pečetil na 89:60.

Válečníkům nelze upřít snahu, ale na soupeře zkrátka neměli. Ten byl lepší  takřka ve všech statistikách, když měl více doskoků, asistencí, zisků a vyrobil méně ztrát. Naši ho předčili pouze v bodech z druhých šancí a o jeden bod měli lepší lavičku. Dvojková střelba byla poměrně vyrovnaná, v trojkách ale vládl Nymburk, který naopak zahodil 11 šestek.

Lídrem domácích byl pivot Myers, jenž zaznamenal další double-double za 19 bodů a 11 doskoků. A také získal 8 faulů. Dařilo se také Hrubanovi, Bohačíkovi, Bendovi a Šafarčíkovi. Na straně Děčína byl opět jediný dvojciferný střelec, a to Pavel Grunt s 11 body, který proměnil všechny své střely. Dobrý zápas vzhledem ke svému zdravotnímu stavu odehrál Carlson.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Mou jedinou, řekněme výhradou k finále z naší strany je to, že jsme kolikrát působili ustrašeně. Nymburk má takovou pověst neporazitelnosti, a to nás stálo o trochu lepší výsledky. Neříkám, že bychom ho měli přímo porazit, ale jedna věc je se k Nymburku přiblížit a části zápasů hrát vyrovnaně, další stupeň je dostat se do nějaké vyrovnané koncovky a teprve třetí je Nymburk porazit. My jsme někde na tom prvním stupni, a mít trošku víc štěstí v domácím zápase, mohli jsme ho potrápit ještě víc. I tak ale naši hráči podle mě odvedli maximum, což je to nejdůležitější. Musím jim jen poděkovat, že každý zápas odehráli naplno až do konce.“

Oren Amiel, trenér ČEZ Basketball Nymburk: „Je hezké zapsat se do historie sezónou bez porážky, ale hlavní je, že jsme naplnili očekávání nás i fanoušků a máme opět titul. Hráči splnili svou práci. Jsem spokojený s tím, jak jsme si vedli poté, co jsme byli zklamaní z brzkého vyřazení v Lize mistrů. Hráči ukázali skvělý charakter, protože to pro ně nebylo snadné. Vedli si velmi dobře. Je za tím hodně práce. Semifinále ani finále pro nás nebylo snadné. Soupeři neměli co ztratit, to jsme mohli jen my, ale zvládli jsme to. A je třeba poděkovat všem lidem v klubu a také našim fanouškům, kteří dnes ukázali, že jsou schopni zaplnit celou halu a vytvořit atmosféru, která nás dělá ještě lepšími.“

Hráči po utkání
Jakub Krakovič, pivot BK ARMEX Děčín: „Je potřeba ocenit celý tým, ať už za série předtím, nebo teď za finále. To kam jsme se dostali, není úspěch jednotlivců, ale týmu. Pokud jde o celou sezónu, ty chvilky po jedenácti soutěžních porážkách v řadě nebyly právě příjemné, a pořád jsme hledali nějaké klíče k tomu, abychom to zvládli, a ani jsme si nedokázali představit, že bychom na konci sezóny tady mohli stát a oslavovat druhé místo. Byla to tedy turbulentní sezóna se suprovým koncem.“

Petr Benda, pivot ČEZ Basketball Nymburk: „Beru tenhle titul jako každý jiný. Splnili jsme cíl klubu, odvedli jsme dobrou práci a titul je třešnička na dortu. První i dvanáctý titul mají stejnou cenu. I když na ten první už si skoro nepamatuju a nevím, jestli jsme slavili doma, nebo venku. Láďa Sokolovský (Benda se s ním dosud dělil o rekord s 11 tituly – pozn. red.) to určitě očekával, když jsem do Nymburka přišel, že ho jednou překonám. Na evropské scéně se nám letos sice nevedlo, ale i tak je to zapamatováníhodná sezóna.“

Základní sestavy
Nymburk: Lawrence, Bohačík, Hruban, Myers, Benda
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Landa, Grunt

ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 89:60 
Body Nymburku: Myers 19 (10 doskoků, 8 získaných faulů), Hruban 13 (2x 3, 7 doskoků), Bohačík 12 (2x 3), Benda 11 (1), Šafarčík 9, Wright 6 (2), Pumprla 2 (1), Peterka 5, Lawrence 3 (1x 3, 7 asistencí), Vyoral 3 (1x 3), Davis 2.

Body Děčína: Grunt 11, Carlson 9 (1x 3), Ježek 8 (1), Krakovič 6, Kroutil 6, Autrey 5 (5 doskoků), Feštr 5 (1x 3), Landa 4, Pomikálek 4, Žikla 2, Šiška 0.

Střelba za 2 body 21/37:19/38, za 3 body 11/27:3/18, TH 14/25:13/21. Doskoky 40:35 (útočné 12:10), asistence 22:11, ztráty 11:20, fauly 24:25.

Diváků: 1 240

Čtvrtiny: 27:11, 17:14, 26:18, 19:17

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta