Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci získali mečbol, vedou 3:2 na zápasy

Válečnická tvrz znovu odolala útoku Slezanů a basketbalisté Děčína tak ve čtvrtfinálové sérii play-off vedou 3:2 a získali mečbol. Pátý duel opět přinesl parádní basketbal, ve kterém nebyla nouze o nádherné okamžiky, emotivní chvíle, zvraty ve vývoji a nakonec radost domácích.

Válečníci vstoupili do důležitého souboje se zdravou agresivitou a touhou zastavit Opavské hned v úvodu. Na úvodních pět bodů Gniadeka odpověděli Šiška s Ježkem, na druhou trojku hostů zareagoval Ježek přesnými šestkami – 7:8. Slezané ale měli téměř dokonale seřízená mířidla při střelbě za tři body (nakonec dali v této periodě 7 z 11 trojek), rychle proměnili další čtyři trojkové pokusy a vedli 7:20! Poté Bujnoch zvýšil na 7:22 a s našimi to nevypadalo vůbec dobře. Pak ale pozvedl prapor svého týmu Feštr trojkou, Carlson přidal koš, Feštr vzápětí trefil další trojku a manko se dostalo pod dvojcifernou hranici – 15:24. Navíc děčínský rozehrávač jakoby ukázal cestu spoluhráčům a Autrey s Carlsonem rovněž trojkami upravili na 21:28.

Snížení patnáctibodového deficitu na sedm bodů bylo velmi důležité, Válečníkům totiž zvedlo sebevědomí, což se odrazilo ve druhé čtvrtce. Tu začal Šiška trojkou, po koších Carlsona a Ježka to bylo už jen 28:30 a Opava si vzala oddechový čas. Po něm svěřenci trenéra Czudka ještě několik minut odráželi děčínské útoky, a v polovině této desetiminutovky dokonce vedli po trojce Šiřiny a dvou bodech Klečky 38:45, ale domácí se už dostali do tempa a začali mít vrch. Feštr se trefil za tři body, Landa proměnil obě šestky stejně jako Carlson a bylo srovnáno na 45:45. Poté přišla trojka Pomikálka a hosté poprvé v utkání prohrávali. Pak sice díky trestným hodům otočili na 48:50, jenže Pomikálek dal rovněž obě šestky a následně po útočném doskoku upravil na poločasových 52:50.

Ve třetí čtvrtině už nepadlo tolik bodů, a po pěti minutách a trojce Ježka byl stav 57:56. Děčínští pak navýšili své vedení na 63:57, ale dvě opavské trojky a koš Kouřila otočily na 63:62. Po dalších domácích faulech utekla Opava na 63:70, jenže poslední slovo měl Feštr, který snížil na 65:70. A stejný hráč začal poslední část jednou šestkou, oba trestné hody pak proměnil Landa a bylo téměř vyrovnáno – 68:70. Jenže soupeř se nevzdával a znovu trochu utekl, na což ovšem odpověděl Feštr trojkou, Autrey přidal dva body a poté skvěle hrající Feštr třemi body otočil na 76:74. Válečníci dávali v této fázi do souboje ohromné množství energie a Opava se s tím nevyrovnala. Sice bojovala, ale už nebyla tak přesná. Po čtyřech bodech Pomikálka to bylo 84:78, stejný hráč pak odpověděl na trojku Dragouna a když Ježek získal míč a Šiška zasmečoval, bylo to 27 vteřin před koncem 88:81. Ani za tohoto stavu se ale hosté nevzdali a Šiřina čtyřmi šestkami dotáhl svůj tým na dosah jedné střely – 88:85. Avšak Feštr jedním trestným hodem zvedl rozdíl na čtyři body, navíc Bujnoch spáchal útočný faul, pak už Opava takticky faulovala a Autrey z šestek navýšil na 91:85, a po koši Kouřila pečetil opět z trestných hodů na 93:87.

Duel nabídl opět ukázkovou bitvu play-off, ve které se jiskřilo, často také faulovalo, na což doplatili na straně Děčína Landa s Carlsonem, na straně Opavy Gniadek, Bujnoch a Dragou, kteří nedohráli pro pět faulů. Celkem se odpískalo 57 faulů a hosté házeli 36 šestek oproti 25 domácím! Oba celky ale měly úspěšnost 80 procent. Slezané si pomohli 12 trojkami, Válečníci však nezůstali pozadu a trefili se jedenáctkrát, ve dvojkové střelbě pak soupeře jasně převálcovali. Děčín vládl také na doskoku, byl lepší v bodech z druhých šancí a měl produktivnější lavičku.

Lídrem domácích byl tentokrát Lukáš Feštr s 19 body, nejvyšší rating měl ale Tomáš Pomikálek za 17 bodů, 11 doskoků a 4 získané fauly. Důležité bylo, že Děčín našel ještě čtyři dvojciferné střelce – Ježka, Šišku, Carlsona a Autreyho.
Opavu táhl Filip Zbránek (16 bodů), Šiřina se v závěru vyšplhal na 12 bodů, stejně dal Klečka, Dragoun přidal 11 bodů.

Trenéři po utkání
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Dnešní zápas byl pro nás ohromně těžký. Začali jsme agresivně a chtěli jít co do největší intenzity, což se nám sice povedlo, ale Opava nás vyškolila. Dát za první čtvrtinu sedm trojek z takovým procentem úspěšnosti střelby už opravdu ukazuje velikou kvalitu týmu. Ve druhé čtvrtce jsme se ale dotáhli a v poločase jsme vedli o dva body, když jsme nastříleli padesát dva bodů. To je na moje chlapce opravdu heroický výkon a kdyby nám nešel útok, neměli bychom žádnou šanci. Ve druhém poločase se to tahalo, chvíli jsme byli plus šest, pak minus pět, následně jsme zase vedli. Dnes jsme nebyli lepší, ale šťastnější. Ovšem také jsme tak strašně chtěli to vítězství urvat, že jsme nakonec ten třetí bod získali. Chci klukům poděkovat, že to nezabalili a dokázali zastavit útočný stroj Opavy, Vždyť těžké trojky Zbránka přes obranu po rotaci jsou důkazem kvality Opavy.“

Petr Czudek, trenér BK Opava: „Dnes jsme měli dobrý vstup, přestože domácí přišli s velice agresivní obranou. My jsme se ale nenechali zastrašit a hráli jsme to, co jsme si řekli. Bohužel, v dnešním zápase se nám nepovedly sudé čtvrtky. V prvním poločase jsme byli málo agresivní na útočném doskoku, kde jsme získali jen dva balóny. V play-off tyhle čísla rozhodují a přestože jsme vedli dvacet tři minut, je konečný výsledek pro nás krutý. Ale to se nedá nic dělat, je to dobývání zdejší tvrze a my uděláme vše proto, abychom se ještě vrátili. Válečníci ze sebe mačkají všechno a dnes měli opravdu výborné procento v trojkách. Soupeř má sice mečbol a je na koni, ale doufám, že se sem vrátíme k sedmému zápasu a konečně zde uspějeme.“

Hráči po utkání
Lukáš Feštr, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Jsem hrozně rád za tohle vítězství a všichni si ho velmi vážíme. Bylo to těžké utkání, jako všechna dosavadní. Týmy si nedarují ani milimetr prostoru na palubovce, jsou tam neskutečné fyzické souboje. Proto jsem rád, že jsme to dnes urvali, přestože na začátku jsme se zase trochu zbytečně dostali do dvojciferného deficitu. Tomu se musíme příště vyvarovat, protože takhle se nedá s Opavou hrát. Nesmíme ji dávat prostor v útoku. Dostali jsme sedm trojek v první čtvrtině, ale myslím si, že jich mohlo být méně, kdybychom hráli více agresivně a nedali jim tolik prostoru. Opava má ale skvělé střelce, kterým stačí půl vteřiny na trojku. Do Opavy pojedeme s tím, že tam chceme vyhrát a být prvním týmem v této sérii, který vyhraje venku.“

Matouš Kurečka, křídlo BK Opava: „Do zápasu jsme vstoupili skvělou střelbou a vybudovali si dobrý náskok. Bohužel pro nás, soupeř měl také skvělé procento střelby za tři body a dotáhl nás. Z toho pak vyplynulo, že  utkání bylo vyrovnané. V závěru pak rozhodly nějaké jednoduché, ale neproměněné situace z naší strany.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Landa, Krakovič
Opava: Šiřina, Dragoun, Švandrlík, Zbránek, Gniadek

BK ARMEX Děčín – BK Opava 93:87
Body Děčína: Feštr 19 (4x 3, 5 získaných faulů), Pomikálek 17 (1x 3, 11 doskoků), Ježek 13 (3x 3), Šiška 12 (1x 3, 4 asistence, 7 získaných faulů), Carlson 11 (1x 3, 5 doskoků), Autrey 11 (1x 3, 8 doskoků), Landa 6, Žikla 4, Krakovič 0, Kroutil 0.
Body Opavy: Zbránek 16 (3x 3, TH 7/8), Šiřina 12 (1x 3, 7 získaných faulů), Klečka 12 (2x 3), Dragoun 11 (3x 3), Gniadek 9 (1), Bujnoch 9 (7 doskoků), Kouřil 8 (4 asistence), Švandrlík 8 (2x 3), Jurečka 2, Slavík 0.
Střelba za 2 body 20/32:11/28, za 3 body 11/25:12/31, TH 20/25:29/36. Doskoky 40:28 (útočné 10:10), asistence 16:15, ztráty 17:12, fauly 30:27.

Nejlepší hráč: Lukáš Feštr

Diváků: 1 150

Čtvrtiny: 21:28, 31:22, 13:20, 28:17

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta